Skip to main content

donderdag 6 september-2007
Tsja, beffen zijn ook maar mensen. Dus als er in hun nabijheid met flappen wordt geritseld wil het wel eens gebeuren dat ze de mist in gaan. In grote mensenland worden ze dan al gauw consigliere genoemd, in bretellenland mafiamaatje. In de loop der jaren zijn er in deze roerige kolommen nogal wat ondeugende rakkers uit die zwarte jurkenwinkel voorbijgetrokken. En daardoor zou je al snel tot de conclusie kunnen komen dat de hele beroepsgroep vol zit met zakkenvullers en gretige grissers. Is natuurlijk niet zo. De meesten zijn fesoendelijk, maar telkens als een van hun collega's vrolijk in de berm gaat staan te urineren wordt ook hùn imago geschaad. Ergo, mocht er zich weer eens een lullig gevalletje voordoen, dan wordt er toch stiekempjes geprobeerd de publiciteit buiten de deur te houden.
Neem nou de affaire rond Legalpoint. Een beffirma met winkels in Arnhem, Rotjeknor en Barendrecht. Ging begin juli failliet en dat is meestal een teken dat er iets fout is gegaan. Volgens een trouwe lezer was dat ook zo. Een van de firmanten zou drie ton achterover hebben gedrukt van een derdenrekening. Toch geld nietwaar. Wij op speur naar de aangewezen curator. Bleek te zitten op het kantoor van meneer Udink in Den Haag. Nee, nee. Foutje. Hij was wel curator in die zaak, maar hij ging niet over die derdenrekening. Die zaak was in handen van Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn, het domicilie van de landsadvocaat. Wij bellen met Pels. We waren wat Legalpoint betreft de eerste muskieten die aan de deur zoemden. Maar wat jammer nou, die meneer die erover ging was in vergadering. Mogen we uw telefoonnummer, dan bellen we vanmiddag terug. Don't call us, we call you. Noppes natuurlijk. Maar ook wel logisch. We hebben in het verleden nogal eens de toiletdeur bij Pels opengetrokken in verband met kwesties rond Edje Maas, Eddie de Kroes en de Britannia Gazelle. En we zeiden het al: beffen zijn ook maar mensen. Maar we laten ons niet van de pot rukken. Dus stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 12 september-2007
Nee, verder nog niks over de gecrashte BV Legalpoint (1). Duurt wel errug lang. We zijn overigens niet met onze handen bij de gulp blijven zitten. Gelukkig maar, want wat denk je? Vinden we daar toch een smakelijk detail! Een van de beffen die bij Legalpoint een redelijke boterham verdiende was namelijk mr. Alan Ong. Oorspronkelijk Ng. Maar buiten Chinatown wordt dat wat moeilijk, dus dan maar een O ervoor. Alan was lichtjaren geleden OvJ in Rotjeknor en ondermeer actief in de Slavenburg-affaire, waarbij een pak flappen is verdwenen die nu nog voldoende zou zijn voor een totale restauratie van slot Bommelstein. In de jaren daarna ging Ong de gewone advocatuur in en sloot zich aan bij... Geertjan Dolk. Een buitengewoon vindingrijke en avontuurlijk ingestelde bef, die bij ons in alle rubrieken wel een plekje heeft gevonden. Bijvoorbeeld door zijn een-tweetjes met Iran-Contra prominent Manucher Ghorbanifar, zijn rol bij het in de lucht houden van het roemruchte kasteel in Eemnes, zijn gegoochel met een HSBC-collateral, zijn speurtocht naar verdwenen Koeweitse tegoeden en kunstwerken, zijn samengaan met Anton Bruinsma aka "de monnik" etcetera, etcetera. Tot voor hem in mei 2003 de klok luidde en hij van het tableau verdween. Ook Alan was mede onder invloed van alle perikelen rond zijn gap in een wat neerwaartse spiraal terechtgekomen. Maar bij Legalpoint leek hij zijn draai weer te hebben gevonden. Helaas Joost de Haas, Legalpoint ging een paar maanden geleden down. Met naar verluidt een gat van 3 tonnetjes euro bij de Stichting Derdengelden. Die kwestie wordt momenteel nagevlooid door een expert op dit gebied: mr. A.J.M. Slot. Dezelfde bef die als rechter commissaris rondneusde in de financiele afwikkeling van het faillissement van Dolk's advocatenkantoor. Op het oog geen oorzakelijk verband. Maar je weet maar nooit, dus houden wij voor u het oor bij de hartklep. Mocht er iets schokkends gebeuren dan hoort u dat meteen. Stay tuned.

1. zie deel 1 dd. 6 september 2007.

  • Datum: .

maandag 8 oktober-2007
Effe kijken. Wanneer was het ook weer? O ja, op 6 september jl. meldden we al dat Legalpoint, een befwinkel met filialen in Rotjeknor, Arnhem en Barendrecht, op de fles was gegaan. Op zich niet errug. Kan gebeuren. Maar er was volgens een van onze bronnen minimaal drie ton weggetrokken uit de Derdegeldenpot. En da's minder vrolijk. Hebben we toen naar gehengeld bij een stel curatoren (bij Udink en bij het door ons zo aanbeden Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn), maar die wilden nog even niks zeggen. Hebben ze eind vorige week wel gedaan. Tegenover de Telegrof. Blijkt er even zo'n 2 tot 3 meloen uit de Derdengeldenpot te zijn verdwenen via investeringen in een verse verzameling Russisch en Chinees getinte bedrijfjes in de Rotterdamse haven en het betalen van de salarissen van de aangesloten advocaten. Schijnt allebei niet te mogen. Nou had meneer Karstens, het baasje van Legalpoint, in ieder geval één kat op het spek gebonden. Hij had namelijk een meneer als directeur benoemd die al eens vier jaar bescheiden had gewoond wegens een giga fraudezaak. Een man uit de praktijk zogezeid. Dat het dus misging is niet zo verwonderlijk. Zonder twijfel zal nu geprobeerd worden de zaak zo stilletjes mogelijk verder af te wikkelen. Dat gaat vaak zo in befjesland. Maar als het aan ons ligt gaat die rit niet door. Ondanks het feit, dat we in deze strijd soms tegen een zeldzame zeperd oplopen. Stay tuned dus.

  • Datum: .

dinsdag 9 oktober-2007
Kon niet uitblijven. Alan Ong is ook verdachte in de zaak rond de naar Russische en Chinese bedrijfjes gepompte meloenen uit de Derdengeldenpot van befbureau Legalpoint.
Alan, de jarenlange gabber van Geertjan Dolk, over wiens avonturen wij in de serie "Shady" zo'n frisse ruiker hebben samengesteld. Toen Alan in 2005 bij Legalpoint aantrad kondigde hij aan het nodige te willen gaan doen aan het milieurecht. Een gebied dat door Vrouwe Justitia nog maar nauwelijks betreden was. Oh, Alan zei toen ook nog: "Ik ben een man van de inhoud. Met administratieve zaken houd ik mij liever niet bezig". Gelukkig waren er binnen de firma andere luitjes die zich daar wel mee bemoeiden. En hoe.
In hoeverre het vermeende gerotzooi van Dolk en Godin cs. met de Marcos meloenen, die wij in aflevering 40 van de serie "Shady" dd. 19 september jl. aanstipten, iets te maken heeft met het Russisch/Chinese geknoei bij Legalpoint is ons nog niet duidelijk. Maar in de wandelgangen hebben wij al vernomen dat het clubje bromsnorren dat zich met deze zaak bezighoudt ook die kant op zal snuffelen. Stay tuned.

  • Datum: .

