Skip to main content

vrijdag 1 februari-2008
Pc-likkers van Almere, even opletten!! Op 13 februari gaat Annemarie Jorritsma weer pleite. Dan moet ze namelijk als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten 'smiddags tussen 15.40 en 16.05 een babbel houden in het Business Center van Nieuwegein. En geheid dat ze met een taxi gaat, want tussen tien over half zes en zeven uur is er in het programma ruimte geschapen voor wat losjes ouwehoeren met een neut en een voorraad zoute happen oftewel netwerken onder het genot van een aperitief en bijbehorende accessoires.
Meisje Jorritsma gaat het daar hebben over de "ervaringen van de regio Amsterdam-Almere met China". Niet vanwege de opening van een afhaal-Chinees in Almere Haven, maar in het kader van een gezellig samenzijn van de Stichting China Valley. Een promotievehikel dat het afgelopen jaar nogal wat water maakte na een batterij kwalijke publicaties over Joop Post. Een nijver lid van het christendemocratisch orkest van kapelmeester J.P. Klootviool en een van de aanblazers van het China Valley-oventje. Joop zou in het verleden wat zakelijke steekjes hebben laten vallen en binnen de stichting nauw samenwerken met Anddy Chen. De ambassadeur van de Valley in China, die Buddha-beter-het de villa van Holleedermaatje Mike Offenberg zou hebben meegefinancierd en tussen neusschot en botoxbobbels ook nog een vinger zou hebben in de mondiale wapen- en mensensmokkelpap. Anddy's protesten tegen deze ongein in de Nederlandse pers belandden bij de mainstreamers in ieder geval ergens achteraan op de harde schijf. En naar Joop's faits et gestes zou nog een onderzoek lopen. Ja, ja.
Nu we het toch over aanblazers hebben. Als founding fathers van China Valley komen achtereenvolgens voorbij: Schipholgroep NV, ABN/AMRO NV, China Experience Park BV, Cobraspen Vastgoedontwikkeling BV en Multi Vastgoed BV. Ahaaaaa, vastgoed. Effe bladeren maar weer. En jawel. Cobraspen is het vastgoedvehikel van de Overveense veelvraat Luigi Prins, over wie wij op 7 mei 2003 zo'n roerend stukje proza de boze wereld in stuurden. En Hans van Veggel, de grote man van het al weer jaren tot AM Vastgoed behorende Multi Vastgoed, kwam in het niet zo verre verleden zelfs met grote regelmaat voorbij in onze kolommen. En niet vanwege de kleur van zijn sokken.
Wil allemaal niet zeggen dat het nooit meer wat kan worden met China Valley. Het roer van de jonk is sinds kort namelijk vast in handen van Hanja Maij-Weggen (vroeger "Wegmaaien", maar dat was vroeger), de Commissaris van de Koningin in Brabant. Kijk, die weet van wanten. En als ze iets wil weten belt ze gewoon haar dochter op de Nederlandse ambassade in Beijing. Regeren is vooruitzien nietwaar. Stay vooral tuned.

 • Datum: .

dinsdag 5 februari-2008
Zegt Hanja Maij-Weggen aka Wegmaaien op recente vragen van een bijdehante SP-er dat ze helemaal voor noppes als hoogste baasje van China Valley in de wei is. Krijgt ze geen poen voor. Maar ja, als er een gezellig samenzijn is georganiseerd moet je wel uit Brabant naar de feestlocatie toe. Als CvK stap je daarvoor niet in de bus of een toevallig passerende SRV-kar, maar normaliter in een representatieve dienstwagen of een taxi. Zijn kosten aan verbonden. En dan kom je al snel op het terrein van Annemarie Bronwater en Adri Schemerbom. Een beetje mierenneuken misschien, maar toch.
Bovendien moet je je afvragen waarom Hanja nou zo nodig als vrijwilliger de China Valley is binnengekuierd. Toch niet alleen om een of ander suf lint door te knippen of op een gong te slaan bij de opening van China Valley Experience? Een themapark dat in Spaarnwoude moet verrijzen. Compleet met bordpapieren draken, loempia's, een mini-verboden stad, een jonk in een sloot, een mini-muurtje, een zaaltje waar je drie-of achtdimensionaal over China suist, een lotusvijver met wat eenden, een zaaltje waar je folders en flyers kan verzamelen, een opiumkit, een Chinees theatertje, een permanente tentoonstelling, een China towntje, kortom een park waar je je met je kroost een daggie kan vermaken als het regent. Het is weer eens wat anders. En wie weet kom je ook nog eens een pas geimporteerde Chinees tegen.
Maar voor al dit moois sneuvelt er wel een onvervalst stukkie Nederlandse natuur. Nou zullen initiatiefnemers als Gerlach (Cerfontaine), Luigi (Prins) en Hans (Van Veggel) daar geen woelige nachten van hebben. Bouwen met die hap. En exploiteren maar. Uiteraard trekt dat ook andere geinteresseerden aan. Zo is vorig jaar Ooms Avenhorn BV toegetreden als business partner. Een bedrijf dat zijn klanten ondermeer verwende met gratis bezoekjes aan exclusieve glijhuizen (1). Nou, dat zullen de boys from Beijing errug kunnen waarderen. Want hoe was het ook weer? "Voor Chinezen, Nederlanders en Europeanen is het [China Valley Expertience Park] een unieke setting om relaties te bouwen en te onderhouden". En Ijzeren Hanja laat de zwepen knallen. Jiha. Stay tuned.

