Skip to main content

donderdag 12 februari-2009
Wie een beetje grasduint door de dossiers van het pas gestarte ruimingsproces tegen luitjes als Jesse Remmers, Fredje Ros etcetera kan er niet omheen: het wiemelt van de Turkse onverlaten. En zeker een deel van de ruimingen cq. pogingen daartoe lijkt te maken te hebben met een wereldje-oorlog tussen twee grote jongens uit de Turkse scene: Ramazan Ozarslan aka Hidir en Attila Onder. Beiden liepen in de strijd bloedige blutsen op en leerden de magere kwaliteit van kerkervoedsel kennen. Maar dat laatste nooit voor lang, want ze hadden ook allebei hoge hufters uit de Turkse samenleving in hun kennissenkring. Zo bleek bijvoorbeeld tijdens een langdurig onderzoek van een Turks bromsmurfenteam dat Attila seksfeesten organiseerde waar niet alleen boefjes rondbanjerden maar ook officieren van Justitie, rechters en topsmurfen. Net zoiets als met Joris Demmink indertijd (1). Gewoon gezellig, maar wel met de nodige consequenties.
Om bij Attila te blijven, hij beschikte naast een alleraardigst optrekje in zijn vader en moederland ook over een deftig onderkomen in de Aerdenhoutse Zonnebloemlaan. Dat bleef bij zijn opponenten niet onopgemerkt en om hem uiteindelijk 72 maagden te bezorgen lieten ze hem daar afleggen. Door Jesse Remmers. Althans volgens de verklaringen van de huidige kroongetuige Peter la Serpe, die zelf ook bij Attila in de bosjes zou hebben gezeten. Daar begreep de prominente inwoner van Aerdenhout de ballen van. Een paar kwootjes uit zijn getuigeverklaring van 9 augustus 2006:

"... Ik heb helemaal niets met Hollanders, dat is het probleem. De enige met wie ik een probleem heb is Hidir. Die heeft mij laten neerknallen en ik denk niet dat hij naar een Nederlandse groep gaat met de vraag ik heb iets voor jullie. Dat kan niet... Waarom een Hollander? Een Turk doet het voor twintig ruggen. In Turkije zitten allemaal van die klootzakken die het kunnen doen. Hidir is heel machtig in Turkije. Hij geeft twee-, drieduizend euro voor een visum om naar Nederland te gaan, stuurt een jongen en die is zo weer weg. Zo gaat dat. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Hidir mensen stuurt via die Hollanders."

Zit iets in, maar volgens La Serpe zou de opdracht om Attila af te leggen als prelude tot de Marche Funebre in de Zonnebloemlaan afkomstig zijn geweest van Ali Akgun (2). Wel degelijk een Turk, die bovendien tot het kamp van Hidir zou behoren. In verband daarmee merkt de ondervraagsmurf op:

"De vorige keer zei je wel dat je een probleem had met Ali. Dat Ali dacht dat je hem wat aan wilde doen.
Attila: Nee, Ali was een probleem in Turkije. Dat heeft ie ook aan zijn vriendjes in lopen te vertellen. Ik hoorde dat van een neger. Ik zeg: Wat? Ik kom bij hem thuis. Bij zijn kinderen thuis. Hij is een goede voetballer en ik heb hem leren kennen bij Turkiyemspor. Respectvolle, goede gozer. Naderhand heb ik gehoord dat hij ruzie had met die kale van Turkiyemspor. Hij heeft hem afgescheept, uitgeschreven.
Ik heb nooit problemen met hem gehad. Ik heb hem gezien in de Bulldog (3) en zei tegen hem:
wat is er met je aan de hand? Wat hoor ik? Hoe kan je nu zeggen dat wij problemen hebben? Ik kom al zo lang bij je thuis. We hebben toch geen problemen? Waarom hoor ik dat van andere mensen? Dan blijkt achteraf dat die kale tyfuslijer Nedim van Turkiyemspor mensen tegen elkaar heeft lopen op te zetten. Nedim is de grootste rat die er rondloopt op deze aardbol
".

Dat laatste is sinds 17 februari 2007 niet meer valide. Toen werd de Nedim Imac, de voorzitter van Turkiyemspor in de Amsterdamse Jan Rebelstraat teruggezonden naar zijn schepper. En inmiddels zit Attila in een Turkse kruipruimte, verdacht van een stel ruimingen in eigen land. Meer uit zijn boeiende verklaringen in de volgende aflevering. Stay tuned.

(1) De Turkse connectie van secretaris-generaal van Justitie Demmink komt uitgebreid aan bod in de series "Cold Turkey" en "Van Estoril naar Zandvoort", beide te vinden op onze Followup-site.
(2) Voor Ali zie aflevering 5 van de serie "Terra Vulgaris" dd. 26 januari 2009.
(3) Het bekendste softdrugshol van Amsterdam op minder dan 250 meter van het Barlaeus-gymnasium.

 • Datum: .

maandag 16 februari-2009
De Turkse handelaar in ongerief Attila Onder had dus niks met Hollanders (1). Dat wil zeggen geen problemen met Hollanders. Nou ja, geen problemen. Zo her en der kwam er wel eens een geintje voorbij. Zoals met de imposante familie Remmers. Een citaat uit een babbel tussen Attila en een paar bromsmurfen:

... Ik ken die man niet [Fredje Ros, red. KM]. Hij is een vriend van Greg Remmers. Die ken ik van vijf jaar geleden. Ik had een akkefietje met zijn zoon bij een hotel in Sloten. Ik zag daar toen ineens een stuk of acht Joegoslaven. Ik dacht, ik zit in de val. Ik moest Greg's zoon hebben. Andy of zo. Daar had ik problemen mee en ik wilde dat die werden opgelost. Ik was daar met een vriend van me, Roger. Die was eens van vier hoog naar beneden gedonderd. Zijn vriend had geld in hem geinvesteerd, in de wietteelt. Ik kende die Greg Remmers niet. Ik moest zijn zoon hebben. Die zocht ik al heel lang. Ik zag toen die Joegoslaven staan met hun handen in hun zak. Ik dacht, dit is foute boel. Ik heb toen tegen Greg gezegd, maak me dan maar af. Maar ik heb problemen met je zoon. Ik heb je zoon geld geleend en dat is niet teruggekomen. Hij draaide zich toen om en vroeg aan Andy: "Is dat zo?" Hij zei: "Ja pappa".
Toen zei Greg: "Klootzak, ik spreek je zo direct wel". Dat is de enige keer dat ik met Greg Remmers te maken heb gehad. Voor de rest nooit
".

Leuk, zo'n inkijkje. Maar de bromsmurfen wilden de hard core en brachten de nog steeds buiten spelende Dino Soerel ter sprake, die bij Justitie en de mainstream vodden te boek staat als een van de toppers in de Amsterdamse scene en als zakenrelatie van Attila's erfvijand Ramadan "Hidir" Ozarslan. Nou, Attila pakte flink uit met een paar buitengewoon fleurige krachttermen. Daarvoor kunt in de volgende aflevering van deze gespierde serie terecht. Dus stay tuned.

(1) Zie deel 1 van 12 januari jl.

 • Datum: .

dinsdag 17 februari-2009
In zijn beleving mag Attila Onder dan geen problemen hebben gehad met "Hollanders", erg zijn best om het zo te houden deed hij nou ook weer niet. Zo was ie een paar jaar geleden uitgenodigd voor een feessie bij de heren Dick Vrij en Hans Nijman, twee aanzienlijke spiermassa's uit het avontuurlijke wereldje. En dat ging niet goed. Al was het alleen maar vanwege de door Attila gebezigde vocabulaire. Een leutige kwoot uit zijn verklaring tegenover de al eerder opgevoerde bromsmurfen. Geniet u even mee?

"... Ik zie Dino voor het eerst van mijn leven. Ik heb nog nooit zo'n arrogante kankerlul gezien. Hij kijkt neer op mensen en dat haat ik. Ik kwam daar binnen met mijn vriendin. Kussen en zo. En hij stond maar wat te kijken. Ik zei toen: "Wat moet die flikker? Wie is dat? Het is gewoon een pisnicht. De Weismullers en de Endstra's afpersen, daar zijn ze goed in." Maar het was een levensgevaarlijke man. Net als Holleeder. Als ik problemen met je heb en ik heb een pistool bij me, dan schiet ik je dood. Ik moet wel, anders ga ik eraan. Maar ik wist niet wie hij was. Dus ik zeg tegen Dick: "Wie is die flikker die zo uit de hoogte doet? Denkt ie dat ie God is of zo?" Zegt Dick: "Ja, dat is een vriend van ons." Dus ik kijk hem aan, draai me om en ga met anderen staan te praten. De sfeer was niet goed, dus ben ik weggegaan.
Een hele tijd later zie ik hem in de Bulldog. Daar zaten we elke vrijdag. Iedereen kwam daar (1). Kwam hij ook, samen met die Holleeder. En ik lees in de kranten hoe groot zij zijn. Hij heeft toch wel een beetje macht, die Holleeder. Er zijn wel heel wat mensen bang voor hem. Dat was in dezelfde tijd dat ik van Kees [Houtman, red. KM] hoorde "Attila, ze hebben me afgeperst". Stelletje flikkers. En hij was bij mij in de zaak. Dus ik dacht, hij moet ook wat van mij. Dus ik ga naar die bolle Richard (2) en ik zeg tegen hem: "Luister vriend, ik wil niet dat jullie in mijn tent komen. Denken jullie me af te persen of zo?". Zegt die Richard: "Doe niet zo gek man. Daar is niks van waar
".

Kijk, zo maak je natuurlijk geen vrienden. Integendeel, je jaagt ze in de armen van je concurrent. Als ze daar al geen plekje hadden gevonden. Nog zo'n staaltje van Attila's machismo in de volgende aflevering. Stay tuned.

(1) Ook heel leerzaam voor de boekenwurmpjes van het Barlaeus-gymnasium.
(2) "Bolle Richard" Geisterfer. Gap van Holleeder. Is veroordeeld voor het afpersen van Kees Houtman (rip).

 • Datum: .

woensdag 18 februari-2009
Wij hebben het al eens eerder gezegd, er hangt een sterke donerlucht boven de recent ruimingsgolf in de Amsterdamse scene. De strijd lijkt te gaan om de vraag: wie heeft de grootste? Ramazan "Hidir" Ozarslan of zijn landgenoot Attila Onder? En het lijkt erop dat Hidir de wedstrijd in zijn voordeel heeft beslist. Al zou je dat op verbaal terrein niet zeggen. Neem bijvoorbeeld de ferme uitspraken van Attila als de door ons al eerder genoemde bromsmurfen hem vragen naar Senol Ayhan Tuna, een oude bekende van de afdeling afpersing en verondersteld lid van Hidir's clan in Nederland (1). Attila:

"... Ik heb die Tuna in 1995 gewaarschuwd. Er was toen geld betaald om hem af te schieten.
Smurf: Kan je het met Tuna wel vinden?
Attila: Na 1995, toen ik uit de bajes kwam, kwam ik hem bij Turkiyemspor weer tegen. Ik zie hem. Ik denk automatisch kussen en zo. Doet ie een beetje uit de hoogte. Hij had mensen bij hem. Ik zei toen tegen hem: "Wat denk je nou? Doe toch normaal". Precies hetzelfde geintje wat Ali [Akgun, red. KM] uithaalde. Ik haat dat. Al heb ik honderdmiljoen of vijfhondermiljoen, dat maakt me niks uit. Wees normaal. Ik denk eigenlijk dat jij mij iets schuldig bent. Jij hoort mijn kloten te kussen. Niet slecht bedoeld. Maar ik heb hem toen beschermd. Pas op, ze zijn met je bezig. Ze willen je doodschieten. Dan hoor je mij nu een beetje met respect te behandelen. En als je mij dan ergens in de goot ziet liggen en ik heb echt geen stuiver, dan moet je niet uit de hoogte gaan doen. Toen heb ik een woordenwisseling gehad. Toen heb ik gezegd: "Je bent het grootste hoerenjong dat er rondloopt. Je kan de joden wel laten afmaken en je kunt ze wel allemaal onder druk zetten". Dat was volgens mij voor Holleeder. In 96/97. Ik was net los en had schijt aan de wereld. Iedereen keek tegen hem op en slijmde hem. Noemde hem "abi" [oudere broer, red. KM]. Dat is de stijl van die Turken
".

Je mag misschien honderd keer gelijk hebben, maar en plein publique iemand te kakkert zetten kan je beter niet doen. En zeker niet als het om avontuurlijke luitjes gaat. Die zijn meestal voorzien van een kort lontje. En zo niet, dan hebben ze in ieder geval een respectabel geheugen. Oh. Voor we het vergeten: Stay tuned.

(1) U kunt over Tuna iets meer opdelven via onze bloedeigen zoekmachine

 • Datum: .

dinsdag 24 februari-2009
Geinig bruggetje. Gisteren deden de veteranen uit de Arnhemse Broerenstraat aan het eind van hun brief aan de leiding van het bromsmurfenkorps Gelderland-Midden ondermeer de hartelijke groeten aan een "tolk". Daarbij refereerden ze aan de Turkse tolk die na veel gezeik over zijn vermeende lekkages richting Susurlukland en zijn weelderige levensstijl uiteindelijk de zak kreeg (1). Brengt ons bij de verzamelde liquidatievertellingen. Op 8 augustus 2007 kreeg Ali Akgun bezoek in het Amsterdamse staatshotel OverAmstel (2). Van zijn moeder, zijn broer Baris en vrouwtje Claudia. Hun conversatie werd getapt. Zij het niet zonder problemen, want het gezelschap ging soms over op fluistertoon. Bijvoorbeeld toen het ging over een drietal landgenoten die als tolk optraden bij criminele onderzoeken rond de Dam en wijde omgeving. Komt ie:

"... Moeder zegt dat Ali zich niet druk moet maken. Alles heeft zijn tijd nodig.
Ali: "Zouden ze alle drie zijn ontslagen?"
Moeder zegt dat dat zo is en dat ze hen heeft vervloekt.
Ali: "Waarom zouden ze zijn ontslagen?"
Baris: "De politie zou tegen ze hebben gezegd van "doen jullie het maar volgens (onverstaanbaar)". En zij hebben toen gezegd: "nee, dat is niet zo" en hebben het verkeerd vertaald. Ze zijn alle drie ontslagen. Ze krijgen een proces en kunnen nooit meer voor de politie werken. Nooit meer."
Moeder: "Lekker puh voor ze. Ik ben er blij om".
Baris: "Hikmet Hoca vroeg of hij mij bellen kon."
Ali: ¬ď"Je moet zijn nummer vragen".
Baris: "Of ik geef... dan moet je later bellen. Hij zei dat hij naar Moldavie ging. En toen vroeg ik: "Wat heb je daar te zoeken, Hoca?"

In een lopend onderzoek van de Dienst Regionale Recherche zijn drie Turkse tolken op nonactief gesteld. Deze drie tolken zijn inhoudelijk uitstekend op de hoogte van de onderzoeken naar de liquidaties van Willem Endstra, Antony van de Bijl en Nedim Imac.
Uit bovenstaande gesprekken valt op te maken dat er gesproken wordt over drie tolken en dat hun identiteit kennelijk bekend is bij de familie Akgun. Het is niet uitgesloten dat vanuit de familie, al dan niet in opdracht of op verzoek van Ali Akgun, contact gezocht gaat worden met deze tolken.
"

De drie tolken waren twee broers en een zus die geprobeerd zouden hebben door wat te rommelen met de vertalingen ondeugende familieleden uit de wind te houden. Familieleden die kennelijk in de picture waren gekomen bij een paar ruimingsonderzoeken. Hoe bedoel u screening? Verder uiteraard niks meer gehoord over deze ongein. Wat dat betreft doen we niks onder voor Sibel Edmonds (3). Stay tuned.

(1) Zie eerdere afleveringen van de serie "Krikkegate".
(2) Zie voor Ali de afleveringen 1 en 4 van deze serie en de afleveringen 4 en 5 van "Terra Vulgaris".
(3) Zie voor Sibel vooral de serie "Cold Turkey" op onze Followup-site

 • Datum: .

woensdag 4 maart-2009
Gisteren is de Amsterdamse vastgoedhandelaar Peter Petersen aka Dikke Peter onverhoeds van ons weggenomen. Bij leven was hij jarenlang de zakenpartner van de in 2005 gesneuvelde Cees Houtman. Vraag is waarom werd bij Peter het licht uitgedaan. Het antwoord ligt mogelijk besloten in de verklaring van Cees zaliger die hij op 24 maart 2005 aflegde tegenover een stel Amsterdamse bromsmurfen. Cees:

"Ik wil eerst zeggen dat er een hoop ouwehoerverhalen de wereld in worden geholpen. Ik wilde met Dikke Peter een blokje huizen kopen. Kort nadat dit bekend werd kwamen Jappie van Kleef en Dikke Richard [Geisterfer, red.] bij mij aan de deur en bedreigden mij met vuurwapens. Dat is gebeurd in aanwezigheid van mijn vrouw en kinderen. Ik was overbluft en ernstig teleurgesteld in Jappie en Richard. Het zijn oude gabbers van vroeger, die nu voor de Neus werken. Mij werd te verstaan gegeven dat ik moest afzien van de koop omdat de opbrengst van die panden dan in handen van Mieremet zou komen. Dat vond die Neus niet goed. Ik weet niets van een boete en heb zeker niets betaald. Met name in Richard ben ik erg teleurgesteld. Twee maanden voor dit voorval heb ik hem aangeboden geld vrij te maken zodat hij uit de financiele problemen kon komen. Richard wilde dat toen niet. Van Jappie is bekend dat hij geen piek meer in zijn zak heeft. Ik ben door dit voorval totaal overbluft geweest, maar wanneer zoiets weer voorkomt schiet ik de betrokkenen direct kapot en knap ik die paar jaar straf wel op. Richard en Jappie zijn gevaarlijke gekken, maar dat ben ik zelf ook als dat nodig is. Zij weten dat ook. Bij Bram [Moszkowicz, red.] is door mij of Dikke Peter niets getekend. Die Bram is niet achterlijk en laat zoiets ook niet gebeuren. Wel zijn Dikke Peter en ik daar een paar keer geweest. Ook de Neus was daarbij aanwezig. Peter en ik hebben daar uiteengezet wat de bedoeling was van de aankoop van de panden en dat dat zeker niet was om de zakken van Mieremet te spekken. De opzet van Bram en die Neus was om zo inzicht te krijgen in het keukentje van Peter en mij. Uit dit verhaal begrijp ik dat Holleeder wil voorkomen dat er panden van de Endstra's verkocht worden zodat Mieremet betaald kan worden. Dit alles gaat om panden bij de Maasstraat/Scheldestraat. In het begin van de liquidatiereeks heb ik mij teruggetrokken uit het milieu. Ik heb feitelijk de schaapjes op het droge en uit tijdverdrijf ben ik in het vastgoedwereldje gerold. Ik vind het leuk om te timmeren en zo. Ik heb alleen maar ambachtschool. Ik kom zo weer in de troep en daar zit ik niet op te wachten. Als ik met vrouw en kinderen moet vluchten, dan zijn er meer die weg moeten. Bij verdere bedreigingen neem ik zelf maatregelen. De Neus is in staat om twee lijken ruzie te laten krijgen. Ik ben geen vriend van hem. Ook van Mieremet niet. Ik zal u zeggen dat er meer onroerendgoed mensen worden afgeperst. Zo ook die twee dikkertjes van EBR [Van Eijsden, Ter Borgh en Roos, red.] op de Sloterkade. Daar gaat het ene na het andere miljoentje weg".

