Skip to main content

maandag 22 december-2003
Tijdens oorlogstijd - en wanneer is het dat niet? - is er altijd een eerste slachtoffer en ooit schreef iemand de mooie zin dat dit "de waarheid is. De reguliere werkzaamheden van veel media staan in tijden van militaire spanning onder sterke overheidscensuur, en dit is over al ter wereld zo in oorlogstijd. Hiervoor in de plaats komt door de overheid gecontroleerd nieuws. In feite propaganda dus. Erg actueel vanwege de oorlog van de VS en de Engelsen tegen Irak. Propaganda is voor de overheid extreem belangrijk om voldoende steun te blijven houden om haar militairen in te blijven zetten.Wanneer ouders namelijk doorkrijgen dat hun kinderen als kanonnenvlees en pionnen ingezet worden voor belangen die anders zijn dan datgene wat ze voorgespiegelkd krijgen, dan zakt de oorlogssteun snel in en wordt het voor bijvoorbeeld de Amerikanen onmogelijk haar soldaten op tijd te verversen. Gegoochel met cijfers over doden en gewonden zijn in deze propaganda essentieel. Met 't aantal werkelijke doden kan moeilijk gemanipuleerd worden (dat cijfer staat volgens 't Pentagon op 457 dode Amerikanen - over het aantal dode Irakezen horen we niets) maar over het aantal uit Irak teruggetrokken gewonde militairen bestaat een hele hoop onduidelijkheid en dat is het gevolg van die propaganda. Volgens UPI zijn er tot nu toe meer dan 11.000 gewonde Amerikaanse soldaten teruggehaald naar de VS. Elfduizend! Lees dit berichtje maar eens...

 • Datum: .

Gisteravond was het weer zover. De Huyskerk besteedde zowaar aandacht aan een demo in Moskou. Tienduizenden Russen riepen op tot vrede. Onder vlaggen zonder wolfsangels en klemmen. Aanleiding: een jaar geleden grepen de nazi's de macht in Kiev. En de demonstranten verweten de USSA daarbij een flink handje te hebben geholpen. Commentaar van de dienstdoende Nieuwsuurvoorganger: de Russen wisten niet beter dankzij de maandenlange propaganda via de Russische media.
Nee, dan zijn wij heel wat beter af. Dankzij de onbevooroordeelde berichtgeving die ons dagelijks via dagvodden en glazen tiet bereikt. Met de Huyskerk in een heldenrol. Gelukkig neemt het aantal gelovigen gestaag af. Mede onder invloed van deze ontboezemingen van de Duitse topjournalist Udo Ulfkotte. En dan leven wij voorlopig nog in een redelijk vredige omgeving. Met hooguit af en toe wat commotie als een of twee eenzame wolven uit het Allahkamp, die ondanks of juist dankzij het waanzinnige dragnet van al die handhavers in de wereld zogenaamd aan de aandacht zijn ontsnapt, voor de nodige schrik en spanning zorgen. Maar hoe is het gesteld met de propaganda in een land waar echt gevochten wordt? In Oekraïne bijvoorbeeld. Nou daar heeft Washington uiteraard goed voor gezorgd. Al in 2012 (!) werden goedwillende Oekraïense journalisten en aanverwante artikelen opgeroepen om dit geheel verzorgde cursusje te volgen. Zowel in Kiev en omgeving als aan de overkant van de plas. Samen met Amerikaanse collega's. Er waren fondsen beschikbaar. Mijn liefje wat wil je nog meer. Propaganda? Gelukkig hebben we internet nog. 

 • Datum: .

