Skip to main content

vrijdag 14 maart-2014
Toen Griekenland een jaartje geleden in het kader van de eeuwigdurende "redding" besloot om zijn obligatiehouders te korten, bleek dat in sommige gevallen sprake was van een obligatie uitgifte onder Engelse wet, niet de Griekse. En jawel, diegenen die zulke obligaties in hun bezit hadden kregen gewoon de volle mep uitbetaald, de anderen konden dat schudden. Ja goed geregeld.
Oekraine zit in de financiële put en jawel daar “moet” dringend geld heen, help de Oekrainers de lente door. Gesproken wordt over een hulppakket van enkele miljarden dollars. Ja ook “wij” zullen betalen, er is geen geld om de werkers in de thuiszorg een cao salaris te betalen, maar dit is belangrijker, democratie weet je wel. Dat is de nieuwe wereld. Geen gezeur, marktwerking.
Tja, de Oekraine, die hebben ook obligaties uitgegeven en een groot deel daarvan (pakweg 3 miljard dollars) is in handen van Rusland. Laten die obligaties nu ook onder de Britse wet zijn afgegeven. En niet alleen dat, in die contracten is bovendien opgenomen dat als de staatsschuld van de Oekraine boven de 60% van het BNP oploopt, er onmiddellijk moet worden afgelost. Dat zal gebeuren als het IMF of anderen een grote lening aan de Oekraine geven. Dus... jawel, de eerste 3 miljard hulpdollars zullen dan naar Rusland gaan. Kassa.

 • Datum: .

vrijdag 23 december-2005
Denis Donaldson is minder bekend dan Ronald McDonald; althans in dit land. In Noord Ierland ligt dat iets anders, want Denis is daar een van de leiders van Sinn Féin (zeg maar de niet gewapende tak van de IRA) in het Noord Ierse parlement. Hij was sinds de jaren tachtig één van de vertrouwelingen van Gerry Adams en Martin McGuiness. Eind 2002 werd Denis ervan beschuldigd de andere politieke partijen in het parlement te hebben bespioneerd. Dat leidde tot het opheffen van het parlement en het opnieuw besturen van het gebied door Londen.
Nou ja, oude koek allemaal. Tot vorige week vrijdag, toen maakte Denis bekend dat hij al een kleine 20 jaar werkte als agent voor één van de Britse veiligheidsdiensten en de Noord Ierse politie. Zijn loyaliteiten lagen daar en niet bij Sinn Féin of de IRA. Denis werd ondervraagd door de eigen veiligheidsdienst van Sinn Féin (o.a. door zijn schoonzoon) en noemde andere leden als mede-agenten. Bovendien verklaarde hij dat hij in de jaren tachtig werd gechanteerd door de veiligheidsdienst en sindsdien door hen werd betaald. Inmiddels is Denis de partij uitgezet en weggevlucht uit Noord Ierland.

Nu is al langer bekend dat MI5 en MI6, alsmede militaire veiligheidsdiensten een soort Bush-achtige benadering van de wet hebben. Die geldt voor anderen, niet voor hen. In de afgelopen dertig jaar kwam het ene schandaal na het andere aan het licht, met als tot nu toe laatste het “Stakeknife” schandaal. Freddy Scappaticci, alias Stakeknife, was één van de topmannen van de interne veiligheidsdienst van de IRA. Die moest de IRA beschermen tegen infiltratie. In 2003 bleek Freddie ook al op de loonlijst van een Britse veiligheidsdienst te staan. Ook Freddy heeft Noord Ierland trouwens verlaten.
En niet alleen in Noord Ierland staan politici onder verdenking, recentelijk kwamen er in Schotland beschuldigingen van infiltratie door de ‘Special Branch’ binnen de Scottish National Party (SNP). De SNP staat voor onafhankelijkheid van Schotland.
Gelukkig is dat allemaal niet het geval in Nederland, dat heeft P.J. de Vries met zijn tapes wel “bewezen”. Alhoewel, van de oorspronkelijk genoemde infiltratie van PvdA en D66 in het Rotterdamse liet hij in zijn programma niet veel horen. Nee, je moet je wel betrouwbaar tonen toch.

 • Datum: .

woensdag 8 december-2010
Vanaf de andere zijde van de plas wordt medelijdend gekeken naar de Europese schuldenberg. Kijk de VS hebben ook wel een berg, maar ja die zitten met de dollar en niet met de Euro. Wat men daar vergeet is dat er een aantal staten binnen de VS zijn die met soortgelijke schuldenbergen zitten als, laten we zeggen Griekenland. Maar niks aan de hand toch.
Eh, nou niet helemaal. Kijk in de VS hebben ze het Build America Bonds programma, niet BOB maar BAB. Door middel van BAB betaalt de Federale overheid ongeveer 35 procent van de interest op obligaties van de deelstaten, overheidsdiensten en gemeenten. Dat is geen kattenpis, want alleen al voor 2011 gaat men ervan uit dat er 140 miljard dollar geleend zal moeten worden. Als dat programma opgeheven wordt zullen een aantal deelstaten en gemeenten gewoon failliet gaan. Californië staat boven aan zo'n lijst, maar een groot aantal andere staten en gemeenten ook. En jawel, hoe kan het ook anders: per 31 december aanstaande wordt dat programma gestopt.

 • Datum: .

zaterdag 15 oktober-2011
In de serie Blackadder komt Baldrick herhaaldelijk met zijn “cunning plans” waar helaas iets niet aan klopt. Nu schijnt het dat België ook een “cunning plan” had om de Dexia Bank te redden. Ook daar lijkt een probleem te zijn ontstaan. De Europese Centrale Bank “adviseerde” België dat het reddingsplan niet uitvoerbaar is. Eenvoudigweg komt het er volgens de ECB op neer dat de monetaire politiek van de ECB niet doorkruist mag worden door de politiek van een lidstaat. Daarmee zou nl. het vertrouwen van de financiële wereld in de ECB op de tocht komen te staan. Bovendien zou de garantie die door België wordt afgegeven wel een termijn van 20 jaar kunnen hebben en ook dat is in strijd met de richtlijnen van de EU.
Dus: of een ander plan, of gewoon de vinger omhoog en doorgaan.

 • Datum: .

vrijdag 3 februari-2012
Leuk bericht van onze oosterburen. Bij een huiszoeking waren de politieagenten gespitst op usb sticks, externe harddisk, dvd's en een notebook. Zij constateerden echter dat de pc weg was, er stond alleen nog een monitor en een toetsenbord. Jammer, was hun conclusie.
Tja, de iMac is niet zo bekend bij de politie.

 • Datum: .

woensdag 7 maart-2012
Kijk, heb je een rechtse regering die ingrijpend bezuinigt om de economie (niet de bevolking) te redden en dan zegt die regering plots: “niks ervan” tegen de ongekozen junta in Brussel. Nee, die Brusselse regels voor het begrotingstekort, daar doen we niet aan mee.
Een geluid uit het Catshuis?
Nee, natuurlijk niet, daar wordt rustig doorbezuinigd. Het is de Spaanse regering die nada zegt. En laat dat nou veel steun vanuit de bevolking krijgen. Dat zal in Portugal, Italië, Griekenland en Ierland wel in goede aarde vallen.
Nou zal Bibi zo'n ruggengraat niet hebben; een rapportje publiceren over de euro, meer valt er van die kant niet te verwachten. Tenzij het gaat over Israël uiteraard. Ook zo benieuwd hoe dat zal gaan met die twee paspoorten? Of gaat het dan alleen om Turkije en Marokko?
Ondertussen is het stil rond de Griekse schuldenlast. Naar alle waarschijnlijkheid zal de vereiste 66procent aan deelnemende houders van schuldbewijzen niet gehaald worden. Mocht dat niet zo zijn dan is de kans groot dat de verzekeringen moeten gaan dokken. Dat zal de VS niet willen, want de vijf grootste Amerikaanse banken moeten dan de portefeuille opentrekken. De kans daarop is laten we zeggen niet groot.
Maar in zo'n geval wordt ook de 130 miljard euro's “Griekse” steun niet overgemaakt. Dus, aftellen tot 12 maart en we zullen het weten.
Veel hebben we niet gehoord over het besluit van het Duitse Hooggerechtshof (28 februari) dat het parlementaire besluit om deel te nemen aan het Euroreddingsfonds (zowel het EFSF en de ESM) tegen de grondwet is. Oeps.
Maar, niks aan de hand, gelukkig komt er een Eurovisie songfestival aan en niet te vergeten, de Europese voetbalkampioenschappen, Tour de France en misschien gaat een beroemdheid scheiden. Veel interessanter allemaal.