Op de dringende vraag van de betrokken verhoorsmurfen of hij geen aangifte wilde doen ging Cees niet in. Hij zou het varkentje zelf wel door de wasstraat halen. Maar daar kwam Cees niet meer aan toe. In november 2005 ging bij hem voorgoed het licht uit. Kort na eenzelfde dodelijke seance in Thailand, waarbij John Mieremet de geest gaf. En dan nu, zij het wat later, Dikke Peter. Wie draaide het knopje om? In opdracht van wie? En waarom? We zullen er nog van horen. The beat goes on. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 13 maart-2009
Wat verklaarde Mark Burbach, de held van onze serie Terra Vulgaris, tegenover de verhoorsmurfen over de aanslag op de Britse zakenman Christopher Vaz aka Russell Jones aka Raps? Dat hij Raps wel eens was tegengekomen op Ibiza, dat ie Raps' zoon ook een keer had ontmoet en dat Moppie Rasnabe in zijn optiek de aanslag op Raps nooit gepleegd kon hebben. Had Moppie hem zelf verteld en waarom zou hij liegen tegen zijn gappie?
De verklaring van Terra Vitalis' onderhuurder sloot keurig aan op die van Peter la Serpe. Volgens de glas-in-loodgetuige hadden Jesse Remmers en Gilbert Rommy (the next generation) de slordige aanslag op Raps gepleegd. Maar wel in opdracht van Moppie. Had Jesse hem zelf verteld en waarom zou hij liegen tegen zijn gappie? Peter tegenover een koppel verhoorsmurfen:

"Jesse en Gilbert waren samen op pad om een liquidatie te plegen. Zij waren op de motor, omdat Gilbert daar goed mee overweg kan. In de buurt van het VU-ziekenhuis heeft Jesse toen geprobeerd iemand neer te schieten. Een neger. Ik dacht, dat Jesse mij heeft verteld dat hij die man wel had geraakt, maar dat ie de sloot was ingerend. In ieder geval de bosjes in.
Gilbert wilde al wegrijden met zijn motor, maar dat zag Jesse niet zitten. Gilbert is toch weggereden, terwijl die man nog in leven was.
Smurf: Wie had de opdracht gegeven om die man te liquideren?
Peter: Moppie Rasnabe. Ik weet dat Moppie een afspraak met hem heeft gemaakt. Hij heeft hem erheen gelokt.
Smurf: Hoe weet je dat?
Peter: Dat heeft Jesse mij verteld.
Smurf: Hebben Jesse en Gilbert er geld voor gekregen?
Peter: Ja, zij zouden er honderdduizend gulden voor krijgen. Van Moppie. Zij hadden vooraf al vijfentwintigduizend gehad. Als de liquidatie zou lukken zouden ze ieder nog eens vijfentwintigduizend krijgen. Gilbert heeft die later terugbetaald. Jesse mocht het houden.
Smurf: Wie is er nog meer op de hoogte van deze poging tot liquidatie?
Peter: Alleen Moppie, Gilbert, Jesse en ik.
"

Dat illustere kwartet zou misschien kunnen worden aangevuld met de Britse untouchables Walter en Martin, maar zeker is het niet. Vraag is wel waar Moppie zo gauw dat tonnetje vandaan haalde en waarom Raps en zoon zo nodig naar het hiernamaals moesten. Nee, dat wordt nog een vette kluif voor de OM-beffen om Jesse, Gilbert en Moppie voor deze affaire een paar jaar kruipruimte te bezorgen. Ze zijn wel druk in de weer geweest om het telefoonverkeer tussen Moppie en Raps op D-day te reconstrueren, maar wat bewijst wat?
Komt nog bij dat Raps niet te traceren is en dat diens zoon Jason oftewel Leroy Nathan Curd vrijwel zeker met rood licht het zebrapad is overgeholpen. Om nog maar te zwijgen over de untouchables. Blijft als getuige over Peter la Serpe. En die heeft mogelijk teveel geluisterd naar Prokofiev. Kan nog gezellig worden in de bunker. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 25 maart-2009
Toch raar. Dat de naam van Mark Burbach nergens opduikt in de mainstreampers. Terwijl ie bijvoorbeeld ooit voor verhoor naar binnen werd getrokken na de moord op snorremans Femer, het genoegen van een smurfeninval smaakte, tot het ondeugende team behoorde dat zijn gappie Jesse Remmers uit een bewaakte ziekenhuiskamer sleutelde, interessante gesprekjes heeft met de in een kruipruimte opgeborgen Mohammed Rasnabe aka Moppie en inwoonde bij het door de AFM lelieblank verklaarde Terra Vitalis. Over dat laatste nog even een trackje uit de dialogen tussen een paar verhoorsmurfen en kroongetuige Peter la Serpe:

Smurf: Mark Burbach, hoe moet ik die dan zien. Heeft ie ook nog een bijnaam?
Peter: Ik geloof het niet. Jesse heeft hem altijd Mark genoemd. Jes en Mark zijn vrienden. Dat komt omdat ie vroeger een beetje in de handel heeft gezeten met Mop. Wiet en shit naar Engeland. Ik weet niet in hoeverre hij nog... hij is wel een beetje betrokken zeg maar. Maar niet echt heel diep. Voor zover ik weet tenminste. En Jes en Mark liggen elkaar omdat Mark programmeert. En Jes ook. Mark had een programma geschreven om mensen wereldwijd op te sporen. Via satelliet en dat soort dingen. Een bedrijfje in Haarlem geloof ik. Daar is ie eigenaar van. Of mede-eigenaar.
Smurf: Die zit meer in de telecom en programmatuur van computers en dat soort dingen.
Peter: Ja.
Smurf: Schrijft ie ook zelf programma’s (!!,red.)
Peter: Ja, dat is een snelle jongen. Hij heeft periodes dat ie veel blowt en periodes dat hij helder is. En het goeie contact. Als ik naar Jes kijk is het daarom. En om de seks. Mark heeft een heleboel vriendinnetjes. Mark heeft Paris Hilton liggen douwen in Monaco. Het zijn allemaal dingen die tot de verbeelding spreken, weet je wel.


Goed. O.k. De sappige happening in Monaco heeft wel enige cover gekregen in de mainstreampers. Zij het dat Paris met haar volle naam voorbijhopste en Mark Burbach het met Mark B. moest doen. Maar verder zouden wij het niet weten. Terwijl we het toch hebben over een meneer die niet alleen al jaren als een jonge forel in de styx rondspartelt, maar ook een soort Promis-programma in elkaar heeft gehangen (1). En zonder twijfel heeft geprobeerd om dat te commercialiseren. Allicht dat het kantoortje in de schoot van Terra Vitalis daarvoor diende. Al dan niet gestiekt met een paar groene meloenen van de huisbaas.
Heeft vriend Mark zijn tracking-programma inmiddels de markt opgewurmd? En zo ja, wie maakt er gebruik van? Stoute vrienden en kennissen? Staatsvehikels? Spaarvarkens? Moet toch interessant zijn voor de mainstream-boys. Zou je zeggen. Stay tuned.

(1) Ga voor het uiterst intrigerende verhaal rond Promis te rade bij onze eigen zoekmachine. En daarna desnoods bij Google.

 • Datum: .

donderdag 26 maart-2009
Een keer trek je de conclusie. Vriendschap is een illusie. Vriendschap is een droom. Een pakketje schroot met een dun laagje chroom. En dat gold zeker voor de vriendschap tussen Jesse Remmers en Moppie Rasnabe. Vraagt een verhoorsmurf op 27 september 2007 aan kroonkurk Peter la Serpe of Moppie nog een vriend was van Jesse Remmers. Peter:

"Nu in ieder geval niet meer. Moppie was vroeger een bloedgabber. Maar hij heeft een paar hele grote fouten gemaakt. Toen met die liquidaties was Jesse altijd degene die de dingen uitvoerde en Moppie liep een beetje op de achtergrond. Die deed meer het financiele gedeelte zogenaamd. Ongelooflijk. Die jongen kan nog geen drie dingen optellen. Maar toen Jesse vast kwam te zitten is Moppie doorgegroeid zeg maar. Dat kwam allemaal door de activiteiten die Jesse ontwikkeld had. En toen heeft hij Jesse een beetje aan zijn lot overgelaten. En dat stak Jesse toch wel een beetje. En vlak voordat hij vrij kwam vertelde hij dat Moppie hem 2,5 ton had gegeven om weer vriendjes te worden. Alleen voor Jesse zijn dat soort dingen zwart/wit. Het is niet zo dat hij dan geen vriend meer met je kan zijn. Maar in zijn achterhoofd zal hij het nooit vergeten. Hij is heel rationeel. Dan is hij een rationele vriend in plaats van een emotionele vriend. Later gingen ze weer goed met elkaar om. Hij heeft me vaak genoeg gezegd: als ik hem kan gebruiken, gebruik ik hem. En als hij dood is, hartstikke mooi. Dat werd nog veel erger bij dat verhaal over Friedlander. Toen Moppie van dat geld 50 ruggen in zijn eigen zak stak. Als commissie. Omdat het om Paulien ging en hij wist dat Paulien op een voetstuk stond bij Jesse. Dat Moppie geld wilde verdienen aan het leed dat hem was berokkend, dat vond Jesse onvergeeflijk."