1. Zie de serie "Heisa in Hoorn" op onze onvolprezen "Followup"-site.

 • Datum: .

vrijdag 8 februari-2008
Als je het geloven mag heeft Hanja Maij-Weggen aka Wegmaaien er pas minzaam in toegestemd om opperhoofd van de stichting China Valley te worden als de Post-natale depressie definitief achter de rug was. Om gratis en voor niks de zakelijke band tussen onze postzegel aan de Noordzee en booming China te verstevigen. Nou ja, gratis en voor niks, je mag natuurlijk hier en daar wel wat wegdeclareren. Wat staat daar zo'n beetje voor? Volgens insiders minimaal een 1500 euro per dagdeel. Om eens een rond bedragje te noemen. Komt die poen vandaan? Grosso modo uit onze zak via een stel kwijlende provincies en gemeentes. En uit het spaarvarken van de bedrijven die zich aan de top van de stichting hebben genesteld en elke Chinees die zich in de vallei van Spaarnwoude waagt met arendsogen volgen.
Neem nou bijvoorbeeld Luigi Prins. Nee niet letterlijk, figuurlijk. Die Holle Bolle Gijs uit het rustieke Overveen zou graag in de nabije toekomst Chinese zakenlieden willen strikken om bij hem een stapel stenen te huren of via hem te laten optrekken. Da's natuurlijk heul belangrijk. Ook voor de provincie Noord-Holland. En hoe gaat dat dan in de praktijk? Zo'n provincie wordt al snel wat amicaler met Luigi. En gaat wat harder lopen als ie eens gauw gauw een vergunninkje nodig heeft of als er eens een bestemmingsplannetje gewijzigd moet worden. Die provinciebobo's zijn ook maar mensen, wees eerlijk.
Trouwens wat voor Luigi geldt, geldt natuurlijk ook voor Hansepans van Veggel. En niet te vergeten vriend Gerlach Cerfontaine. Ook al zo'n China-specialist. Jarenlang een beetje hautain gelobbied om een kwart van de aandelen van Nanjing Airport binnen te trekken. Bennie Bot erop uit gestuurd. Het meisje Schultz-Verhagen. Noppes. Een zeperd. Singapore vloog ermee weg. Voeg daarbij ook nog de mislukte beursgang van Schiphol en je gaat een beetje begrijpen waarom Gerlach met enige regelmaat de China Valley induikt voor een slokkie en een bite. En een dagdeeltje. Ter compensatie. Stay tuned.

 • Datum: .

woensdag 13 februari-2008
Tot nu toe hebben wij ons bij de jacht in de China Valley beperkt tot het afschieten van een buitje lichte hagel in de richting van bestuursvoorzitter Hanja Wegmaaien. Maar vandaag zetten we eens een lichtbakkie neer bij het hol van een ander interessant bestuurslid: Lambert (zeg maar Bert) Kranendonk. Uit Baarn. Gabber van plaatsgenoot Tino van Tielraden. Een van de fluitblazers in het Ahold-schandaal, die zich ook een warm plekje in het Valley-bestuur heeft verworven.
Vriend Bertje heeft in die lieflijke gemeente een alleraardigst pandje onder zijn kont. Trok hij samen met zijn vrouwtje in juni 2005 binnen voor ruim 1 meloen met een hypootje van 1.250.000 meloen. Er was een dissonant: geen zwembad. Maar kortgeleden hebben de Kranendonkjes een aanvraag de deur uitgedaan. Dus nog effies en ze kunnen op hun eigen erf ook eens lekker rondbadderen na de dagelijkse beslommeringen.
Waar die beslommeringen uit bestaan? Nou Bert is zo'n beetje de geestelijke vader van de pakembeet voor zo'n 250 meloen in Spaarnwoude geplande China Experience. En zit waarschijnlijk daarom qq. naast Hanja en de rest van de bemanning in de cockpit van de Stichting China Valley. Het promotievehikel dat gevulde Chinese zakenlui naar Nederland moet lokken. Met poen van Schiphol, een paar stenenstapelaars, een paar provincies, een paar steden, het ministerie van EZ en de Kamer van Koophandel. Sterker nog, Bert is zo begaan met het lot van die o zo prijzenswaardige Stichting dat ie bereid was zijn pandje in Baarn ter beschikking te stellen als statutair adres van China Valley. Nadeel is misschien dat je een heule stoot extra post door je gleuf krijgt en Hanja en haar gevolg bij jou komen badderen als het mooi weer is. Maar je houdt wel de vinger aan de Chinese pols.
En da's niet alleen van promotioneel maar ook van zakelijk belang. Want op het adres van Bert is ook een kleine file BV's gevestigd, waaronder China Valley Concept BV en China Experience Park Holding BV. Lekker makkelijk. Als er een paar appels uit de promotieboom van de Stichting pleuren, dan rapen de BV's van Bert die op. Vestzak, broekzak? Ja, en? Mogen we asjeblieft? Na al dat rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan? Dacht het wel. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 15 februari-2008
Hoe was het ook weer? Hanja Wegmaaien, de vertegenwoordiger van de steeds slordiger Nederlands uitkramende HKH in Noord-Brabant, zou zich nooit tot prima inter pares bij Golden Valley hebben laten kronen als de sporen van de als ordinaire crimi's weggezette heren Post en Chen niet waren weggewist. Hebben wij nieuws voor u. Da's gewoon bullshit.
Eind september vorig jaar wist het Financieele Dagblad namelijk te melden dat de twee onverlaten bezig waren geweest met de overname van Stork Aerospace. Door de Chinese gigant op dit terrein, Avic-1. Bij dit fruitige initiatief was ook het bedrijf Aetico betrokken. Een Europees-Aziatische BV aan de Schiphol Boulevard die zegt zich te hebben gespecialiseerd in tailor-made and value-for-money solutions voor midden- en kleinbedrijven.
Fijn. Maar bij Aetico loopt als baasje ene Boudewijn Poldermans rond. Heeft al dan niet nog levende Chinese en Japanse talen en culturen gestudeerd in Leie, Taiwan en Gent. Bracht daarna zijn kennis te gelde bij keurige kanjers als Shell, Dow Chemicals, DSM, Damen en meer van dat moois. Stortte zich vervolgens in marketing-, media- en matchmaking projecten en was zowel hier vrijwillig als daar dikbetaald hotemetoot in een villa kakelbonte verzameling aan oosters getinte comiteetjes en adviesgroepen. Een veelvraat dus, onze Boudewijn. En geen achterlijke. Weet waar hij de sambal haalt. Vandaar ook dat ie bestuurslid werd van... China Valley. Het nieuwe speeltje van Hanja. Alle sporen weggewist? Yeah, sure. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 26 februari-2008
Stel je hebt wat nering die je ook graag in het buitenland aan de man wil brengen en je hebt de ballen verstand van promoten. Zoek je luitjes die daarvoor hebben doorgeleerd. En dan kom je al dan niet via het ministerie van Economische Zaken al gauw terecht bij het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH). In Den Haag. Omdat die club in dezelfde stulp is ondergebracht als de Economische Voorlichtings Dienst (EVD) denk je in je kinderlijke onschuld dat de NCH net als die EVD een overheidsvehikel is. Foutje. Is gewoon een stichting met kapsones. En in het bestuur een stel kamer van koophandelaren, een koffieleut, een kredietknijper en een spaarvarkensboer. Een college waarvan je mag verwachten dat het onpartijdig is. Tweede foutje.
