Skip to main content

maandag 24 mei-2004
Asher Kami werd enige tijd geleden gearresteerd op het vliegveld van Denver. Hij wordt onder meer beschuldigd van overtreding van de Amerikaanse Federale Export Control Act (*). Indien hij veroordeeld wordt, verdwijnt hij voor tien jaar achter de tralies. Asher, een orthodoxe jood woonachtig in Zuid Afrika, is volgens zijn familie, een hardwerkend mens. Dat kan, volgens de beschuldiging is hij bezig geweest met het exporteren van 200 componenten, zogenaamde triggered spark gaps. Deze kunnen zowel als ontstekers bij nuclair wapentuig gebruikt worden, als in medische toepassingen.
Zijn zakenpartner is Humayun Khan, een Pakistaans zakenman, met verbindingen met het Pakistaanse legeren met een militante islamistische groep. Pakland Corp, het bedrijf van Khan, is al vanaf 1975 actief op dit gebied. Toen al werd het verdacht van shady deals op nucleair gebied, met als partner ene Alfred Hempel. Hempel was geen kleine jongen, verdiende miljoenen met handel in nucleair materiaal en slaagde erin de dans altijd te ontspringen. Door de arrestatie van Kami is opnieuw een tip opgelicht van de internationale netwerken die handelen in nucleair materiaal.

(*) zie Friends, de deeltjes 3 en 4 daarvan, eerder in deze rubriek.

  • Datum: .

dinsdag 25 mei-2004
Asher Kami, geboren in Hongarije, is eigenaar van Top Cape Technology, Green Point, Kaapstad. Van 1971 tot 1985 was hij majoor in de artillerie van het Israelische leger en was hij gelegerd in de bezette gebieden. Later vertrok hij met zijn gezin naar Zuid Afrika, volgens bronnen als een ‘zendeling’ voor een orthodox joodse organisatie (Bnei Akiva). Hij is assistent van de rabbi van de Arthur's Road Orthodox Hebrew Congregation.
Maar volgens de beschuldigingen is hij meer dan dat; handelaar in hoogwaardige electronica voor gebruik in de luchtvaart en de militaire markt. Hij probeerde de triggered spark gaps rechtstreeks te kopen bij de producten, maar er was een 'niet doorvoer verklaring' nodig. Om dat te omzeilen werd een tussenhandelaar in New Jersey ingeschakeld en gedaan alsof ze bestemd waren voor een ziekenhuis in Soweto.
Maar Karni deed ook andere zaken. Zoals met Raghavendra Rao van Foretek Marketing (Pvt.) Ltd. Karni werd benaderd om 3 soorten high-tech apparaten te kopen en te verdoezelen dat ze bestemd waren voor het raket laboratorium van Liquid Propulsion System Center en het Vikram Sarabhai Space Center. Uitvoer naar deze laboratoria is verboden. En ook andere onderdelen werden door Karni aan Pakistan geleverd.

  • Datum: .

woensdag 26 mei-2004
Volgens Amerikaanse bronnen is er wat deze handel betreft sprake van een bazaar. Allerlei netwerken zijn hierin actief: Iraans, Chinees, Arabisch... een aantal ervan zijn familiebedrijven waar het overgedragen wordt van vader op zoon. Eén van die bedrijven is het familiebedrijf van Humayun Khan, Pakland Corp, een import/export bedrijf in Karachi. Volgens de exportpapieren was de geadresseerde: Pakland PME (2nd Floor, Muhammadi Plaza, Jinnah Avenue, F-6/4, Blue Area, Islamabad, Pakistan). Ook hiervan is Humayun eigenaar. Geen vreemde op dit gebied, want al in de jaren zeventig deden ze zaken met ex-nazi Alfred Hempel. In de jaren 70 en 80 éénvan de grote jongens op dit gebied. Hempel had klanten in Zuidelijk Azië, Afrika, Zuid Amerika en het Midden Oosten. Een voorganger van Abdul Khadeer Khan. De vader van Humayun Khan, M. Akram Khan, deed al zaken met Hempel, als inkoper van de Pakistaanse Atoomenergie Commissie.
  • Datum: .

vrijdag 1 april-2005
Het is al weer meer dan een jaar geleden (*) dat we in deze rubriek aandacht besteden aan een van de sleutelfiguren in de handel in nucleair materiaal en in de nucleaire bewapening van Pakistan.. Het gaat om de in Zuid Afrika wonende oud majoor van het Israëlische leger Asher Karni, begin vorig jaar gearresteerd op het vliegveld in Denver USA, toen hij daar arriveerde voor een skivakantie. Zoals we in de eerdere artikelen schreven had Karni een tweetal lijnen voor zijn handel, een in de VS om de onderdelen te leveren en een in Pakistan voor de levering. Het ging bij dit alles om de zogeheten "triggered spark gaps" die zowel vreedzaam gebruikt kunnen worden (ziekenhuizen) als onderdeel kunnen zijn van een kernwapen. Levering hiervan aan landen als India en Pakistan is volgens de Amerikaanse wet verboden. Maar juist omdat ze in de gezondheidszorg gebruikt kunnen worden is de weg naar wat louche handel open. Karni was in de markt voor de aanschaf van tussen de 100 en 400 triggered spark gaps. Ze zouden worden geleverd aan Zuid Afrika, voor gebruik in het Baragwanath Ziekenhuis in Soweto. Op 6 oktober 2003 arriveerde de eerste lading van 66 stuks, twee weken later duiken ze op in Pakistan... Het is dat de Amerikaanse overheid door een ‘onbekende’ werd getipt over de zwarte handel van Karni, want blijkbaar bestond er geen verdenking tegen zijn bedrijf. Door de informant gewaarschuwd zorgde men er in de VS voor dat de triggers niet zouden werken. Een klassieke ‘sting’.

* Zie ons stukje "Friends 4" van 21 februari 2004.

  • Datum: .