 • Datum: .

woensdag 15 mei-2013
Het leven van sommige "diplomaten" gaat niet over rozen. Neem nou Ryan Christopher Fogle, derde secretaris (ja ja dat bestaat) van de Amerikaanse ambassade in Moskou. Druk baasje uiteraard, maar nou even niet, een “heterdaadje” kwam in de avond van 13 mei tussenbeide. Ryan werd gepakt in de Akademia Pilyuginastraat toen hij een medewerker van de Russische veiligheidsdienst FSB wilde rekruteren. In zijn bagage duizenden euries (in briefjes van 500) voor een aangeboden omkoopsom van 100.000 dollars en een briefje van de CIA (zie hier de vertaalde versie) waarin een jaarsalaris van 1 miljoen dollars, plus bonussen werd aangeboden, alsmede een email adres waar de nieuwe rekruut zijn berichten heen kon sturen. Voor de liefhebber: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een russisch tv station (RT) heeft beelden van de arrestatie uitgezonden, waarop te zien was hoe Fogle, die een blonde pruik droeg, werd afgevoerd.

De persoon die Foyle wilde omkopen was een anti-terreur expert, met als specialisatie de Noord Kaukasus. Juist ja, precies het gebied waar de American Committee for Peace in Tsjetsjenië, oompje Ruslan, schoonvader Fuller en uiteraard de Boston Bombers, oftewel de gebroeders Tsarnaev en zo innig mee zijn verbonden. In dat verband duikt nu de naam op van CIA medewerker annex mentor Brian Glyn Williams. Brian doceert "War on Terror" en was de scriptie begeleider van Dzokhar Tsarnaev. Het onderwerp van de scriptie was de strijd voor de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië, de genocide die daar plaats vond. Precies het materiaal dat een bijdrage kan leveren tot radicalisering. Zal ongetwijfeld vervolgd worden.

 • Datum: .

donderdag 16 mei-2013
Over spionerende diplomaten gesproken... Vorige maand werd Raymond Valentino Poeteray veroordeeld tot 12 jaar gevangenschap. Raymond was in het burgerleven Nederlands diplomaat en als bijverdienste gaf hij gevoelige informatie door aan de Russische Buitenlandse Inlichtingendienst SVR. Zo zou hij onder andere inlichtingen over de Nederlandse rol in de burgeroorlog in Libië, geheime gegevens over een EU missie in Georgië, alsmede gevoelige informatie over het privé leven van een zeven-tal collega's (sexuele geaardheid en gezondheidskwesties) hebben doorgebriefd. Bovendien lijkt het erop dat hij tijdens zijn werk in Azië betrokken was bij AIVD aktiviteiten in dat gebied.
In enkele jaren kreeg hij hiervoor 100.000 dollars, per maand zo'n 4500 dollar. Niet veel, zo ongeveer de welkomstbonus die zijn Amerikaanse collega Ryan Christopher Fogle in Moskou bij zich droeg.
Uiteraard wordt deze laatste zaak al “gedownplayed” in de Amerikaanse media. Is Fogle wel een CIA man? Of -als hij dat al is- dan toch een soort boodschappenjongen, zonder veel ervaring met veldwerk. Eén commentator wijst er echter fijntjes op dat de CIA niet bepaald sterk is in het werven van informanten (humint). Ze hebben teveel vertrouwd op andere manieren van inlichtingenwerk en hun kennis van het “vak” is gebrekkig. Zo kwam de Hezbollah in Beirut achter de identiteit van de CIA'ers op de ambassade (en hun Libanese informanten) doordat men bij Starbucks en/of Pizza Hut de zaken afhandelde.

 • Datum: .

Als lid van het Kleintje Promotie Team timmer ik mee aan de weg om het Kleintje aan meer lezersters en abonnees te helpen. Daartoe leur ik met ons lijfblad door treinen, concertzalen, cafés en andere openbare gelegenheden. Vouw daar gewoon een exemplaar open en de nieuwsgierige blikken zijn niet van de lucht. Soms leidt dat tot een gesprekje en soms zelf tot een nieuwe abonnee, waardoor Kleintje kan blijven bestaan. Zo nam ik ook het vorige nummer, nr 289, op een kwade dag mee in de trein. Ik nestelde me in de bank, en na vertrek van de trein (een buurlandtrein naar K&oumlln) sloeg ik niets vermoedend een exemplaar van het Kleintje open en begon aan het artikel op de voorpagina, intussen eens boven het papier loerend naar de nieuwsgierige blikken. Die waren er zeker! Alleen veranderden die nieuwsgierige blikken al spoedig in kwade blikken. Een oude man keek mij fronsend aan, en begon wat te kuchen. Zijn hoofd was inmiddels rood aangelopen. "Jouw soort moeten we hier niet!" bracht hij met hese stem uit. Enigszins verbijsterd kijk ik hem aan. Zouden we het te bont gemaakt hebben met onze opruiende geschriften? Dat valt toch wel mee? Of had ik hier te maken met een lid van het als intolerant bekent staande Oud Strijders Legioen te maken? Voorzichtig draai ik het Kleintje om, nieuwsgierig geworden naar het artikel dat de man zo opwond. Tot mijn schrik en schaamte ontdekte ik dat het raadzaam was mijn promotie aktiviteiten maar een maandje te staken. Ik ben nog wel een uur bezig geweest de oude man te overtuigen dat ik geen neo nazi was, integendeel, en heb hem het nummer van het Kleintje aangeboden om hem daarvan te overtuigen. Zonder het aan te nemen en zonder een woord te zeggen, stapte de man in Vught uit de trein...

Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 290, 13 oktober 1995

 • Datum: .

Tja dat krijg je als je de gewone gedrukte media geen blik (laat staan een euro) waardig acht. Het verklaringsmonopolie dat zij bezaten is door de groei van het internet gedeukt. Dus hebben wij de noodkreet van Jean Claude Juncker helemaal gemist. In “ons eige de haag” klonk het bedrukt “dat de Oekraine de eerstkomende 20 tot 25 jaar geen lid van de EU of de Navo kan worden”.
Nu weet je bij Jean Claude niet of hij zoiets in een vlaag van nuchterheid zegt, of dat hij de relatie met Turkije van hoger belang vindt. Tenslotte zijn er nog geen honderduizende Oekrainers de grens met Polen overgestoken op zoek naar rust, veiligheid en een normaal bestaan. Dat het referendum in ons eigen land voor zo’n moment van luciditeit zorgt? Ha, referenda, de EU weet daar wel weg mee (hier)

 • Datum: .

Altijd goed voor vette koppen, de Volksfiets met het wensenlijstje van meer bezuinigen; 50 miljard, kan ook 100 zijn, ga zo door jochies. Iets voor Ascher, de man die zo op de achtergrond blijft en die op een bijeenkomst van de rechtse Labour kamerleden een lezing mocht houden. Niks Corbyn: verder bezuinigen en moderniseren enzovoorts enzovoorts. De dorknopers in aktie: douchen in een verpleeghuis? Onzin; even de deodorant erover en klaar. Minimumloon? Dat belemmert de economische groei, net als vaste contracten trouwens, dus weg ermee.
Het kan ook anders. De salariskortingen op de ambtenaren en rendvolgers is afgeschaft; vier geschrapte feestdagen zijn in ere hersteld; de financiering van private onderwijsinstellingen uit belastinggelden is gestopt en de vrijgekomen gelden gaan naar openbaar onderwijs; de verhoging van de BTW gaat niet door; minimumloon, AOW en uitkeringen verhoogd. Op het lijstje staat nog de herinvoering van de 35-urige werkweek. Kan zomaar in de EU, maar niet in NL, wel in Portugal.

 • Datum: .