Neem nou eens de casus van Robert de Vos. Hoogleraar op Nijntjesrode. Robert richtte samen met de magnifieke rector Haico Ebbers in december 2005 het China Institute op. Om Europese ondernemers die van plan waren ten zuiden van de muur wat leuke initiatieven te ontplooien te behoeden voor voetangels, klemmen, valkuilen, karaoke-optredens, gouden draken, een duik in de Yang-tze-Kiang en andere ongemakken. En te laten zien waar de mogelijkheden lagen tussen grofweg Sjanghai en de Gobi Woestijn. Nou, geen beroerde move zou je zo zeggen. Maar de jongens en meisjes van het NCH dachten dat er onder hun prijsduiven werd geschoten en adviseerden in een pisserig briefje aan Nijntjesrode om de boel af te blazen. De Vos, in wezen al directeur van het nieuwe instituut, schreef een brief op poten terug en dacht daarmee een k.o. te hebben uitgedeeld. Derde foutje. Vanuit het NCH werd het ons-kent-ons netwerk uit de Vecht getrokken en in november 2006 werd Annette Nijs tot directrice van het Europe China Instituut benoemd. Een voormalig staatssecretaresse van Onderwijs, die in 2004 voortijdig bij de vulles werd gezet na een aanvaring met haar minister, vanwege haar spelling recht had op een cursus inburgering, haar chauffeurs achter elkaar de zak gaf en sla uit het vuistje consumeerde. Mogelijk boerde ze flink bij die laatste activiteit en was dat voor de shakers achter de schermen aanleiding haar naar voren te schuiven.
De Vos hield de eer aan zichzelf en zette ondermeer als voorzitter van de Europe China Foundation zijn inspanningen ten behoeve van gezonde handelsrelaties met Bejing en wijde omgeving driftig voort. Dit overigens niet alleen tot ongenoegen van het NCH, maar ook van Hanja's China Valley. En wij maar denken dat concurrentie zo heilzaam werkt. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 4 maart-2008
Zoals wij al eerder meldden zou volgens overlevering Hanja Maij-Weggen aka Wegmaaien, de huidige zaakwaarnemer van HKH in Noord-Brabant, nooit als baasje van Golden Valley zijn toegetreden als haar CDA-broeder Joop Post en Chinees ambassadeur Anddy Chen niet bij de lege bamidozen waren gezet. Kwam door berichten uit de mainstream samenleving dat beide heren niet deugden. Ze hadden zaken gedaan met voormalig (?) AIVD-agent 005 Paul Herrie en met Yako-hotemetoot Jan Willem Godin. U weet inmiddels net als wij dat Herrie twee jaar aan zijn reet kreeg voor het in omloop brengen van een AIVD-dossier, waarin ondermeer de Oud-Amsterdamse driehoeker Vrakking zou zijn afgeschilderd als notoire kinderhopser. En dat dat dossier in handen zou zijn gekomen van de toen nog in een kruipruimte verblijvende Mink Kok en/of de formidabele Zandvoortse misdaadjournalist Bas van Hout. Waar? Niet waar? U mag het zeggen. Herrie bestreed die herrie en ging in hoger beroep. Over Godin hebben we zelf het nodige naar boven getakeld, dus als u daar trek in hebt kunt u even terugbladeren in de serie Shady.
Joop Post heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de vuurlinie en Anddy Chen beraadt zich op stappen tegen de mainstream media. Die zou namelijk volgens een leuk bosje schrijfsels bijna vijf ton hebben gestoken in Mike Offenberg's villa in Aalsmeer. Mike zou een cokenering drijven en bovendien een erkende gap zijn van Willem Hartklep. Ergo, Chen was een drugsclimi van het zuivelste Macau-watel en zou zich bovendien hebben schuldig gemaakt aan wapenhandel Om die reden zou hij dan ook ooit door Duitsland aan Belgie zijn uitgeleverd. Maar daar zouden de blomsnollen en OM-beffen van de zaak geen Leonidas hebben kunnen maken en Anddy op vrije voeten hebben gesteld.
Hoe het ook zat, de topdogs van Golden Valley, toen nog onder de supervisie van Jos van Kemenaaie, de CvK van Noord-Holland, beschouwde de affaire als een potentiele blamage. Na die tsunami van Chinees afval lieten zij dan ook via de marechaussee op Schiphol (een bloeiende connectie van Valley-coryfee Cerfontaine) uitvlooien of de naam van Anddy ergens op opsporingslijsten stond vermeld en/of er een justitieel onderzoek tegen Chen onderweg was. Noppes. En ook was er net zoveel noppes terug te vinden over voornoemde bilaterale uitlevering. Da's effe lekker.
Niettemin werden zowel Post als ambassadeur Chen uit de Golden Valley verbannen. Was ze in wezen verder een rotzorg. Maar de nog steeds als ambassadeur van de Chinese autoriteiten door de wereld struinende Chen had stevig de pest aan de Nederlandse media, die zijn op eigen initiatief geformuleerde weerwoord achteloos in het ronde archief hadden gedumpt. Hij heeft inmiddels in kleine kring al aangekondigd het er niet bij te laten zitten. Kan nog heel leuk worden. Stay tuned.

 • Datum: .

zondag 9 maart-2008
Analyse this. Uit prinselijk goedgekeurde bron vernamen wij, dat aan het vertrek van de zakelijk gezien misschien soms wat al te frivool optredende Europarlementarier Joop Post een curieus gesprek vooraf zou zijn gegaan. Een gesprek tussen CDA-partijleider Peter van Heeswijk en Jan Willem Godin. Zoals we inmiddels weten een intrigerend baasje, die Jan Willem. Om u al dat geblader in de serie Shady te besparen even nog een paar jolige puntjes achter elkaar:
Jan Willem dook ten tijde van Borrel Jeltsin's permanente uitverkoopperiode regelmatig in Moskou op, deed daar zaken met de niet om zijn Axe-gebruik bekend staande Boris Berezovski en babbelt sindsdien een lekker mondje Russisch..
Jan Willem beschikt volgens insiders over een greencard, terwijl hij niet in Langley woont. Om eens een willekeurig Amerikaans dorp te noemen.
Jan Willem was in de jaren negentig hotemetoot bij het Yako-imperium. Het zakelijke kaartenhuis van Loek Janssens (rip), dat met CIA-agent Esteban Tanner in de gelederen poen probeerde los te wrikken uit de wanstaltige Golden Lily-voorraad, connecties onderhield met figuren uit de Khaddafistal, wat wiet uit de grond trok in de Rotterdamse Jonker Frans straat, rechtstreeks betrokken was bij de manipulaties met de derdenrekeningen van het inmiddels gecrashte advocatenkantoor Legal Point en verder iedereen belazerde die in de buurt kwam.
Jan Willem ging mede door al dit gelazer in Rotjeknor en omstreken persoonlijk faillissimo.
Jan Willem stelde voormalig (?) AIVD-agent 005 Paul Herrie voor aan de Chinese lobbyist Anddy Chen, die op zijn beurt Chen introduceerde bij Holleeder-adept Mike Offenberg. Met alle kwalijke gevolgen vandien.
Heel leuk allemaal. We hebben trouwens nog meer kaarten, maar als verwoede pokeraars houden we die nog effies bedekt.
Goed, die Jan Willem dus zou een doorslaggevende rol hebben gespeeld bij de demise van Joop Post. Onder andere door in te praten op CDA-partijleider Van Heeswijk. Om niet opnieuw in aanvaring te komen met een voorzieningenbef gingen we de boer op om onze info te checken. En zonden het volgende mailtje naar Van Heeswijk:

"Ten behoeve van een vervolgartikel van de serie "De aanbidding van de gouden Pekingeend" op onze website zouden wij graag van u willen weten of het juist is, dat u na een gesprek met de heer J.W. Godin aan Europees Parlementslid Joop Post heeft verzocht om zijn zetel op te geven. Zo ja, kunt u ons iets vertellen over de inhoud van dat gesprek?"

Nou is het vandaag de dag des Heren, dus Peter's antwoord kunnen we op zijn vroegst pas morgen in de bus verwachten. Zodra dat er is krijgt u hom of kuit. Zonder uitjes. Stay tuned.

