Skip to main content

BRICS is niet niks (003)

02 april 2017

donderdag 5 juni-2014
Tevreden? Wij zijn hartstikke tevreden. Alleen Wit-Rusland nog en wat achterhoedegevechten in de Oekraine en we staan weer met ons hele hebben en houden aan de Russische grens. Nou zijn we natuurlijk niet zo dom als Nappie en Adolf indertijd. Maar wees eerlijk, we hebben sinds de Ruskies hun ijzeren gordijn hebben opgerold heel wat meer Lebensraum aan de oostkant. Vraag is wel: wat nu? Da's zo een, twee, drie niet te beantwoorden. Maar laten we in ieder geval de Raum die we nu hebben veroverd even van piketten voorzien. We trekken ons eigen ijzeren gordijn op. Kost een paar centen, maar dan heb je wat. Een hele stoot geparkeerde laarzen tussen Skandinavië en Turkije. Panzerdivisionen. Een oerwoud aan V-3 tot V-20 raketten. Lili Marlene onder een lantarenpaal. De nostalgie slaat toe. Alleen, de wereld ziet er helaas sinds de jaren veertig van de vorige eeuw wat anders uit. We kunnen wel denken dat we nog steeds de baas zijn op dit zwevende bolletje, maar dat is niet zo. Je kan wel proberen om Moskou en een stukje verderop Bejing te isoleren, maar dat gaat niet meer. Tuurlijk, je kan van G8 weer G7 maken. En als je in Kirgizië op moet zouten met je militaire kolerezooi gewoon je rommel onderbrengen bij de buren (1). Maar wat doe je bijvoorbeeld tegen het uithollen van de dollar? En wat doe je tegen BRICS? Of binnenkort misschien ABRICS of BRICSA. Huh? Jaha. Volgende maand, als de voetbaloorlog afgelopen is, komen de geachte afgevaardigden van de BRICS-landen bij elkaar in Rio. En daarbij is ook Argentinië uitgenodigd (2). Nou, kan je wel zeggen dat het in de lidstaten van BRICS zwaar kloten van de bok gaat, maar gaat het bij ons zo lekker? En als die BRICS(A)-boys besluiten geen gebruik meer te maken van de Amerikaanse groene flappen bij hun handelsactiviteiten zullen wij toch even op zoek moeten naar een paraplu. Kortom, we kunnen wel blij zijn met ons ijzeren gordijn, maar het beroerde is dat we meer dan één raam hebben. Stay tuned.

(1) De sluiting van Manas Air Base bij Bishkek is deze week officieel geworden. Voor een stukje voorgeschiedenis raden wij u aan onze zoekmachine te attakeren met de term “Manas”.
(2) Poetin heeft al een snoepje laten neerdalen in Buenos Aires. Hij steunt nu officieel de Argentijnse claim op de door de Britten bezette Malvinas eilanden aka de Falklands.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
BRICS is niet niks