Zo gek was ie dus ook weer niet. Die Tarik Zahzah. De methode om zijn boodschap via de NOS te verkondigen mag dan flink uit het lood hebben gehangen, de boodschap zelf zeker niet. Lees en knik bedachtzaam. En mocht een verslaggever van de glazen tiet zich desondanks al te boud opstellen dan krijgt ie meteen een ice bucket over zijn kruintje. Neem gisteravond bij een uitzending van de Huyskerk om tien uur. Vraagt een ongelukkige collega met een geluidsbol aan dat meisje van Plasschaert of een aan de gang zijnde NATO-oefening in Polen geen provocatie kon betekenen voor Vlad Putin. Zegt dat dingetje: “U gaat lekker mee met de strategische communicatie van de heer Putin” en heeft het vervolgens over het defensieve karakter van de NATO. Dat laatste krijgt van ons het stempel gotspe van de dag, want Plasje zou toch ooit iets hebben moeten opvangen over het al dan niet heimelijke agressieve optreden in bijvoorbeeld Afghanistan, Irak, Libië, Syrië en Oekraïne van de NATO of NATO-bondgenoten. Tenzij ze lekker meegaat met de strategische communicatie van figuren als generaal Breedlie, Jens Stoltenberg (de Breivikboodschap goed begrepen), Donald Tusk en Biggetje van Baalen. Om eens wat op te gooien. Een minister hoort zich naar onze overtuiging op de hoogte te stellen van alternatieve standpunten. Vooral als het gaat om oorlog of vrede. Of het nou gaat om propaganda van de ene partij of van de andere. Maar waar lullen we over. Daarom kan je dat optreden van Tarik Zahzah best als een wake up call beschouwen. En wij callen vrolijk mee. 

 • Datum: .

Bij ons werkt het. De anti-Putin spray die de dagvodden en de glazen tiet dagelijks verspreiden. Zo gelooft een hele meute Nederlanders dat Moskou achter het neerhalen van de MH-17 zat. Wat voor voordeel daar voor Moskou aan zat? Ja, hallo, niet bijdehand gaan doen. Nou oké , laat ook maar. Heeft Goebbels in ieder geval niet voor niets geleefd.
Maar nou even een surprise. In Kiev vroeg een junta-gezinde opiniesnuffelaar à la Mauriceanus de Hondsko aan ruim 4500 Oekrainers aan deze kant van de demarcatielijn wie ze als de beste leider zagen om hun land er weer bovenop te krijgen. Uitslag? 84 procent antwoordde "Putin". De rest van de genomineerden kregen bijna allemaal 1 procent of helemaal niks. Onder wie de huidige premier Yatsenyuk, die drie jaar geleden Putin ook nog de hemel in prees. Je houdt het niet voor mogelijk. 
Wel een kutbericht voor onze briljante minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aka "de flapdrol". Want hoe roei je nou samen met je Poolse partner tegen zulke propaganda op? Kom op Bertje, verzin een list. Je kan het. Neem desnoods Jack de Vries aka de containerwipper als adviseur. Die kan het ook. En wat zegt nou zo'n opiniepeiling? Geen reet. Stay tuned.

 • Datum: .

Klootviolen. Die Russen. Nou zouden ze weer het bericht hebben verspreid, dat het platwalsen van een hele stoot Iraanse hadjgangers en nog wat vrome collaterals in elkaar was gehangen door de Saoedische en Israëlische speurneuzendiensten. Als cover voor de kidnap van een aantal hoge Iraanse functionarissen die ook meehobbelden in de optocht. Wat de Russen daarmee dachten te winnen is duister, want ze waren net zo lekker bezig om aan te pappen met het nieuwe jurkbewind in Ryadh. Maar ja, Russen hè. Je weet het nooit. Mocht u dodelijk nieuwsgierig zijn naar meer achtergrondenn;dan kan u hier terecht. Lees smakelijk. Stay tuned. 

 • Datum: .

Fuckerdefuck. Doet bijvoorbeeld een Amerikaanse propaganda-outlet als de firma Huys & Tweebeeke net zijn stinkende best om die klotenrussen voor de zoveelste keer als agressieve barbaren weg te zetten. Als boeven die “gematigde rebellen” en onschuldige burgers in Syrië platgooien in plaats van die gore kalifaatwassers van IS (1). Wat gebeurt er? Gaan hun opdrachtgevers zelf in de fout. Bombarderen ze in het Afghaanse Kunduz, waar onze Pleemobiel brigade indertijd zoveel succes boekte, een medisch centrum van Artsen zonder Grenzen plat. Tientallen gematigde dooien en gewonden. Per ongeluk? Nou, volgens een keurig geschoren Afghaanse hufter in een westers pak hadden een heel stel Talibanjers zich achter een muurtje van het medisch centrum verschanst. En die waren nu dankzij het Amerikaanse bombardement allemaal verenigd met hun schepper. Ja, jammer van die collateral damage. Sorry.
Al heel snel bleek dat hele verhaal een schaamlap van Zeemanallure te zijn. Erger nog, de verwoestende Amerikaanse bombardementen gingen vrolijk nog een half uurtje door nadat de vluchtleiding van de miskleun op de hoogte was gesteld. De Jordaanse hoge commissaris van de UNHRC vond de gebeurtenis onvergeeflijk en eiste een diepgaand en transparant onderzoek (2). Mocht blijken dat er geen sprake is van een operationeel foutje dan acht hij het niet onmogelijk dat het onderhavige bombardement in het hokje “oorlogsmisdaden” thuishoort. Schattig hè, zo'n Jordaanse hotemetoot. Hij wordt nog wel eens wel wakker. Stay tuned.

(1) Zie deel 2 van Obamaf dd. 3 oktober 2015.
(2) Zie voor dit mensenrechtenvehikel ook deel 4 van Tit for tat” dd. 2 oktober 2015. 

 • Datum: .

Het was een ongelukkie. Dat platgooien van die grenzeloze dokters outfit in Afbaardistan. Maar de Amerikaanse legerleiding heeft voor alle zekerheid nog even een diepgaand en transparant onderzoek toegezegd. En wat kukelt Bankie als hoogste baasje van de VN en dus ook van de UNHRC? Dat ie zijn volste vertrouwen schenkt aan dat onderzoek en in afwachting van de uitkomst daarvan zelf geen initiatief zal ontplooien om de onderste tegel te lichten. Zoiets van: Slager, gisteren zijn onze buren overleden na het eten van piepers, bloemkool en tartaar. Wilt u eens kijken of de tartaar wel goed was? Nou mevrouw, ik vond hem al een raar kleurtje hebben, maar ik zal het even controleren. Of u erbij mag wezen? Nou, u vertrouwt me toch wel? Mocht ik wat vinden dan hoort u het van me. Maar goed, wat mag het zijn. Twee coteletjes? Komen eraan. Lekker weer hè? En dat voor de tijd van het jaar.
Inmiddels hebben de grenzeloze dokters al verklaard dat het nooit een ongelukkie kan zijn geweest.
Nadat door de msm op 28 september nog in het publieke domein was gekegeld dat de Talibanjers na de val van Kunduz een ziekenhuis waren binnengevallen en daar selfies hadden gemaakt, zonden les médecins de dag daarop de Afghaanse en Amerikaanse sabelrammelaars ten overvloede hun gps-gegevens toe. Vijf dagen later toen diezelfde msm al lang hadden gemeld dat de Taliselfies zich uit het ziekenhuis hadden teruggetrokken kwam alsnog de luchtaanval. En de dokters konden bellen wat ze wilden ze konden de zenuwen krijgen. De bommen bleven vallen. Per ongeluk, zoals we nu weten.
Nou staat de MSF (Médecins Sans Frontières) niet stijf van neocongezinde cq. neo-liberale artsen. Integendeel. Zo heeft de organisatie zich haast met lijf en leden verzet tegen de komst van de TPP aka Trans-Pacific Partnership. Het vrijhandelsverdrag tussen een twaalftal landen rond de Stille Oceaan. De MSF voorziet namelijk als bijverschijnsel een verdere versterking van de positie van Amerikaanse pillendraaiers en medische patenthouders. En dat is bepaald niet in het voordeel van de in armoede levende bevolking van sommige TPP-landen in Latijns-Amerika en Zuid-Oost Azië. Want pillendraaiers en patenthouders houden nu eenmaal van zwaarlijvige inkomsten en even zwaarlijvige winsten. Of die anti-houding van de MSF heeft meegespeeld bij de Ausradierung in Afghanistan? Zover willen we niet meteen gaan. Maar misschien heeft ergens tussen de kwabben van de jongens van het Amerikaanse commandocentrum toch de gedachte gespeeld van: take it, motherfuckers. Onder de slogan “oog om oog, tand om tand”. Om het een beetje medisch te houden. Zullen we niet horen. Zo transparant zijn we niet getrouwd. Stay tuned.

 • Datum: .

Vanochtend stuiterden we tegen dit bericht aan. Verder niks over dat aangekondigde diepgaande onderzoek. Het was een ongelukkie. Een foutje. Geen oorlogsmisdaad. Even een zoodje groene ruggen rondstrooien. Klaar. Zand erover. Hoe moeilijk zou zo'n onderzoek geweest zijn? Een tweet van Edward Snowden. Komt ie:"AC-130 warplanes record the gunner's video and audio. It's time to release the tapes to an independent investigation”.Kijk, dan waren we een heel eind verder. Maar jammer, Edward. Dat gaat niet gebeuren. Intussen zijn er al weer twee bommen in Ankara ontploft en het zullen de laatste niet zijn. Binnen een paar weken ligt Kunduz begraven onder het stof van alle bomaanslagen die nog komen gaan en diepgaand onderzocht moeten worden. Oorlogsmisdaden worden bijna dagelijks gepleegd en worden zelden berecht. Tenzij ze zijn begaan door lieden die niet bij "ons" horen. Moskoufans en Pekingeenden. Maar keep up the good work, Edward. Zucht.

 • Datum: .

Het staat in de Conventies van Genève. Dat je bij gewapend bakkeleien geen burgerziekenhuizen in puin mag gooien. Ook niet als je denkt dat de vijand zich daar onder de bedden en de operatietafels heeft teruggetrokken. En al beginnen die conventies inmiddels sterk op de Dooie Zeerollen te lijken en lapte voormalig UNHCR-baas Lubbers eind 2003 zelfs al de conventie om van de reet van een medewerkster af te blijven aan zijn laars in datzelfde Genève, ze gelden nog steeds. Niet dat het verder nog wat uitmaakt, maar de Amerikanski's overtraden dus in Kunduz met hun uur durende bombardement op het hospitaal van de grenzeloze dokters wel een van de grondregels van die Conventies. Nou denk je al gauw dat dat voor het eerst was. No way, José. In 1993 bombardeerden Amerikaanse en Turkse gevechtsvliegtuigen in de strijd tegen coupleider Aidid en zijn aanhang een burgerziekenhuis Mogadishu, waar de grenzeloze dokters nijver bezig waren om mensen aan deze kant van de Styx te houden. Met dezelfde smoes als eerder deze maand in Kunduz. Ze dachten dat er rebellen huisden. In 1999 lieten NATO-toestellen wat ijzerwerk vallen op een ziekenhuis in Belgrado. Bleek later een technisch foutje te zijn geweest. Wat later dat jaar was een ander Servisch ziekenhuis de pineut. In Nis. Maar dat was collateral. Doel was de markt van Nis en die aanval was een groot succes. Als je tenminste houdt van een dagschotel met fruit, vis, naaigaren, piepers, jezusslippers, prei, ondergoed en mensenvlees. U nog een toetje? Komt ie. In 2003 werd in Baghdad een kraamkliniek van wat frisse lucht voorzien door de Amerikaanse luchtmacht. Er was waarschijnlijk informatie binnengekomen dat Saddammeke eigenlijk een vrouw met een snor was die daar lag te bevallen van een drieling. En dan nu lopen te gillen, dat de luchtmacht van Vlad verantwoordelijk is voor de dood van Syrische burgers en dan met name vrouwen en kinderen. Waardoor de Syrische exodus een extra zetje krijgt en wij met de peren zitten. Geloven we dit soort gekakel nog? Ja hoor. Een kwestie van “frapper, frapper toujours”. Wat Goebbels kon, kan de msm beter. Stay tuned.

 • Datum: .

Zestien dagen. And counting. Een onafhankelijk onderzoek naar het bombardement op het ziekenhuis van de grenzeloze dokters in Kunduz? Vergeet het. De Pentagonslagerij keurt zijn eigen bedorven vlees. Eerst heette het, dat een stel Talibandelozen zich in het ziekenhuis had verschanst. Dat zou zijn vastgesteld door een unit van Amerikaanse boots on the ground. Later, na woeste ontkenningen van zowel de dokters als de Talibandelozen bracht de vijfhoek naar buiten dat het om een Pakistaanse spion ging. Inmiddels ook ontkend. Maar ook al zouden die baarden en die Pakistaanse Clouseau wel in dat ziekenhuis hebben zitten klaverjassen dan nog was het verboden om een uur lang (!) bommen en granaten op het dak te gooien. Dat ziekenhuis was “restricted” aldus de eigen verklaring van het kapershoofdkwartier in Arlington. En de grenzeloze dokters hadden na de eerste bommen inderdaad meteen alarm geslagen. Dus wat er mis gegaan mag de goeie god weten. Bewust de boel platgegoooid? Meneer hoe komt u aan dat idee? Schandelijk. U hoort nog van ons. Stay tuned. 

 • Datum: .

Een nieuw pareltje. Het waren niet de boots on the ground die verzochten om de hut van de grenzeloze dokters in Kunduz plat te bombarderen. Het waren klungels van het Afghaanse leger. En waarom gaven de Amerikaanse spierballen gehoor aan dat verzoek? Omdat dat verrekte Distributed Common Ground System (DCGS) niet werkte. Dat is een systeem dat in real time alle beschikbare info over een target bij elkaar harkt, waarna de verantwoordelijke strepen en sterren al dan niet besluiten wat er gebeuren moet. Nou wisten die boys in het Kunduz-gevalletje al heel snel dat het om een ziekenhuis ging. Door het belletje van de betrokken grenzeloze dokters. Dus hadden ze ook zonder dat DCGS kunnen en moeten weten, dat het egaliseren van een hospitaal “restricted” is. Maar nee hoor, er werd gewoon doorgegooid.
Is het de zoveelste smoes of was dat klotensysteem echt uit de lucht? Die laatste optie is niet helemaal onmogelijk, want in de tien jaar dat het nu in gebruik is heeft het binnen het Pentagon nog nooit voor feestelijke tonelen gezorgd. Maar om die onstabiliteit in deze kees als oorzaak aan te voeren om vervolgens sorry te kunnen roepen is wat al te makkelijk. En bovendien niet te verifiëren. Conclusie? Rotsmoes. Stay tuned. 

 • Datum: .

Een vies woord, bijna zoiets als pedofiel. Propaganda is iets wat “onze media” natuurlijk absoluut niet tolereren. Laat staan zich aan schuldig maken. Nee, onze media geven objectieve informatie zodat burgers hun mening kunnen bepalen. Wij doen natuurlijk wel aan voorlichting, dat helpt bij meningsvorming. Eén van de organisaties die zich grote zorgen maakt over voorlichting en meningsvorming is de NAVO. Nou breekt mijn klomp zou Wammes Waggel zeggen, de NAVO?
In het Duitse Kalkar zit de Joint Air Power Competence Centre JAPCC een denktank van de NAVO. Zij organiseert eind november een conferentie over strategische communicatie. Daarmee bedoelen ze methoden om zowel de publieke steun voor oorlogsoperaties (pardon: vredesoperaties) van de NAVO mogelijk te maken, als vijandelijke communicatie te bestrijden. Kortom, propaganda dus.
Volgens de bezorgde denktankers bestaat er teveel pacifisme onder de Duitse bevolking. Denk aan de commotie rond bombardementen van ziekenhuizen (Afghanistan en Yemen), en de oorlogsvoering met dronen. Kortom, wat dringend nodig is een tegengif tegen dat pacifistiese virus. Dat tegengif is een communicatiestrategie die NAVO luchtaanvallen doen voorkomen als humaan en geheel in overeenstemming met het volkenrecht.
Een tweede thema is het bestrijden van de Russische voorlichting, pardon: desinformatie. Hiervoor is de koude oorlogscorrespondent van de ARD Christian Thiels ingehuurd. En zoals te doen gebruikelijk voor dit soort bijeenkomsten heeft de JAPCC al vast wat aanbevelingen geformuleerd. Meer aandacht voor overtredingen van de mensenrechten door de tegenstander (eh, ISIS wellicht, of al Nusra, de VS?). Ook aanslagen door dronen of het gebruik van fragmentatiebommen moeten niet als oorlogsmisdaden worden geportretteerd.
Afijn, wij van WC-eend adviseren niet alleen WC-eend, maar ook om niet naar andere reclame te kijken. Maar afwachten hoe lang het duurt voordat “onze” publieke omroep zich nog dieper in deze voorlichting gaat storten. 

