Skip to main content

maandag 5 juli-2010
Afgelopen week werd Nout Wellink boven de Haagse grill gehangen. Om erachter te komen waar en hoe zijn bancaire karretje de poep was ingereden en of vriend Nout zelf in staat was om de archaische driewieler weer op de snelweg te krijgen. Met name het falende toezicht op poenvehikels als bijvoorbeeld de Dirk Scheringa Bunker baarde een weeshuis vol zorgen bij de geachte afgevaardigden. Achteraf had Nout spijt dat ie het bedrijf van Dirk een stalletje op de markt had gegeven. Maar achteraf kijk je Clara 87 in haar parkeergarage. Bovendien trad die fase van achteraf al heul snel in en besprak de Bilderbankier wekelijks de zorgelijke ontwikkelingen bij de Wognumse kredietmolen met zijn gappie Gerrit Zalm, de toenmalige lachebek op Financiën (1). Of dat ook ging over de dreigende perikelen binnen Dirruk's persoonlijke levenssfeer, die sterke analogie vertoonden met die van de na een Heineken-crash van ons weggenomen Sjoerd Kooistra, is niet duidelijk (2). Zeker is wel, dat Gerrit na zijn kabinetsklus overstapte naar de brug van het DSB-schip. Om de zaak wat bij te sturen. Of Nout die deal door Dirruk zijn strot heeft geduwd is altijd onder water gebleven, maar naar later bleek was de dure bootsman Gerrit niet in staat om de koers van de bank richting Niagara Falls in iets positiefs om te zetten.
Hoe dit ook zij, Nout kreeg van Gerdi's Kindergarten dertig dagen de tijd om een plannetje op te stellen voor de verbetering van zijn hut aan het Amsterdamse Frederiksplein. In hoeverre dat ongestoord zal verlopen is overigens de vraag. In het vrij recente verleden heeft Nout namelijk ook een rol gespeeld bij het uitpakken van een andere geruchtmakende financiële meccanodoos en als we goed zijn ingelicht stijgt de temperatuur ook daar al stevig. U nog wat heerlijk helder? Gezondheid.

(1) Zie "Gerrit, Jan en Nout" van 24 januari 2010.
(2) Zie vooral aflevering 254 van de boeiende serie Octopussy op onze Followup-site.

  • Datum: .

vrijdag 6 augustus-2010
Nou dachten we toch dat Nout Wellink 30 dagen de tijd had gekregen van Gerdi's Haagse Kindergarten om plannetjes te verzinnen voor het opknappen van zijn hut aan het Amsterdamse Frederiksplein (1). Dat was op 5 juli en we zitten nu op 6 augustus. Maar voorlopig hebben we nog geen moer gehoord van die plannetjes. Alleen maar iets van ECB-haan Trichet. Die duwde vandaag een heel pakket veren in het donkerste plekje van Nout. Zijn ami had het volgens Klood in de afgelopen periode prima gedaan. Met name bij de ontmanteling van Scheringa's louche bedoening in Wognum. Ja, leuk. Maar die Franse eurobaas kraait niet toevallig juist vandaag een liefdeslied onder het raam van Nout. Er zijn in Den Haag en omstreken namelijk heel wat kanebraaiers die onze bankbaas voortijdig een schop onder zijn hol willen geven. Juist vanwege zijn twijfelachtige rol bij de DSB-affaire samen met ons bancaire lachebekje van de VVD, zijn ondoorzichtige tikkietakkies met Woutertje bij de wedstrijd ABN/AMRO versus Fortis en nog wat los strooigoed.
Tot dat laatste behoort de schimmige affaire rond bankcommissaris Jan Hovers. Een naam die in vroeger dagen regelmatig voorbij is gekomen in onze kolommen. Janus behoorde namelijk jarenlang tot de bestuurlijke top van het teakfonds Terra Vitalis. Maar laten we nou onlangs in de wandelgangen horen dat Jan toestemming aan Nout had gevraagd om tot dat bestuur toe te treden en hem daartoe zelfs de bijbehorende aktes had laten lezen. Nout had geen bezwaar. En dat kan de nodige gevolgen hebben bij de juridische haarkloverijen die momenteel binnen dat fonds aan de orde zijn.
Kan nog heel gezellig worden. Stay tuned.

1. zie aflevering 1 dd. 5 juli 2010.

  • Datum: .

woensdag 11 augustus-2010
Stel, een van je commissarissen staat zwaar buiten de pot te kletteren. Ben je daar als grote smurf van de Nederlandse Bank verantwoordelijk voor? Geen idee. Maar laten we eens een gevalletje bij de slurf nemen. Moeten we voor terug naar om en nabij de eeuwwisseling. Gaat u mee? Denk om het opstapje.
Twee gewiekste zakenpiefjes, Hendrik v.d. H. en Henk v.d. M., vatten rond die tijd het plan op om Nedlloyd over te nemen, het bedrijf van de beurs te halen, de minder gezellige onderdelen overboord te keilen en dan het afgeslankte, oergezonde vehikel met veul winst weer van de hand te doen. Via een flinke opwaardering van de vaste activa bleek de financiering van hun plannetje appeltje eitje te wezen.
Nou was er één fucking problem: de CEO van Nedlloyd lag dwars. Maar je kan klaverjassen of je bakt er geen reet van. En Hendrik en Henk waren bekwame klaverjassers. Dus besloten ze een troefkaartje op tafel te gooien: Jan Hovers. Commissaris van Nout's Nederlandse Bank. Janus moest de CEO over de streep trekken. Met een zak vol knisperende florijnen. Maar laat die CEO nou van roestvrij staal zijn. Die werd me toch effe een partijtje pissig. Hij dreigde de boel zelfs op straat te mieteren. Volgens insiders heeft het veel spul en een baal moeite gekost om de reputatie van Janus boven Amsterdams Peil te houden. Erger nog: het plannetje moest worden afgeblazen. Zonde hé?
Goed, het is zo'n beetje tien jaar geleden en de vraag is misschien wat academisch geworden. Maar wist Nout van dit grapje van tussen de 10 en 20 miljard en zo ja, was ie er in dat geval dan mede-verantwoordelijk voor? Is er een Kamerlid in de buurt? Bij voorbaat. Stay tuned.

  • Datum: .