maandag 4 februari-2008
Ja, dat heb je wel eens. Dat er ergens op zee een of andere van de weg geraakte visboer of de ouwe van een Panamees vrachtvehikel een verbindingskabel aan barrels trekt. En dat wij dan meteen ernstig in contact treden met onze hoofdvertegenwoordiger in de hemel. Omdat we niet meer oeverloos kunnen mailen en chatten en/of ons prachtige filmpje van opoe's laatste kunstje op Joetjoeb kunnen zetten. Hoe vaak gebeurt zoiets in de wereld? Volgens luitjes die erop door hebben geleerd: een keer per jaar. Hooguit.
Vorige week sneuvelden VIER kabels binnen een paar dagen. Twee voor de kust van Egypte, een ergens bij Dubai en een in Franse wateren. Meteen grosse Scheisse in het Midden-Oosten en aanpalende gebieden. En dat duurt nog wel een stief weekje. Alleen Israel, Libanon en Irak bleven in de lucht. Die gebruikten toevallig een ander kabeltje om te lullen met de rest van de wereld. Een land lag er helemaal uit. Dat was Iran. Toevallig? Yeah, suuuuuure.
Uit Egypte mochten we al vernemen dat er geen sprake was van bovenzees scheepsverkeer op de plek waar de twee kabels knock-out waren gegaan. Satellieten liegen niet. En wij verwachten van de twee andere gevallen niet veel anders. Blijft dus over onderzees scheepsverkeer. Want vier spontane kabelbreuken lijkt wat teveul van het goede. Per ongeluk? Yeah, suuuuure.
Blijft over de vraag: wie heeft die kabels aan gort getrokken en waarom? Gek, maar wij hebben het onzalige gevoel dat het iets te maken heeft met Iran. En met nieuwe shit. Vannacht hebben we benauwd gedroomd. Van beschilderde hamsters met rugnummers en Jan Peter Klootviool die een for his eyes only briefje kreeg uit Londen. Is er een shrink in de buurt?

  • Datum: .

woensdag 6 februari-2008
Het heeft een flink tijdje geduurd, maar nu lijkt het dan toch zover. Tenminste... Een half jaar nadat Saddammeke had bepaald dat in zijn oliewinkel betaald moest worden met euro's in plaats van dollars, werd hij geconfronteerd met een nummertje Enduring Freedom via de galg. Ondermeer omdat ie verantwoordelijk was voor het ausradieren van een Koerdisch dorp. Maar vooral omdat ie in een schuurtje achter de winkel een voorraadje massavernietigingswapens bewaarde en een bosje draagraketten. Die laatste beschuldiging was door de firma Bush & Blair bij mekaar gehusseld om een beetje fatsoenlijke reden te hebben Irak met de grond gelijk te maken, de olie te naasten en de dollar in ere te herstellen.
Later bleek dat er geen moer van waar was, maar de oliedollar is wel de kurk waar Bushesland op drijft. Dus alles was geoorloofd.
Tussen 1 en 11 februari van dit jaar zou Iran eindelijk de al zo lang aangekondigde eigen oliebeurs openen. Waarbij het greenback-anker zou worden gekapt. Het kan nog altijd, maar plotseling braken binnen een paar dagen heul toevallig vier belangrijke communicatiekabels en zat Iran internationaal gezien compleet in het donker. En wat is een beurs zonder infostroom? Een kachel zonder kolen. En waar zijn die verrekte baarden nog meer mee bezig? Ze centrifugeren op korte termijn een atoombom bij mekaar. Draagraketten hebben ze al, dus nog effe en we zitten met de peren. Dat is tenminste nog steeds de mare die door de Bushesmannen en aanhang wordt verspreid.
Ondanks het rapport van hun afdeling Snuffel dat de Iraanse baarden in 2003 hun bomplannen in de vrieskist hebben gepleurd. Wij al lang blij, maar we hebben toch het gevoel dat de Bushesmannen voordat ze oplazeren nog wat van plan zijn. Laten we samen bidden.

  • Datum: .

maandag 18 februari-2008
Wat die Iraanse baarden in hun kop hebben, hebben ze niet in hun kont. Niet alleen bij het ontwikkelen van hun eigen kernenergiecentrales, maar ook bij het op de markt zetten van hun eigen oliebeurs. Als de tekenen niet bedriegen gaat dat laatste toch echt gebeuren. Deze maand nog. En als je op die beurs een kannetje peterolie, een tank vol of gewoon het oerproduct wil aanschaffen dan moet je niet aankomen met een pak greenbacks, want de dollar wordt in Teheran niet meer geapprecieerd. Da's best een flinke tik voor de Amerikanski's, want sinds Nixon de gouden standaard losliet is nou juist de oliehandel het anker dat de dollar behoedt voor een peso-koers.
Extra lullig is dat die verrekte baarden de mogelijkheid sonderen om in de toekomst hun vloeibaar goud te verhandelen in roebels. Een mega-gotspe. Eerst is je appetijtelijke plannetje om na het verdrijven van die kutcommies alle Russische grondstoffen voor een apple en een egg over te nemen al mislukt. En nou gaan die baarden ook nog wat zout in je open wonden strooien. Erger nog, omdat de waarde van de dollar al stevig op weg is naar de status van een scheet en een knikker kauwen de leden van de OPEC op dit moment op een voorstel van Venezuela en Iran om gezamenlijk de dollar te dumpen. Nou zal dat niet morgen of overmorgen gebeuren, maar waar rook is zijn Indianen bezig. Dus knip je even wat kabels door op de zeeboden om te laten zien hoe makkelijk het is om bij zo'n nieuwe beurs het licht uit te doen. En je maakt je op om Iran plat te gooien met dezelfde loze beschuldigingen als indertijd bij Saddammeke. Iran zou bezig zijn met het in mekaar knutselen van een baardenbom. Notabene een bom die er in wezen al is omdat je zelf stiekem allerlei nucleaire zwijnerij aan de Paki's hebt verkwanseld. Kortebaanartiesten daar in Washington. Altijd geweest. Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 29 november-2011
Nick Bilton, een collega van het Amerikaanse dagvod NYTimes, is pissed off. Telkens als ie met een vliegtuig meegaat, moet ie al zijn electronische rotzooi uitgooien, omdat die storingen in de cockpit kunnen veroorzaken. Zeggen ze. Maar bewijs daarvoor is nul. Bewijs dat het niet zo is ook. Maar stel dat het zo is, waarom hebben die moeilijke baarden en hun aanhang dan niet allang stiekem hun debiel aan gehouden in plaats van hun onderbroek of hun schoenen vol te proppen met onzinnige uitvindsels? En waarom pletteren die V-mannen en -manwijven bij de Arbeit macht Frei-ingangen op het vliegveld dan niet die i-pads, e-books, debielen etcetera in een vuilnisbak als ze aan boord zo gevaarlijk zijn? Naast de volle flessen reuk- en drinkwater. Heeft Nick een punt. Maar vliegen is allang een ramp geworden, dus dit kan er ook nog wel bij. Take it easy Nick. Denk om je hart.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch