Skip to main content

De aanbidding van de gouden Pekingeend (010)

25 maart 2017

dinsdag 18 maart-2008
Ja, prima, maar zo kan het wel weer. We hebben het hekje bij de Chinese ambassade laten omhalen. Maxime heeft de ambassadeur op zijn lazer gegeven. Maar nou moeten we weer aan de slag. Business is business. Zo'n Ajax kan bijvoorbeeld niet gaan zitten wachten tot die Tibetaanse lama's naar huis moeten om hun jurk te wassen. Vandaar dat de kraakverse interim-directeur Henri van der Aat al heeft aangekondigd om de op stapel staande cooperatie met een stel Chinese partners rapido uit te zullen werken. Weten we niet of ie daar de hulp van Hanja's Golden Valley-vehikel voor nodig heeft. Of dat Henri het samen met een plukje andere godenzonen wel alleen af kan. Een andere mogelijkheid om de onderhandelingen een beetje soepeltjes te laten verlopen is misschien advies te vragen aan de Europe China Foundation, de concurrentie van de IJzeren Lady uit Brabant. Die ligt dan wel niet zo lekker aan de boorden van de Hofvijver, maar rond het Plein van de hemelse vrede zien ze dat een kilootje anders.
Hoe hoog de animositeit tussen officieel Den Haag en de ECF oploopt kwam trouwens vorige week weer eens aan het licht van de rode lampion. De Chinese staatstelevisie (CCTV) heeft het plan opgevat om met enige legelmaat reportages te verzorgen vanuit Europa. Met een flinke portie babbels met ministers, burgemeesters, bonzen uit het bedrijfsleven en andere sieraden van de Europese samenleving. Te beginnen in Nederland, met als intermediair de ECF.
Wat denk je wat er gebeurt? De eerste uitnodiging gleed bij minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in de gleuf. Je moet toch ergens beginnen. Kort daarna kreeg Robert de Vos van de ECF het verzoek om op 11 maart om 11 uur zich met zijn Chinese gappies te vervoegen op Maria's ministerie.
Denk je toch kat in het bakkie rijst. No way. Een paar uurtjes voor de verheugende happening werd de afspraak gecancelled. Maria had effe geen tijd. En of De Vos haar assistent rechtstreeks in contact wilde brengen met de Chinese teeveeboys. De Vos zag de bui boven de Himalaya hangen en zei dat dat kunstje niet doorging. Sindsdien diepe stilte. En wij maar denken dat concurrentie gezond is. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2017
de aanbidding van de gouden Pekingeend