 • Datum: .

Moet u deze horen. Er waren bij dat ziekenhuis van de grenzeloze dokters in Kunduz niet alleen Afghaanse pleemobilartiesten in de buurt maar ook Amerikaanse Green Barets. En die baretten waren niet alleen letterlijk groen. Ook figuurlijk. Als gras. En die lieten en un momento dado (hou je haaks Johan, red.) aan de hogere echelons weten, dat zich onder de bedden en tussen de infuzen waarschijnlijk Talibandelozen schuil hielden. Want ja, er liepen steeds baarden in en uit en allicht dat er een foute gozer tussen zat. En al die gemaskerde chirurgen waren ook uiterst suspect. Bovendien dachten de groentjes ook nog een Pakistaanse spion te hebben waargenomen, die net een volle pispot leegde in een greppeltje achter de operatiekamer. Een niet met name genoemde ster of streep van het Pentagon zou naar aanleiding van die alarmerende berichten zich in verbinding hebben gesteld met de chef p.r. van het ziekenhuis om hom of kuit in te slaan. De betrokken chef zou de berichten categorisch cq. antivenerisch hebben tegengesproken. Voor Jan Penis Erectoralis zoals u weet. Vandaar dat het ziekenhuispersoneel zo extra pissed off was toen het een paar dagen later toch bommen regende. Nee, geen zure.
De grenzeloze dokters zitten trouwens toch in het verdomhoekie. In Jemen dachten gewapende vertegenwoordigers van de jurkenjunta in Ryadh waarschijnlijk jeminee toen ze van het Amerikaanse medische bombardement in Afbaardistan hoorden en gingen enthousiast over tot een copycat. Gelukkig geen doden of gewonden. Maar wees eerlijk: in een schiettent is het ook niet altijd roos. Het blijft natuurlijk wonderlijk dat binnen een tijdsbestek van een maand twee ziekenhuizen van de grenzeloze dokters het doelwit vormen voor baardbestrijders. We hebben al eens eerder gesuggereerd dat die medische hulpverleners mogelijk niet in het putje vallen in Washington en omgeving. Dat ligt bijvoorbeeld heel anders bij de HISG aka de Humanitarian International Services Group. Een gristelijke organisatie uit Colorado Springs die te hulp schiet met zakken meel, kratjes Spa, bossen winterwortelen, bossen uien, dozen pleisters, een paar butagasjes, dekens, tentjes, sportschoenen voor de Vierdaagse etcetera etcetera, om slachtoffers van de zoveelste ramp in afgelegen gebieden erdoorheen te helpen. En te spioneren. Zoals kortgeleden de trap is afgetild na een diepgaand onderzoek in de spelonken van de CIA. Misschien een goeie tip voor de grenzeloze dokters. Gewoon af en toe eens wat kippenvoer laten vallen bij een urkedurker van een Amerikaanse snuffeldienst en je wordt nooit meer gestoord bij een operatie of een koppie koffie tussendoor. Hoe eenvoudig kan het zijn. Stay tuned. 

 • Datum: .

Thanks, but no thanks. De grenzeloze dokters (MSF) hebben het aanbod van de USSA om de restauratie van het bewust in puin gegooide hospitaal in Kunduz te financieren van de hand gewezen. Ze nemen uit principe van geen enkele regering poen aan. Om onafhankelijk te kunnen blijven opereren. Bovendien hebben ze nog steeds een flinke hoge bloeddruk van de Amerikaanse weigering een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het bombardement. Begrijpen ze geen reet van. Hoewel. Ze vroegen zich kort na het buitje bommen en granaten af of er misschien stiekem een andere policy zijn intrede heeft gedaan ten aanzien van het buiten schot laten van medische centra in onrustige gebieden. En daar konden ze wel eens gelijk in hebben. Donderdagochtend vroeg overvielen namelijk zo'n 20 man van de Israëlische undercoverclub Mustaarabin een ziekenhuis in Hebron. Daar lag een gewonde Palestijn die iets te ruig had lopen rond te prikken met een mes en die wilden ze graag meenemen voor een uurtje grillen. De neef van de Palestijn die bij hem op bezoek was vond dat een slecht idee, maar werd voorgoed de mond gesnoerd met een paar kogels in het hoofd en in de borstpartij. De gewonde Palestijn werd vervolgens hardhandig meegenomen. Zo doe je dat tegenswoordig. Genève? What the Frans? Stay tuned.

 • Datum: .

Als er een bom over de dam is komen er meer. Nadat de Amerikanski's begin oktober vorig jaar hadden besloten om alle afspraken en verdragen door te spoelen en een hospitaal van de grenzeloze dokters (MSF) in Kunduz lock, stock and barrel met de grond gelijk te maken is de beer los. Nog diezelfde maand lieten de Saudische bondgenoten een buitje bommen vallen op een MSF-hospitaal in Jemen. Met ongeveer hetzelfde resultaat als eerder in Kunduz. Ook in dit geval waren de strijdende partijen netjes op de hoogte gesteld van alle coördinaten van het hospitaal. De grenzeloze dokters lieten opnieuw een vlammend protest horen. Ze waren roependen in een woestijn. Gisteren vond een reprise plaats in Razeh, in het noorden van Jemen. Je zal dokter met een missie wezen.
In Den Haag gaat vandaag een internationaal overleg van start over de bestrijding van terrorisme in de wereld. Wij verwachten niet dat dit onderwerp aan de orde zal komen. Terwijl dit toch wel degelijk een vorm van terrorisme is. Maar kom er eens om. Stay tuned.

 • Datum: .

We kwamen ergens op facebook onderstaand schoolvoorbeeld van propaganda tegen bij de NOS/Nieuwsuur:

1. 'Met het EK-voetbal volgende week als ultiem drukmiddel zetten de bonden alles op alles om hun zin te krijgen.'

'Om hun zin te krijgen' is typisch taalgebruik om de tegenstander als een klein kind met onredelijke eisen weg te zetten.

2. 'De wet is inmiddels al behoorlijk afgezwakt, maar de vakbonden blijven tegen.'

Ze zijn gewoon tegen om het tegen zijn.

3. 'Hoewel slechts 5 procent van de werkende Fransen lid is, weten de bonden iedere keer weer grote delen van het land plat te leggen.'

Ze komen alleen maar op voor een heel kleine minderheid -> henzelf. Dat de strijd breed gesteund wordt en dat de strijd gevoerd wordt voor de overgrote meerderheid van de bevolking is blijkbaar geen issue. Ook het feit dat de regering zelf juist opkomt voor de kleinste minderheid die er is - de elite - is geen issue.

4. 'Vakbonden hebben de macht om iets te blokkeren, maar niet om iets te veranderen.'

Opnieuw: Het zijn kleine kinderen die wel op straat kunnen gaan liggen en daarmee hun moeder wat later thuis doen komen, maar uiteindelijk is het zinloos.

5. 'Ze verhinderen vooruitgang.'

Want: Langer en harder werken voor minder geld is vooruitgang. Voor wie laat de NOS onvermeld.

6. 'Frankrijk is kampioen opwerpen van belemmeringen aan ondernemers.'