Friedlander? Paulien? 50 ruggen? Ging om het volgende: Paulien was de liefde van Jesse. Toen hij tijdelijk in een kruipruimte verbleef ging zij op een kwaad moment aan de hops met Pel Olivier Friedlander, die volgens zijn vader Rolf alleen maar achter zijn wichelroede aan liep en daarbij ook nog op de verkeerde dames terechtkwam. Dan weer een dame van een Joego, dan weer eentje van John Mieremet (rip) en dan weer van Jesse. Dat kwam pappa Friedlander een paar keer op ongenode sombere, bezoekers te staan die met hel en verdoemenis dreigden als pappa niet financieel over de brug kwam. Vroeg Smurf aan Peter:

"Met wie is Paulien vreemd gegaan?
Peter: Met Pel Friedlander. Ik was net in het Amsterdamse toen in het Okura bekend werd dat zij vreemd was gegaan. Toen is er een afspraak gemaakt met Pel. Ik heb Jesse weggebracht. En toen heeft hij tegen Pel gezegd: luister, ga er maar eens over nadenken wat voor schade je hebt berokkend. Moppie ging toen ook met Jesse om. Die zei van: luister, ik regel het wel met Sam (Klepper, rip) en John (Mieremet, rip). Die gaan wel incasseren. Die is toen naar Sam en John gegaan en die hebben toen tegen de vader van Pel Friedlander gezegd: luister es, je moet betalen. Ik geloof dat het 7,5 ton was. Die wilde niet betalen. Hebben ze 'savonds op zijn auto geschoten. Of laten schieten. Als ik me goed herinner is er uiteindelijk vier ton betaald.
Waar Moppie 50 van heeft gekregen. De rest is naar Jesse gegaan. Die heeft er niet zoveel mee te maken gehad. Behalve dan dat hij de aanzet heeft geregeld. Willem (Holleeder, red.) is als intermediair opgetreden daar. Die was betrokken bij Friedlander. Er is een gesprek geweest waar Willem aan het bufferen was, voor Friedlander aanwezig is geweest zeg maar. Ik geloof dat Jesse 2,5 ton heeft gekregen
".

Waar? Niet waar? Duimdrop? Pel heeft in ieder geval toegegeven dat ie met Paulien heeft gehopst. Pappa zegt dat ie niet heeft geschokt. Maar wat een sores. En dat alleen omdat je je wichelroede niet in toom kan houden. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 1 april-2009
Vandaag een heel klein snoepje. Analyze this: Je verveelt je te pletter in je kruipruimte en je gaat als de gelegenheid zich voordoet even rondbellen met de buitenwereld. Zo ook Ali Akgun, een van de rakkers die door het OM ervan worden verdacht een rol te hebben gespeeld bij de ruimingen in Amsterdam. Uiteraard worden die gesprekken op tape gezet en zo nodig later uitgewerkt. Of ze nou met moeder de vrouw zijn of met je bef. Die met moeders worden bewaard, die met je bef worden vernietigd. Alles. Meteen. Dat moet. Leest u even mee?

"Ali vraagt naar Claudia. Die is onderweg. Ali gaat haar bellen.

Ali belt Winston. Ali moppert dat ze hun telefoon niet aan hebben. Of Winston die kaarten heeft. Die heeft Winston en hij geeft de nummers door. Winston krijgt opdracht om geld te storten voor iemand, maar die naam was niet bekend. Hij heet Poljak. Of Winston dat straks meteen kan doen. Ali belt later.

Ali belt Nico Meijering. Nico zit met klanten en zegt dat Claudia er was. Ali belt morgen wel.

Ali krijgt Claudia eindelijk aan de lijn. Ze verontschuldigt zich en klaagt over het verkeer. Ali vraagt hoe het bij Nico was. Claudia is veel geruster. Claudia moet de auto uit en Ali belt zo terug
".

Nico Meijering is de bef van Ali, die een krappe EBI-suite in Vught is toegewezen. Vorige week is hij er al over gevallen dat een hele vloot aan telefoongesprekken tussen hem en zijn client niet was vernietigd. Bovenstaand voorbeeld mag wat lullig zijn, maar als het OM dit al bewaart, wat mag de rest dan wel niet wezen? Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 9 april-2009
Waar denk je als brave volgeling van Jan Peter Dodo aan bij het woord Semtex? Bommen. Boeven. Baarden. Zoiets. Moet je toch dit gesprek effe lezen tussen een paar verhoorsmurfen en Mario Osogna. Een antieke uitbater van een Italiaanse taverna in Mijdrecht, bij wie je na zijn inburgeringsjaren in plaats van geraspte kaas ook wel eens iets Colombiaans op je tagliatelle kon bestellen.