woensdag 10 oktober-2007
En jawel. Uit een levendige correspondentie blijkt dat het inmiddels failliete Legalpoint inderdaad betrokken was bij de zaken van Yako Associated Enterprises. Het Rotterdamse handelsvehikel met een Libisch/Turks luchtje waarvan vermaarde luchtkastelenbouwers als Geert Jan Dolk en Loek Janssens gebruikmaakten voor hun shady deals. Schuldeisers werden naar slecht gebruik rustig gehouden met bijvoorbeeld de sprookjes over de verborgen meloenen van de niet meer onder ons verblijvende Philippijnse dictator Marcos, die via spaarvarkens als ABN/AMRO, RABO, Dresdener enzovoort onderweg zouden zijn naar de (derden)rekeningen van Legalpoint. En de meisjes en jongens van die firma zouden dan weer als de schichten van Thor ervoor zorgen dat de schulden gedelgd werden. Maar net als indertijd met de meloenen van een Saoedische prinses en de gejatte pecunia uit de Koeweitse kluizen bleek ook dit verhaal in mineur te eindigen (1). De schuldeisers kregen niks, Legalpoint ging down en ome Loek is alweer heel wat maandjes naar boven verhuisd. Mogelijk nog met een lijntje naar beneden, want wie hem mobiel belt krijgt nog steds netjes te horen: "Hello, this is Loek. I do not listen to voicemails. So please call again. Thank you".
Ook geinig. Er is vanuit Legalpoint een link te leggen met de droevige geschiedenis rond Fecundo (2). Het Costaricaanse groenzoeterproject waar op dit moment een heel kluitje bromsnorren aan knaagt om te zien waar de investeringspoen is gebleven en wie voor korte of lange tijd achter het gaas kan worden gemieterd. Mr. Koos Karstens, het baasje van Legalpoint, is namelijk ooit in deze eeuw opgetreden als bef voor Ben Ansems, een van de aartsvaderen van Fecundo. En nog geiniger: volgens welingevoerde bronnen zou hij momenteel in het Vlaamse Kalmthout de buurman zijn van een andere Fecundo-coryfee, Bas Koole. Een compleet Monster's Ball dus, maar helaas zonder Halle Berry. Stay tuned.

1. Zie de serie "Shady" op de Followup-site.
2. Zie de serie "Fecundo" op de Followup-site.

  • Datum: .

donderdag 11 oktober-2007
Er is een tijd geweest dat Lew Enser droomde van een rijk en Bourgondisch leven in het Vlaamse land. Compleet met een feeërieke boerderij en een paar chique oldtimers onder zijn derrière. Geen wonder. Lew was op dat moment zo'n beetje leidinggevende bij Yako Associated Enterprises Ltd. En business was misschien nog niet echt booming, maar de loodgieters waren bijna klaar. Dan kon de kraan open en een tsunami aan ontdooide Marcosmeloenen zou bij Yako binnenstromen.
Een van die loodgieters was Loek Janssens. De gabber van Jan-Willem Godin, Geert Jan Dolk en Alan Ong, die je nog wel mobiel kan bellen, maar van wie je menselijkerwijs geen antwoord meer mag verwachten. Ondanks zijn positie ontzag Lew zich niet om af en toe als Loek's chauffeur op te treden. En waar reden ze dan heen? Vaak naar de Amerikaanse ambassade in Den Haag. Soms naar Parijs. Bij die gelegenheden ontmoette Loek dan Estoban Tanner. Naar verluidt om de nodige technische problemen uit de weg te ruimen in de deal rond de Marcosmeloenen. Want de Amerikanksi's cq. vriend Estoban zaten ook op het gierentouw en wensten graag de nodige greenbacks voor hun medewerking. Is dat cru of is dat cru? Zo zit je in shady zaken met BVD-dossiers en voor je er erg in hebt zit je een mistige affaire rond een gecrashte befwinkel. Zouden we nou een lijntje nemen om effe bij te komen? Of is dat ook al te link tegenwoordig? Stay tuned.

  • Datum: .

dinsdag 16 oktober-2007
Het kan nog gekker. Het faillissement van Legalpoint werd in juli van dit jaar aangevraagd door ene Pieter Knabben. Op verzoek van Koos Karstens, het baasje van de in de ballenbak terechtgekomen befwinkel. Die kon zelluf niet komen om alles uit te leggen vanwege de afwerking van een kortgedingetje elders. Dus stond vriend Pieter tegenover de president van de befbank. Het was volgens Karstens' intermediair allemaal de schuld van directeur Johan de Bruijn. Die minkukel had er een zootje van gemaakt. En bovendien had ie al eens een tijdje in een justitiële kruipruimte verbleven wegens een indrukwekkend gevalletje financieel goochelen. In die periode zou Johan zich op een studie rechten hebben geworpen en was naar eigen zeggen ver genoeg gevorderd om zich gediplomeerd bef te kunnen noemen. Maar zijn aanvragen bij de Orde werden nooit gehonoreerd. Toch had Koos hem indertijd aangenomen om Legalpoint naar de stratosfeer te brengen. Had Koos misschien beter niet kunnen doen, maar achteraf kijk je een koe in zijn donkerbruine interieur.
Dat geldt misschien ook voor het kiezen van voornoemde intermediair. Niet dat Pieter Knabben niet thuis is in de ballenbak van het Nederlandse bedrijfsleven. Integendeel. Wegens een handeltje in spullen waarmee Bram Zeegers onlangs de weg omhoog insloeg kreeg Pieter bijvoorbeeld in 1993 een zuinige 4,5 jaar voor zijn mik. En in 2000 hoorde hij een Belgische grendel achter zich dichtknarsen wegens een poging om een vals sjekkie van 3 meloen te innen en nog een paar andere uitstaande flutdingetjes. Maar na het opdoen van dit stukje expertise snoof hij in 2002 weer frisse lucht op en ging bedrijven assisteren die in faillissementsnood verkeerden. Waren waarschijnlijk bedrijven zonder internet, want je hoeft niet eens een ervaren googelaar te zijn om de highlights uit Pieter's glanzende carrière naar boven te trekken. Met als hoogtepunt de in 1999 geopende Nationale Faillissements Preventielijn, die toenmalig staatssecretaris Gerrit Ybema nog steeds zwakke momenten bezorgt als ie aan de boerenkool zit. Nee, Koos heeft geen gelukkige hand van kiezen gehad. Lullig hè? Stay tuned.

  • Datum: .

donderdag 8 november-2007
Verwachten we al. Het gaat niet lekker met die afwikkeling van het faillissement van Legalpoint. Zo heeft curator Udink en in diens zog ene Lex van Almelo volgens Kees Post broddelwerk afgeleverd bij de verslaglegging. Wie Kees is? Da's het baasje van Juresta. Een vehikel uit Apeldoorn dat in september/oktober 2003 door Koos Karstens, het opperhoofd van Legalpoint, werd benaderd met het voorstel om een gezamenlijke wanbetaler schouder aan schouder te lijf te gaan. Van het een kwam het ander en Kees en Koos sloten een paar financiele samenwerkingscontracten. Volgens meneer Udink werden Koos en zijn bedoening daarmee gewurgd en was dat een van de oorzaken voor de hemelvaart van Legalpoint. En bovendien zou er al een verbinding tussen de twee vehikels hebben bestaan voor de officiele geboortedatum van Legalpoint. En dat kon niet pluis zijn. Althans volgens meneer Udink en zijn journalistieke epigoon Van Almelo in hun respectievelijke dooiezeerollen over Legalpoint's demise. Onzin, volgens Kees. En als Udink cq. Van Almelo hem voor het schrijven van hun broddels even hadden benaderd dan had ie ze in 1 of 2 wippen uit de droom kunnen helpen. Maar dat hadden de heren niet gedaan. Ja, achteraf. Maar achteraf kijk je een koe in haar eindstation.
En nu hebben we het nog maar over het meest overzichtelijke en simpele gedeelte van het dossier. Want met het schandaal over de Derdengeldenrekeningen zijn meneer Udink en zijn confrater van Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn voorlopig nog niet klaar. Wij trouwens ook niet. Wie weet krijgen we in de nabije toekomst wel een telefoontje van meneer Udink.
Want zo'n zeperd van Kees gaat je niet in je kouwe toga zitten. Dan word je wel een stukkie scherper als je info aan het harken bent. Nou meneer Udink, wij zijn er klaar voor. Komt u maar. Stay tuned.

  • Datum: .

Door Jan Portein

Heppu vandaag dit gelezen? Nog een mazzel dat die meneer Oranje verenigd is met zijn schepper. Maar wat zegt Freddie Grapinthehouse? Dat de Staat der Nederlanden gewoon gebruik blijft maken van Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn om haar juridische tegenstanders bij een conflict zo lang mogelijk het leven zuur te maken. Ondanks de dievenstreken van Oranje. Ja hallo, Freddie. Wil je voordat je alles voor de zoveelste keer onder het hoogpolig swiffert even kijken naar het begin van deze serie? En vervolgens als je tijd hebt ook nog even naar de rest van de vulles die wij in het verleden hebben opgeduikeld over dat kutoor van de Landsadvocaat? Bij voorbaat. Stay tuned.

  • Datum: .