Skip to main content

donderdag 17 april-2014
Het zit in een kort pijplijntje. De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) zijn namelijk van plan volgend jaar een eigen IMF en Ontwikkelingsbank uit de grond te trekken. Als alternatief voor de door de USSA en EU beheerste uitvreetinstituten. Naar vermogen zullen de vijf landen in eerste instantie een pot van 100 miljard dollar volstorten voor hulp aan derde landen. Met als speerpunt Afrika. U leest het goed, dollar. Maar mochten de westerse landen de boel nog meer versteren dan ze nu al doen dan komen hun eigen BRICS-valuta in zicht.
In vergelijking met de 369 miljard dollar die momenteel in het spaarvarken van het IMF zit, lijkt die 100 miljard wat aan de schriele kant. Maar het IMF heeft 188 landen in de wachtkamer, terwijl BRICS nog bezig is met een bescheiden klantenwerving. Waar de hoofdvestiging van het nieuwe vehikel wordt neergepoot is nog een open vraag. Maar straks kunnen arme landen dus ook terecht bij een andere dokter. En het wordt ons al een hele tijd door de strot gedrukt, dat concurrentie goed is. Dus iedereen blij. Zou je zeggen. Hoewel, wij hebben zomaar het gevoel dat ze in Washington en Brussel nu al plannetjes maken om bij die alternatieve dokter de boel kort en klein te slaan. Want als er één ding is waar ze goed in zijn, dan is het dat wel.

  • Datum: .

donderdag 1 mei-2014
Eigen schuld. Dikke bult. Die bult is voor Boeing. Dat stond op het punt een contract met Brazilië te tekenen voor de leverantie van nieuwe gevechtsvliegtuigen ter waarde van 4,5 miljard dollar. Ja, jammer. Nu op straat ligt, dat de NSA niet alleen de grote jongens in het Braziliaanse bedrijfsleven stiekem in de kieren hield maar ook de Braziliaanse presidente is er een kruis door die bestelling gegaan. De order verhuist naar het Zweedse Saab. Now we're talking.
Vandaag is dat meisje van Merkel in de USSA voor een onderhoud van naar schatting 4 uur met Barack O. Ook zij werd door de NSA afgeluisterd. Net als de grote jongens van het Duitse bedrijfsleven. Nou zal het ons toch verwoestend benieuwen of Angelaatje het voorbeeld van Dilmaatje volgt en Barack zal toesissen dat ie een dikke kan krijgen. We denken van niet, maar we laten ons verrassen. Stay tuned.

  • Datum: .

donderdag 5 juni-2014
Tevreden? Wij zijn hartstikke tevreden. Alleen Wit-Rusland nog en wat achterhoedegevechten in de Oekraine en we staan weer met ons hele hebben en houden aan de Russische grens. Nou zijn we natuurlijk niet zo dom als Nappie en Adolf indertijd. Maar wees eerlijk, we hebben sinds de Ruskies hun ijzeren gordijn hebben opgerold heel wat meer Lebensraum aan de oostkant. Vraag is wel: wat nu? Da's zo een, twee, drie niet te beantwoorden. Maar laten we in ieder geval de Raum die we nu hebben veroverd even van piketten voorzien. We trekken ons eigen ijzeren gordijn op. Kost een paar centen, maar dan heb je wat. Een hele stoot geparkeerde laarzen tussen Skandinavië en Turkije. Panzerdivisionen. Een oerwoud aan V-3 tot V-20 raketten. Lili Marlene onder een lantarenpaal. De nostalgie slaat toe. Alleen, de wereld ziet er helaas sinds de jaren veertig van de vorige eeuw wat anders uit. We kunnen wel denken dat we nog steeds de baas zijn op dit zwevende bolletje, maar dat is niet zo. Je kan wel proberen om Moskou en een stukje verderop Bejing te isoleren, maar dat gaat niet meer. Tuurlijk, je kan van G8 weer G7 maken. En als je in Kirgizië op moet zouten met je militaire kolerezooi gewoon je rommel onderbrengen bij de buren (1). Maar wat doe je bijvoorbeeld tegen het uithollen van de dollar? En wat doe je tegen BRICS? Of binnenkort misschien ABRICS of BRICSA. Huh? Jaha. Volgende maand, als de voetbaloorlog afgelopen is, komen de geachte afgevaardigden van de BRICS-landen bij elkaar in Rio. En daarbij is ook Argentinië uitgenodigd (2). Nou, kan je wel zeggen dat het in de lidstaten van BRICS zwaar kloten van de bok gaat, maar gaat het bij ons zo lekker? En als die BRICS(A)-boys besluiten geen gebruik meer te maken van de Amerikaanse groene flappen bij hun handelsactiviteiten zullen wij toch even op zoek moeten naar een paraplu. Kortom, we kunnen wel blij zijn met ons ijzeren gordijn, maar het beroerde is dat we meer dan één raam hebben. Stay tuned.

(1) De sluiting van Manas Air Base bij Bishkek is deze week officieel geworden. Voor een stukje voorgeschiedenis raden wij u aan onze zoekmachine te attakeren met de term “Manas”.
(2) Poetin heeft al een snoepje laten neerdalen in Buenos Aires. Hij steunt nu officieel de Argentijnse claim op de door de Britten bezette Malvinas eilanden aka de Falklands.

  • Datum: .

vrijdag 5 september-2014
U hoeft niet met ons mee te lopen. Maar wat vindt u van deze? Een ouwe topbaard van Al Qaida aka Al Schijthuis heeft van de week een videoboodschap laten verspreiden. Daarin kondigde hij aan dat zijn cluppie van plan is om wat te gaan rommelen in India. Effe kijken of ze de boel daar net zo op stelten kunnen zetten als in het Midden-Oosten. Met subsidie en als dat nodig is met een operationeel kontje van de USSA uiteraard. Net als indertijd bij het vuurwerk in Mumbai in november 2008 (1). En wij maar denken dat Al Schijthuis naar de Jupiler-divisie was verhuisd. Ingehaald door nieuwe Amerikaanse baardconcentraties als Al Nusra en IS. Waarom ineens deze Schijthuis-tournee in India? Nou, we weten niet of u er erg in hebt gehad, maar Vlad Putin is samen met de boys from Bejing bezig om de petrodollar een Patty Brardbommetje te bezorgen. En sinds de demise van Saddammeke en Muammar weten we waartoe de USSA en die slome duikelaars in Brussel in staat zijn om dat te voorkomen. India is de derde grootmacht binnen BRICS, dus... u begrijpt hem? Natuurlijk. Wij hebben alleen maar intelligente lezers.
Komen we bij Brazilië. Staan ze voor nieuwe presidentsverkiezingen. Tot voor kort leek het voor de huidige vaandeldraagster Dilma Rousseff een gelopen koers. Vooral het nieuws dat ze door de NSA driftig werd afgeluisterd gaf haar campagne vleugels. Maar er kwam een kink in de geluidskabel.
Nummer drie in de race, Eduardo Campo, zeilde een paar weken geleden met zijn privé vliegtuigje onverhoeds een woonwijk van Sao Paulo binnen en overleefde dat niet. Een ongeluk met een MH-luchtje, dus de oorzaak zal wel nooit boven water komen.
De dood van Eduardo bracht zijn running mate Marina Silva aan het front. Een populair vrouwtje dat ten tijde van het presidentschap van Rousseff's voorganger Lula da Silva vijf jaar minister van milieuzaken is geweest. De laatste paar weken stijgt ze als een curarepijltje in de polls en vormt een serieuze bedreiging voor Rousseff. En voor BRICS. Want Marina is bijvoorbeeld dikke pão met hoge jongens uit WWF-kringen, zoals de Britse prins Philip en de Braziliaanse miljardairs Guilherme Leal, Alvaro de Souza, Fernando Garnero (zakengap van Nathaniel Rothschild) en Maria Alice Setubal. En die steunen haar full steam ahead bij deze presidentsverkiezingen. Drie keer raaien wat er gebeurt als Marina het langste strootje trekt. Nou ja, drie keer. Aan een keer heeft u genoeg. Wij hebben alleen maar intelligente lezers.
Gevoegd bij het monetaire kunstje, dat de USSA kortgeleden heeft geflikt bij BRICS' wannabe-lid Argentinië (2) en je zit eigenlijk alleen nog maar te wachten op iets ernstigs in Zuid-Afrika. Wat zong Wim Sonneveld ook weer? O ja, “Je hoort vaak zeggen dat geluk niet zo te koop is, maar geld doet wonderen en vooral als het een hoop is”. Helemaal waar. Stay tuned.

(1) Zie in dit verband de rol van David Coleman Headley aka Daoud Gilani bij die aanslag in de serie “Valse vlag” op onze Followupsite.
(2) Zie aflevering 9 van de serie “Sancties” dd. 14 augustus 2014.

  • Datum: .

woensdag 10 september-2014
Je hoeft niet altijd een vliegtuig neer te halen. Je kan je tegenstander ook flink treiteren met kutberichten over zijn deplorabele economische vooruitzichten. Zo meldden de brave slippendragers van de msm vanochtend dat de Amerikaanse kredietwichelaar Moody's voor de komende jaren een dikke min geeft aan Brazilië. Nou kan je daar schijt aan hebben omdat je weet welke belangen Moody's vertegenwoordigt. Maar in de nog grotendeels door Wall Street en de City beheerste (financiële) wereld kan zo'n bericht nog steeds ernstige consequenties hebben. Bijvoorbeeld voor de uitslag van de ophanden zijnde Braziliaanse presidentsverkiezingen. In de vorige aflevering gaven we al aan dat de concurrente van de huidige president dankzij vette financiële steun van een koppel Braziliaanse miljardairs aan een electorale opmars bezig was. Maar niet nadat de oorspronkelijke kandidaat een fatale nose dive had gemaakt (1). U voelt wat wij bedoelen? Tuurlijk.
Maar bij BRICS zitten ze ook niet stil. Zo kreeg wannabe-lid Argentinië een paar dagen geleden een helpende hand toegestoken door China. Maxi's vaderland is technisch op de fles gegaan door een paar Amerikaanse draculafondsen, maar door een valuta-swap ter waarde van 1 miljard dollar met Bejing kan Buenos Aires weer heel voorzichtig ademhalen. De swap is een onderdeel van een lening van 11 miljard. Niet in dollars maar in yuan. Gratis advies aan mevrouw Kirchner: voorlopig even niet gaan vliegen. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 4 dd. 5 september 2014

  • Datum: .