De NOS laat een Nederlandse ondernemer (het summum van onfeilbaarheid in deze tijd) aan het woord om te laten merken hoe verschrikkelijk het is, al die wensen van werkende mensen.

7. 'De wet waar het allemaal om gaat, kan op weinig steun rekenen van de Fransen: uit peilingen blijkt dat slechts 13 procent voor de wet is zoals ie er nu voorligt.'

Tegelijkertijd verkondigt het hele artikel dat een kleine minderheid dwarsligt en 'vooruitgang' blokkeert.

Het 'artikel' sluit af met: 'Maar Verhaege ziet verandering niet zo snel komen. "We weten allemaal dat we niet in staat zullen zijn om te hervormen, en dat het met een big bang zal gebeuren. Als je naar de geschiedenis kijkt is Frankrijk nooit uit zichzelf hervormd, maar functioneert van big bang naar big bang." '

Ja Verhaege, laten we dat hopen. Maar dan wel de Big Bang die voor jou fout uitpakt!

 • Datum: .

Udo Ulfkotte is dood. Hij is 56 jaar geworden. Zijn hart stond ineens stil. Zeggen ze. Vroeger was ie een topper bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jarenlang kreeg ie af en toe een vette kluif van CIA-smurfen als ie iets schreef wat ze leuk vonden. Hoefde niet perse de waarheid te zijn. Hij was niet de enige kanjer in msmland die zo een extraatje bijbeunde. Nu doen de Russen hetzelfde. Zeggen ze. En dat is een schande. Een groot gevaar. Hoeft niet perse de waarheid te zijn. Mocht u meer willen weten over die kluifjesregen uit Langley Virginia lees dan Udo's boek “Gekaufte Journalisten”. Of het waar is wat daar in staat? Komt Twan Huys uit Sevenum? Stay tuned.

 • Datum: .

Dit artikel ging op 15 februari jl. bij ons de deur uit. En omdat de evacuatie van Mikkel Saakashvili naar Terneuzen rechtstreeks met dat nieuws in verband stond vond het een plekkie in de serie Stropdassenleed. Was toch nieuws dachten wij. Ook voor de dagvodden en de Huyskerk. Noppes.
Het was Russische propaganda hè. Ondanks het feit, dat er een Amerikaan werd opgevoerd, die aanwezig was bij de afzichtelijke moordpartij op het Maidan in Kiev tijdens de coup. Een traceerbare Amerikaan: Brian Christopher Boyenger. Dit is hem (zie ook het commentaar). Maar uiteraard komt dit niet in de msm-kraam te pas en zou die hautaine Finse jonkvrouw Ollie dit soort berichten eigenlijk graag als fake nieuws cq. propaganda willen verbieden. Eraan voorbijgaand dat we al sinds WO II gebrainwashed worden met Amerikaanse propaganda. Maar dat zijn de goeien. De lentebrengers. De gladiolenverkopers. Stay tuned (JP).

 • Datum: .

De vorige aflevering kwam alsvolgt aan haar einde: “...Eraan voorbijgaand dat we als inds WO II gebrainwashed worden met Amerikaanse propaganda. Maar dat zijn de goeien. De lentebrengers. De gladiolenverkopers.
En laten we een dag erna uit volstrekt onverwachte hoek steun krijgen voor die stelling. Van James Woolsey, een voormalige Sitting Bull van de CIA. Een kwootje uit een zeer recent interview met Laura Ingraham van Fox News. Komt ie:

“Ingraham: Have we ever tried to meddle in other countries' elections?
Woolsey: Oh probably, but it was for the good of the system.
Ingraham: We don't do that now though? We don't mess around in other people's elections?
Woolsey: Well.....hmmmm, nummmmm, nummmm, nummmmm, nummmm...only for a good cause....in the interest of democracy”.

Lief hè, van Woolsey. Want ook al is een president of premier elders in de wereld democratisch gekozen, als ie in Washington slecht in het putje valt loopt ie de kans zeer ondemocratisch gevierendeeld te worden. Terwille van een regime change. Dat is even wat anders dan een een paar armzalige fake berichten op Facebook. Stay tuned (JP).

 • Datum: .