 • Datum: .

dinsdag 11 maart-2008
Weet u nog? Dat mailtje aan de hoogste partijbons van het CDA? Over het entrenoetje dat zou hebben plaatsgevonden tussen Peter van Heeswijk en de op de merkwaardigste plaatsen opduikende Jan Willem Godin, voordat Europarlementarier Joop Post bij de vulles werd gezet (1)? Hebben we antwoord op. Nee, niet van Van Heeswijk zelf. Die was moe of zo. Of in China. De zaak werd afgehandeld door Michael Sijbom, het communicatiehoofd van de gristelijke democraten. Hield niet over. Leest u maar even mee:

"Op 14 september heeft de heer Post het CDA-partijbestuur dat hij zijn zetel in het Europees Parlement met onmiddellijke ingang ter beschikking stelt. Het dagelijks bestuur heeft toen aangegeven deze beslissing te respecteren. Voor ons is daarmee de zaak afgedaan."

Goeiemorgen. Alleen al voor die eerste zin zou een gemiddelde Albert Heijn-smurf zich uit schaamte overgeven aan Gargamel. Bovendien ontwijkt vriend Sijbom naar goed Haags gebruik een fatsoenlijk antwoord op onze toch redelijk simpele vragen. Uit ervaring weten we dat dit zo ongeveer de mores zijn als burgers iets vragen aan luitjes op de Olympus aan de Hofvijver. Maar het went nooit.

1. Zie aflevering 8 dd. 9 maart 2008

 • Datum: .

dinsdag 18 maart-2008
Ja, prima, maar zo kan het wel weer. We hebben het hekje bij de Chinese ambassade laten omhalen. Maxime heeft de ambassadeur op zijn lazer gegeven. Maar nou moeten we weer aan de slag. Business is business. Zo'n Ajax kan bijvoorbeeld niet gaan zitten wachten tot die Tibetaanse lama's naar huis moeten om hun jurk te wassen. Vandaar dat de kraakverse interim-directeur Henri van der Aat al heeft aangekondigd om de op stapel staande cooperatie met een stel Chinese partners rapido uit te zullen werken. Weten we niet of ie daar de hulp van Hanja's Golden Valley-vehikel voor nodig heeft. Of dat Henri het samen met een plukje andere godenzonen wel alleen af kan. Een andere mogelijkheid om de onderhandelingen een beetje soepeltjes te laten verlopen is misschien advies te vragen aan de Europe China Foundation, de concurrentie van de IJzeren Lady uit Brabant. Die ligt dan wel niet zo lekker aan de boorden van de Hofvijver, maar rond het Plein van de hemelse vrede zien ze dat een kilootje anders.
Hoe hoog de animositeit tussen officieel Den Haag en de ECF oploopt kwam trouwens vorige week weer eens aan het licht van de rode lampion. De Chinese staatstelevisie (CCTV) heeft het plan opgevat om met enige legelmaat reportages te verzorgen vanuit Europa. Met een flinke portie babbels met ministers, burgemeesters, bonzen uit het bedrijfsleven en andere sieraden van de Europese samenleving. Te beginnen in Nederland, met als intermediair de ECF.
Wat denk je wat er gebeurt? De eerste uitnodiging gleed bij minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in de gleuf. Je moet toch ergens beginnen. Kort daarna kreeg Robert de Vos van de ECF het verzoek om op 11 maart om 11 uur zich met zijn Chinese gappies te vervoegen op Maria's ministerie.
Denk je toch kat in het bakkie rijst. No way. Een paar uurtjes voor de verheugende happening werd de afspraak gecancelled. Maria had effe geen tijd. En of De Vos haar assistent rechtstreeks in contact wilde brengen met de Chinese teeveeboys. De Vos zag de bui boven de Himalaya hangen en zei dat dat kunstje niet doorging. Sindsdien diepe stilte. En wij maar denken dat concurrentie gezond is. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 18 april-2008
Wij hebben in aflevering 8 van deze serie al eens uit de doeken gedaan hoe Anddy Chen, een voorhoedespeler uit het Chinese team voor buitenlandse projecten, in het pak werd gestoken door Yako-prominent Jan Willem Godin en ex-AIVD-er Paul Herrie. Met als gevolg dat hij in de pers in verband werd gebracht met allerlei ongein. Van de aankoop van een villa door Mike Offenberg (naar verluidt een gap van Willem Holleeder) tot de verkoop van gifgas aan de Palestijnen. Zou je denken dat ie her en der op de lijst van onverlaten staat die tijdelijk in een kruipruimte verdwijnen, zodra zij hun kop boven een westers maaiveld uitsteken. Of dat de Mossad hem een paar extra windtunnels had verschaft. Niet dus. Hij reist van hot naar her en staat nergens op een wanted-list. Maar zijn imago heeft uiteraard wel een deuk opgelopen. Kan je natuurlijk een befkantoor inhuren en de media die voor het bad news zorgden voor de kadi scheuren. Deed Chen niet. Die wendde zich op 7 maart jl. tot het Ministerie van Justitie met het verzoek hem een officieel paperas te bezorgen, waarin werd erkend dat daar niks ongerechtigds over hem bekend was of dat er een potje narigheid voor hem op het vuur stond. Werd hem toegezegd. Fluitje van een yuan. Binnen een paar weekies zou alles voor de bakker zijn. Ja, ja. Gisteren ontving hij een brief van meneer Van Lingen, hoofd van de sectie "Operation Affairs and Incidentmanagement". Stond het volgende in:

