Skip to main content

Bildernout in nood (003)

08 april 2017

woensdag 11 augustus-2010
Stel, een van je commissarissen staat zwaar buiten de pot te kletteren. Ben je daar als grote smurf van de Nederlandse Bank verantwoordelijk voor? Geen idee. Maar laten we eens een gevalletje bij de slurf nemen. Moeten we voor terug naar om en nabij de eeuwwisseling. Gaat u mee? Denk om het opstapje.
Twee gewiekste zakenpiefjes, Hendrik v.d. H. en Henk v.d. M., vatten rond die tijd het plan op om Nedlloyd over te nemen, het bedrijf van de beurs te halen, de minder gezellige onderdelen overboord te keilen en dan het afgeslankte, oergezonde vehikel met veul winst weer van de hand te doen. Via een flinke opwaardering van de vaste activa bleek de financiering van hun plannetje appeltje eitje te wezen.
Nou was er één fucking problem: de CEO van Nedlloyd lag dwars. Maar je kan klaverjassen of je bakt er geen reet van. En Hendrik en Henk waren bekwame klaverjassers. Dus besloten ze een troefkaartje op tafel te gooien: Jan Hovers. Commissaris van Nout's Nederlandse Bank. Janus moest de CEO over de streep trekken. Met een zak vol knisperende florijnen. Maar laat die CEO nou van roestvrij staal zijn. Die werd me toch effe een partijtje pissig. Hij dreigde de boel zelfs op straat te mieteren. Volgens insiders heeft het veel spul en een baal moeite gekost om de reputatie van Janus boven Amsterdams Peil te houden. Erger nog: het plannetje moest worden afgeblazen. Zonde hé?
Goed, het is zo'n beetje tien jaar geleden en de vraag is misschien wat academisch geworden. Maar wist Nout van dit grapje van tussen de 10 en 20 miljard en zo ja, was ie er in dat geval dan mede-verantwoordelijk voor? Is er een Kamerlid in de buurt? Bij voorbaat. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Bildernout in nood