Skip to main content

Propaganda (012)

14 december 2015

Een vies woord, bijna zoiets als pedofiel. Propaganda is iets wat “onze media” natuurlijk absoluut niet tolereren. Laat staan zich aan schuldig maken. Nee, onze media geven objectieve informatie zodat burgers hun mening kunnen bepalen. Wij doen natuurlijk wel aan voorlichting, dat helpt bij meningsvorming. Eén van de organisaties die zich grote zorgen maakt over voorlichting en meningsvorming is de NAVO. Nou breekt mijn klomp zou Wammes Waggel zeggen, de NAVO?
In het Duitse Kalkar zit de Joint Air Power Competence Centre JAPCC een denktank van de NAVO. Zij organiseert eind november een conferentie over strategische communicatie. Daarmee bedoelen ze methoden om zowel de publieke steun voor oorlogsoperaties (pardon: vredesoperaties) van de NAVO mogelijk te maken, als vijandelijke communicatie te bestrijden. Kortom, propaganda dus.
Volgens de bezorgde denktankers bestaat er teveel pacifisme onder de Duitse bevolking. Denk aan de commotie rond bombardementen van ziekenhuizen (Afghanistan en Yemen), en de oorlogsvoering met dronen. Kortom, wat dringend nodig is een tegengif tegen dat pacifistiese virus. Dat tegengif is een communicatiestrategie die NAVO luchtaanvallen doen voorkomen als humaan en geheel in overeenstemming met het volkenrecht.
Een tweede thema is het bestrijden van de Russische voorlichting, pardon: desinformatie. Hiervoor is de koude oorlogscorrespondent van de ARD Christian Thiels ingehuurd. En zoals te doen gebruikelijk voor dit soort bijeenkomsten heeft de JAPCC al vast wat aanbevelingen geformuleerd. Meer aandacht voor overtredingen van de mensenrechten door de tegenstander (eh, ISIS wellicht, of al Nusra, de VS?). Ook aanslagen door dronen of het gebruik van fragmentatiebommen moeten niet als oorlogsmisdaden worden geportretteerd.
Afijn, wij van WC-eend adviseren niet alleen WC-eend, maar ook om niet naar andere reclame te kijken. Maar afwachten hoe lang het duurt voordat “onze” publieke omroep zich nog dieper in deze voorlichting gaat storten. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 december 2015