donderdag 12 oktober-2006
Op de site van Krakenpost stond begin oktober deze intrigerende mail:

“Beste, deze info is zeer vertrouwelijk. Doe er iets goeds mee. Succes. Publiceren zal hem in zijn achilleshiel raken. De banken draaien dan de geldkraan dicht en het is uit met krakers bedreigen. De lafaard.
Erik van Toorenburg, de man achter Diacra Vastgoed, deinst in zijn geldbejag er niet voor terug om nepagenten in te zetten om pressie te zetten bij huurders. Huurders die overigens in panden zitten die hij heeft aangeschaft met te hoge taxatierapporten. De rapporten zijn voor hem makkelijk te verkrijgen, daar de heer Van Toorenburg een aandeel heeft gekocht in de hoofdstedelijke NVM-makelaar Van der Peijl.
Sinds deze NVM Govert van der Peijl zijn diensten aanbiedt aan de heer Van Toorenburg ging het verkrijgen van vastgoed natuurlijk nog makkelijker. Banken worden gewoon in de maling genomen middels valse rapporten. Het zogenaamde “eigen geld” dat Erik van Toorenburg meeneemt in zo’n transactie komt in werkelijkheid bij criminelen vandaan, die na de val van Endstra een andere vastgoedinvesteerder zochten. Via handige constructies, Thailand, Luxemburg, Amerika etc. wordt het hoofdstedelijke criminele vermogen handig rondgepompt.
”.

Goedensmorgens. Dat is geen lammetjespap. Vooropgesteld dat het waar is wat de anonieme schrijver van de mail eventjes op het kraakbord schept. Gemakzuchtig als we soms zijn zonden wij na lezing van bovenstaande brandmelding een basic mailtje naar NVM-makelaar Van der Peijl in de Amsterdamse Scheldestraat. Leest u even mee?

“Geachte heer Van der Peijl. Onlangs troffen wij op het net de tekst aan van een mailtje, waarin ondermeer uit de doeken werd gedaan, dat de heer E. van Toorenburg van Diacra Vastgoed een aandeel heeft gekocht van uw makelaardij. Wij zouden graag van u willen weten of deze informatie juist is”.

Nou, netter kan toch haast niet. Kijken of Govert de stilte verkiest boven een keurig antwoord. Stay tuned.

  • Datum: .

donderdag 12 oktober-2006
Pikken we een stukkie op uit Krakenpost. Hebben we onze twijfels bij. Sturen we heel openlijk, zoals onze lezers van ons gewend zijn, een nette mail naar makelaar Govert van der Peijl of het waar is dat stenenstapelaar Erik van Toorenburg een aandeel heeft Govert’s business en wat gebeurt er? We krijgen een ingezonden brief van een mr. R. Verheij met dreigende taal. Kunnen we niet wisselen. U misschien wel? Nou, leest u maar, dan horen we het wel. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 18 april-2007
Ook leuk. Kregen we op 12 oktober 2006 een dreigend mailtje van de Amsterdamse bef Verheij. Dat we geen enge dingen mochten verspreiden over zijn cliënt Eric van Toorenburg. Dat de poen van Eric zijn bedrijfje Diacra bij boefjes vandaan kwam. En dat ie met een stel nepagenten huurders hun huis uit joeg. En dat ie bij de banken met te hoge taxatierapporten liep te wapperen dankzij zijn aandeel in Goofy van der Peijl zijn NVM-bedoening. Kon allemaal niet hè. Straks kreeg Ericje ongenood bezoek of werd ie van zijn gele brommert afgeblazen.
Sindsdien niks meer vernomen. Maar wat is er inmiddels gebeurd? Invallen van echte bromsnorren bij Ericje en zijn gappie Arend Blok van AB Vastgoed. Ze waren namelijk met asbest aan het knoeien geweest en de papieren daarvoor hadden ze van een paar platte ambtenaren van stadsdeel Oud-West en Oud-Zuid gekregen. Het hele zootje werd aangehouden. Ook al omdat die asbest niet de enige shit was die de snorren in de administratie aantroffen.
Naar aanleiding van deze spectaculaire gebeurtenissen ontvingen wij een mail die een paar alleraardigste details toevoegt aan het verhaal. Mogen we u even wegrukken uit uw dagelijkse beslommeringen? Lees en huiver:

“...Eric kon alleen in korte tijd zo groot worden door een samenwerkingsverband in vastgoed Amsterdam. Een keurig groepje fouto’s nam hier aan deel en mag in de nabije toekomst bezoek verwachten van de sterke arm. In de eerste plaats Rob van Rossum Assurantiën. Die deed in verzekeringen, maar dacht dat er meer te verdienen was in vastgoed. Dus kocht hij zich in bij G. van der Peijl Makelaars in de Scheldestraat. Toevallig kocht Eric van Toorenburg zich ook in bij NVM makelaar Goofy van der Peijl. Mooie samenwerking. Eric liet de panden ontruimen met harde hand, de nieuwe bewoners werden min of meer verplicht om alle verzekeringen af te sluiten bij Van Rossum. Goofy gaf ook mooie NVM-verklaringen af met asbest- en milieugaranties. En wie twijfelt nou aan de NVM, niet waar? Maar ja, wat een toeval, Eric kocht bijna alleen panden met milieuproblemen, waaronder asbest. En dan heb je hulp nodig. Die kwam van Ko Scheurer jr., specialist in verbouwen en pulsen. Ko had hele goede vriendjes bij ambtenaren in Oud-Zuid en Oud-West bij wie hij tegen inlevering van een envelopje in no time vergunningen rond had. Tot woede van andere makelaars die jarenlang bij de gemeente moesten soebatten om wat voor elkaar te krijgen. De taxatie van de panden werd natuurlijk gedaan door Goofy van der Peijl, die toch op zijn minst op de hoogte moet zijn geweest van het vervalsen van die ambtelijke stukken.
Dan denk je: Waar komt al dat geld vandaan, waardoor Eric zo snel kon groeien. Nou, dat kwam allemaal van een groep investeerders van het ouwe volk uit de VS. New York, om exact te zijn. En de bancaire banden zijn snel te achterhalen. Gaan we nog mooie namen lezen te zijner tijd. Mocht Eric weer een tijdje op vrije voeten komen is hij ook nog extreem vluchtgevaarlijk, want hij bezit een huis in Thailand nabij de luchthaven van Bangkok waar hij samen met zijn Saya woont. Saya die samen met Eric een Visa creditcard heeft op de rekening van Diacra-holding bij de ING. Het is verbazingwekkend dat dit algemeen bekend is bij vastgoed Nederland, maar dat niemand dit ooit naar buiten heeft gebracht. Zal wel te maken hebben met Eric’s contacten met Willem Holleeder.
Buiten Diacra Holding werd ook AB Vastgoed als verdachte opgevoerd en dat is niet leuk voor Arend Blok. Begonnen bij Diacra heeft deze harde ondernemer zich met toestemming daarvan losgemaakt om op eigen titel en met een eigen BV verder te gaan. Wel in nauwe samenwerking met Van Toorenburg cs. Geeft wel een leuk beeld van hoe de vastgoedwereld in elkaar hangt. Zoek bijvoorbeeld op internet en je komt via Eric de ondernemers Watse en Romee de Vries tegen. Twee broers die een tijdje vastzaten omdat ze panden van bovengenoemde heren mochten gebruiken voor het inrichten van wietplantages tijdens de “renovatie” en de anti-kraak gebruikten voor de bewaking ervan.
Mogen we niet Nico Smit onvermeld laten. Wie kent hem niet? Zijn funderingsbedrijf was ook bij alles betrokken. Het zou niet onverstandig zijn om naast die asbestverklaringen ook al die funderingsverklaringen eens even door te duimelen. En dan is er nog de vastgoedhandelaar Jeroen Kool, die tot voor kort de deur platliep bij Eric van Toorenburg. Jeroentje bleek plotsklaps 4½ miljoen te kunnen neerleggen voor Erik de Vlieger’s pand aan de Jacob Obrechtstraat voor die naar Portugal vertrok.
Verder is het wel raar dat de banken van Diacra nooit aan de bel trokken. De FGH, de BPF en de ING zijn toch geen kleine jongens. En toch maar geld stoppen in zichtbaar foute transacties. Die krijgen nog wel een bezoekje. Net als mr. Verheij
”.