Smurf:... En toen kwam Freek met het verzoek van: kunnen wij wat spullen bij je kwijt? Dat was in 1990?
Mario: In elk geval voor 1993.
Smurf: Wat hebben ze allemaal neergezet behalve die Semtex?
Mario: Alleen dat. Het was in melkbussen van 50 liter.
Smurf: Zat het daarin?
Mario: Ja, die zaten helemaal vol. Twee melkbussen en nog een jute of plastic zak. Ik schat dat in elke melkbus wel zo'n 100 kilo kan, niet? Ik kon ze niet optillen. Het was in ieder geval genoeg om het hele dorpje te laten ontploffen.
Smurf: Twee melkbussen en wat los in een jute zak zei je.
Mario: Ja een jute zak. Die was geplastificeerd. En die was helemaal nat. Toen gingen mijn lampen branden en ik ging daar kijken. Ik dacht "potverdikkie!" Ik ben militair geweest. Zulke dingen heb ik in handen gehad als wij moesten oefenen. Ik dacht: "Godverdorie, dat is geen klei!".


Hollandser kan niet. Semtex in een paar melkbussen. Later heeft Mario op aandringen van zijn zoon Enzo aan Freek verzocht om de boel te komen weghalen. Een operatie waarbij al dan niet per ongeluk een zakje bij Mario achterbleef. Datzelfde zakje zou halverwege het eerste decennium van deze eeuw nog stevige impact gaan krijgen op het in rustige life & cookingsferen terechtgekomen leven van Freek. Een oude gap van Jesse Remmers, Greg's son. Meer daarover in volgende afleveringen. Stay tuned.

 • Datum: .

donderdag 16 april-2009
Je zal twee melkbussen en een geplastificeerde zak vol met semtex in je mik geschoven krijgen. Om effe op te passen. Voel je je toch niet lekker. Dus het was niet zo gek dat Mario Osogna (1) na een tijdje met een flinke jongen in zijn darmkanaal te hebben rondgelopen uiteindelijk aan leverancier Freek Stevens vroeg om de boel eventjes weg te halen. Die kon moeilijk weigeren, want Mario was in het verleden uiterst loyaal tegenover hem geweest.
Zo stond hij garant voor hem bij de aanvraag van een driedaags verlof uit de petoet, waar hij logeerde voor een samen met zijn gappie Jesse Remmers gepleegde overval. En er was nog iets:

"Verhoorsmurf: Hoe heb je contact opgenomen met Freek om dat spul weg te halen?
Mario: Ik had regelmatig contact met hem. Ik kocht coke van hem.
Verhoorsmurf: Vanaf wanneer was dat?
Mario: In de jaren negentig. Ik kocht een kilo. Voor 55.000 gulden. En dat was niet een keer.
Verhoorsmurf: Hoe vaak hebt u dat gedaan?
Mario: Met een kilo deed ik een maand of twee. Ik denk dat ik drie, vier kilo van hem heb gekocht
".

We bedoelen maar. Er was dus voor Freek voldoende reden om de semtex elders te stallen. Waar precies kwam verder in de gesprekken tussen de verhoorsmurfen en Mario niet aan de orde. Wil niet zeggen, dat er ook geen intelligente vragen meer werden gesteld. Vooral niet omdat Mario de connectie had gelegd tussen Freek en Greg Remmers, de vader van Jesse.

"Verhoorsmurf: Waarvoor hadden Greg en Freek nou eigenlijk die semtex nodig? Waarvoor was dat? Waarvoor gebruikten ze dat?
Mario: Dat is de grote vraag. Al jaren. Ik heb in de krant gelezen dat iemand had geprobeerd om door semtex te gebruiken iemand uit de Bijlmerbajes te laten ontsnappen.
Verhoorsmurf: Om wie ging dat?
Mario: Dat weet ik niet. Ik heb het gewoon in de krant gelezen
".

Niet moeilijk om te reconstrueren. Mario doelde op Cees Helman aka Puk. Cees kreeg in 1994 vier jaar kruipruimte in de Bijlmerbajes voor de invoer van een luttele 268.000 kilo hash. Word je niet vrolijk van. Dus Cees probeerde op 20 oktober van datzelfde jaar via een met semtex geforceerde uitgang het pand te verlaten. Lukte niet, maar haalde wel de krant. Of die semtex afkomstig was uit de melkbussen van Mario en of de klaverjasvereniging van Greg de leverantie had verzorgd blijft een open vraag. Maar het zou zo maar kunnen. Stay tuned.

(1) Zie vorige aflevering.

 • Datum: .