"Dear mr. Chen,

I received your letter dated 7 March 2008. In your letter you asked me to confirm that there is no investigation order or whatever against you. In reply to your letter I confirm you that I have handed over your request to the College van Procureurs-generaal, the Council for the prosecution. I trust herewith to have sufficiently informed you...
."

Kan dus nog heel even duren. Maar wij houden de vinger aan de bloedbaan. Stay tuned.

 • Datum: .

vrijdag 23 mei-2008
Op 18 april in het jaar van de heer van hierboven 2008 beloofden wij u dat we de vinger aan de bloedbaan zouden houden in de zaak rond Anddy Chen. De Chinese zakenman die er in de mainstream pers uit de losse pols van werd beschuldigd dat ie in drugs, mensenvlees en gifgas handelde. En dat alles omdat ie via Paul Herrie (een van de vroegere troetels van Tonnetje Rita bij de AIVD) in zakelijk contact was gebracht met de avontuurlijke ondernemer Mike Offenberg, een gap van Willem Brommer. Kwam zo.
Herrie wilde graag lekker goedkope electronische wannahaves in Nederland importeren. Lieflijk voornemen, vooral als je een leuke entree in China hebt. En die had Paulus: Anddy Chen. Wil je zo'n onderneming een beetje knappies op poten zetten moet je toch in ieder geval wat poen hebben om je bijvoorbeeld een fesoendelijk onderkomen te verschaffen. In Aalsmeer of zo. Paulus had geen kluitjes. Chen wel. Die was best bereid zo'n half meloen kluitjes in de nieuwe onderneming te droppen. Maar samen uit, samen naar een pretpark. Dus Paulus moest ook een half meloen schuiven. En die had ie niet. Daar verscheen vriend Mike als God uit een machine op het toneel. Die had ze wel. Probleempje: in cash. Vond Chen een stukje minder. Werd aldus opgelost. Paulus samen met Anddy en Mike's losse flappen hop hop naar Luxemburg. Naar het filiaal van de Zwitserse Sarasin Bank. Een geldcircus waarmee de RABO zulke innige private relaties onderhoudt. Daar bleek onze Paulus een goeie bekende te zijn (aha) en bij de afhandeling van de zaak schoof zelfs de dirrekteur aan. Ouwe jongens Apfelstrudel.
Hop hop terug naar Hollandia en een villa aangeschaft. Moest nog wat aan geschaafd en getimmerd worden, maar who cared? Opportunity knocked. O ja, nog wel even naar de notaris om het geheel van een officieel verfje te voorzien. Omdat Anddy de zaak van de losse flappen toch niet tot in de verste villa-uithoeken vertrouwde eiste hij vriendelijk het hypotheekrecht op. No sweat. Nou, alles klaar voor onder water zou je zeggen. Maar het liep anders. En daar weet u inmiddels alles van.
Zoals wij in aflevering 11 al meldden heeft Chen begin maart het Nederlandse ministerie van Justitie beleefd verzocht hem een clearingsbewijs te verschaffen. Dat verzoek zou zijn verhuisd naar het college van procureurs-generaal. Erg fijn. Want die superbeffen hebben het natuurlijk hartstikke druk met nekschoten, spermadruppels en andere zeldzame natuurverschijnselen. Dus zal het allemaal nog wel even duren voordat Chen dat epistel krijgt thuisgestuurd.
Ondertussen is onze Chinese vriend ook bezig om via eerder genoemde notaris zijn justitieel bevroren Aalsmeerse poen terug te krijgen. Lijkt beweging in te komen. Wat wil je. Het dooit al een stief kwartiertje. Stay tuned.

 • Datum: .