Zo. Goeiemorgen. Wat een narigheid. Eerst maar eens een bakkie. Om een beetje te herstellen. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 11 februari-2008
Wij hebben in deze serie de nodige aandacht besteed aan het wel en wee van de Amsterdamse stenenstapelaar Eric van Toorenburg cum suis. Niet de aardigste jongens van de klas. Speculatieve leegstand van hun stenen bezittingen, gerotzooi in de ambtelijke sfeer, het wegwerken van wat asbestvlekjes, krakerknuppelen, het hield allemaal niet over. Tot ze werden ingehaald door een koppel bromsnorren en de publiciteit, waardoor hun zakelijke bastion hetzelfde aanzicht kreeg als hun pandjes. Van Toorenburg nam de poten naar Thailand en de schuldeisers moesten maar zien hoe ze hun poen terugkregen. Inmiddels staan nog wat panden uit deze verzameling leeg en dat was gisteren aanleiding voor een alleraardigste kraak aan de Wilhelminastraat. Begeleid door het volgende persbericht:

Krakers pakken vastgoedmaffia aan!
Zondag 10 februari zijn de bovenwoningen van Wilhelminastraat 155 in Amsterdam Oud-West gekraakt. Eigenaren van het pand zijn de beruchte Eric van Toorenburg van Diacra vastgoed en Marco de Blaey. De krakers zijn het zat dat deze vastgoedboeven de dienst uit maken, panden leeg laten staan en speculeren. Het stadsdeel heeft de ogen gesloten voor de leegstand van de Wilhelminastraat 155. Het pand staat meer dan een jaar leeg en de verwachting is dat het zonder de kraakactie nog veel langer leeg zou blijven staan.
De eigenaren, Diacra Vastgoed en Marco de Blaey Projectontwikkeling B.V, hebben een jaar geleden een bouwaanvraag ingediend om de drie woningen met zolder samen te voegen tot twee appartementen om deze na splitsing aan de hoogst biedende te verkopen. Diacra Vastgoed is inmiddels failliet verklaard. In april 2007 werd de directeur van dit bedrijf, Eric van Toorenburg, opgepakt wegens fraude met asbestverwijdering en het omkopen van inspecteurs van de Bouw en Woningtoezicht. Ook in Amsterdam Oud-West werd een ambtenaar van het stadsdeel gearresteerd in deze zaak. Na deze asbestaffaire waarbij tientallen panden in de stad betrokken waren is het bedrijf Diacra Vastgoed binnen enkele maanden omgevallen en is ondertussen het meeste bezit via executoriale veilingen verkocht. Van Toorenburg is de laatste jaren vaker doelwit geweest van kraakgroepen, simpelweg omdat veel panden van hem leeg stonden.
De kraakgroepen hebben tijdens die kraakacties geleerd hoe agressief dit heerschap kan zijn. Terwijl Van Toorenburg het land is ontvlucht (hij wordt ook nog gezocht door het Openbaar Ministerie) verwachten we van De Blaey wel een reactie. Eind 2005 heeft hij het verhuurde pand Rhijnvis Feithstraat 14 eigenhandig en illegaal ontruimd door de inboedel van de bewoners op straat te gooien.
De politie van het wijkteam heeft De Blaey destijds voor die actie
gearresteerd. In 2002 was er een conflict tussen Diacra en De Blaey en kraakgroep Staatsliedenbuurt, ook daar bleek dat deze heren geweld tegen mensen niet schuwen.
De bouwaanvraag voor de Wilhelminastraat 155 werd begin 2007 gedaan door Arend Blok, ook hij is nog officieel verdacht van het op illegale wijze slopen en afvoeren van asbest en het omkopen van ambtenaren. Het zijn dit soort eigenaren die over de ruggen van de bewoners van deze stad koste wat kost geld binnen willen slepen. Met deze actie willen de krakers een signaal afgeven tegen speculatie, leegstand en andere vastgoedboeverij en de ongekende hoge verkoopprijzen en woonlasten in deze stad die hieruit voortvloeien. Amsterdam voor de bewoners, niet voor de eigenaren met hun villa's in Vinkenveen!
Kraakgroep Wilhelminastraat.


Btw: wij zouden gaarne ook willen vernemen wat er inmiddels is gebeurd met Van Toorenburg's satellieten als NVM makelaar Goofy van der Peijl, assuradeur Rob van Rossum en stapelcollega's Watse de Vries en Patrick van Nek? En natuurlijk wat meer details over de Amerikaanse beleggers van Joodse origine, die de nodige poen zouden hebben gestoken in de opbloei van Van Toorenburg's stenen tuintje. Anyone? Stay tuned.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch