Skip to main content

Straf (001)

08 april 2017

woensdag 30 mei-2012
Iedereen helemaal uit zijn pannetje. Oud-president van Liberia Charles Taylor heeft 50 jaar kruipruimte voor zijn mik gekregen. Wegens een handjevol onwelvoeglijkheden, waaronder moord, slavernij, het ronselen en inzetten van kindsoldaten, handel in bloeddiamanten, verkrachting en terrorisme. Vooral de verantwoordelijkheid voor de herrie bij de buren in Sierra Leone werden hem zwaar aangerekend. Over zijn langdurige warme banden met de USSA wordt in het vonnis niet gerept.
Dat Charlie achter het gaas is gemieterd doet ons deugd, maar u weet dat wij aanhangers zijn van het principe gelijke monniken, gelijke kappen. En omdat we het nu toch over monniken hebben, even dit:
Vorig jaar september heeft de Amerikaanse organisatie SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests) een klacht door de gleuf van het Vredespaleis geduwd. Of het Internationale Hof van Justitie even vier mijters van de heilige Roomse kerk voor de kadi wilde slepen vanwege hun verantwoordelijkheid voor het wegpoetsen van honderden, zo niet duizenden gevallen van koterkruipen en andere misdaden tegen de menselijkheid gepleegd door onderknuppels van hun geloofsgenootschap. Die vier waren respectievelijk paus Bennie en drie hoge hotemetoten binnen het Vaticaan: kardinaal Angelo Sodano (1), kardinaal Tarcisio Bertone en kardinaal William Levada.
Kan je zeggen, dat de Roomse kerk sinds de Middeleeuwen zijn eigen boontjes mag doppen als er iets mis gaat binnen de schaapskooien, maar omdat Mussolini indertijd instemde met de verheffing van Vaticaanstad tot autonome staat zijn die vier heren naast vertegenwoordigers van de bovenmeester ook gewone staatsburgers. En die kunnen dus net als Charlie Taylor voor de kadi worden gesleept als ze door het rooie licht zijn gereden of een appel hebben gejat.
Van een eventueel voorkomen van de zaak in Den Haag hebben we tot nu toe uiteraard nog geen reet gehoord, maar her en der heeft Rome toch flink moeten schokken voor de geleden schade. Of de wandelende jurken daar iets van geleerd hebben is overigens vers twee. Kortgeleden heeft het coördinerend geloofsburootje van William Levada, zonder twijfel met steun van Bennie, aan alle aangesloten herders laten weten wat ze moeten doen als ze weer eens tegen een gevalletje koterhopsen aanbumpen. Wat denk je? Juist. Zoveel mogelijk proberen om de slachtoffers en de betrokken familie tot zwijgen te brengen en te voorkomen dat ze met hun verhaal naar de media hobbelen. Met andere woorden: er verandert niks en dat is eens temeer een reden om die vier Latijns prevelende kloothommels voor de kadi in Den Haag te sleuren. Gelijke monniken,….o nee, dat hebben we al gezegd.

1) Zie vooral aflevering 6 van de serie “Dutroux Revisited“ dd. 19 juli 2010.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017