Vroeger had je er Juul nog die prevelend door de tuin van Soestdijk scharrelde maar sinds de Oranjes definitief naar Kijkduin zijn verhuisd, gebeurt er in Baarn helemaal niets nada meer. Dachten wij ook. Totdat het plaatselijke sufferdje de Baarnsche Courant pontificaal midden op haar voorpagina van 4 december jongstleden met dit bericht kwam:

Baarnse Syriëganger geeft zich aan
"Dinsdag liet een inwoner van Baarn onze redactie weten dat hij zich vrijwillig bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aanmeldt als teruggekeerde Syriëganger. Dit om te voorkomen dat advocaat Boer te Zeist dit doet.
Van de advocaat ontving hij eerder een aanschrijving, waarin gesteld dat hij met Koerdische strijders de Utrechtse Heuvelrug onveilig maakt. De envelop met deze aanschrijving heeft hij een half jaar geleden direct na ontvangst ongeopend aan de balie van het politiebureau aan de Eemnesserweg ingeleverd met het dringende verzoek deze aan de lokale recherche over te dragen. Daags daarop kreeg de Baarnaar een e-mail van advocaat Boer te Zeist met gelijke inhoud. Omdat de recherche Baarn hierop nooit heeft gereageerd, acht hij het, met het oog op diverse aanslagen sindsdien vanuit Syrië, dringend gewenst dat de inhoud van deze met de somma van €50.000,- af te kopen aanschrijving door de AIVD tot op de bodem wordt onderzocht.
Aangever gaf te kennen dat hij bij geen geheimhouding na het onderzoek van de AIVD graag wil vertellen wat zijn sociale activiteiten in Baarn zijn
."

Je hoeft geen Hercule Poirot te zijn om je af te vragen hoe de inhoud van een ongeopende enveloppe voor de ontvanger reden kan zijn om onverwijld naar het hok van de lokale koddebeier te fietsen. Die Zeister advokaat was dus al een bekende van onze repatriant. Kennen wij die Boer ergens van? Volgens zijn eigen website heet hij Advocaat Boer met een c en deelt hij zijn kamer en misschien ook wel zijn bed met een partner, mevrouw Venetien. Hmm, een kleine jongen dus in zijn branche. Klein genoeg om bij te moeten klussen? Ja hoor, wie een avondje dammen heeft ingeruild voor het staren naar de glazen tiet, is hem wel es tegengekomen: Arjan Boer, de pleitbezorger van andere kleine mensen in het programma Radar, zeg maar de opvolger van het legendarische Koning Klant.

Maar een pretadvokaat in Radar en in de woestijn voor of tegen Basr knokken, dat heeft toch net zoveel verband met elkaar als Mark Rutte en de waarheid rond Fredje Teeven? En indien die Syrieganger iets heeft opgestoken van zijn avontuur in den vreemde dan moet het wel zijn dat hij zich nog een tijdje onopvallend tussen de andere Baarnaars (auw, wat een woord: kunnen ze bij de BC niet voor de Kerstdagen een prijsvraag uitschrijven voor een alternatief?) moet begeven. Zodat wij reikhalzend uitkijken naar informatie over Der Dritte im Spiel zoals de Fransen zeggen. Inderdaad, de opdrachtgever van Boer. Want ook Juul deed haar mond pas dicht toen Greet Hofmans op het toneel verscheen... 

 
  • Datum: .

De aanhouder wint. Dit gouden adagio was in de voorbije weken zeker op ons van het Kleintje van toepassing. Het was ouderwets afzien. De wereld sprak foei en bah over de vluchtelingen die in de waan verkeerden dat het op de Reeperbahn en voor Keulen Centraal gratis is en diezelfde wereld omarmde na diens dood David Bowie alsof die het Gristuskind zelve was geweest. Maar wij zaten in het schamele licht van een enkele kaars ons door de Baarnsche Courant te worstelen, in de hoop dat het enige bericht dat dit periodiek interessant maakt voor wie niet geïnteresseerd is in schuttingbranden of de kerstbraderie een follow-up zou krijgen.
Pas op achttien januari kwam het er dan uiteindelijk van, in het rubriekje op pagina vier met de naam Schrijvershoek. Nee hoor, U ben niet de enige die zich in eerste instantie afvraagt of het hier gaat om het podium voor potentiële opvolgers van Astrid Roemer danwel voor die Baarnezen die een mening over een schuttingbrand of de kerstbraderie hebben. Waarschijnlijk toch om het laatste want onder het kopje Strijd tegen IS leest het:"Aan het front met IS vechten in Rojava (Noord-Syrië) veel professionele soldaten uit de VS, Canada en Australië met de Koerden mee, ook een enkele Nederlander die bij terugkeer door het OM wordt aangeklaagd wegens het doden van IS-moordenaars en -verkrachters omdat hij van de Nederlandse overheid voor zijn geweten niet als individu mag doden (alleen collectief in Nederlands uniform is de onuitgesproken boodschap van overheidswege).
Achter het front in het binnenland patrouilleren jonge Zweedse en Poolse meisjes in het uniform van de YPJ (het vrouwenvolksleger van Rojava), Kalasjnikov over de schouder, zij beschermen mensen die op het land werken en schoolkinderen tegen onverhoopte aanslagen van IS-strijders. Als Nederlandse vrijwilligsters willen weten waarom deze buitenlandse meisjes gelukkig zijn in het vreedzame Rojava met directe democratie en gender equality, wordt aan hen
Waarop de schrijver aan het slot van zijn relaas nog een zelfgeschreven boekje aanbeveelt en ondertekent met Jan Best, Syriëganger uit Baarn. Dat er in het Baarnse nog meer van die gangers zouden zijn is net zo waarschijnlijk als Angela Merkel die op het ZDF uit haar kleren stapt. Kijk daarvoor bijvoorbeeld maar es naar het stemgedrag van de Baarnezen bij de laatste gemeenteraadverkiezingen. Is dat aartsconservatief of is dat aartsconservatief?
En ook Jan Best lijkt ons nou niet echt de Syriëganger waarvan de jongens en meisjes van de AIVD nat worden. De zoveulste Gutmensch die in Rojava nog eens de jaren zestig gaat overdoen, u zult ze ook niet de kost willen geven, toch? Daarbij komt: volgens de info in Wikipedo en zijn eigen website is Best al van 1941 en was hij zijn werkzame leven lang actief als archeoloog en ontcijferaar van schriften die niemand anders leest. Kan het nog meer bezijden de hoofdweg van het maatschappelijk engagement?
Blijven wij zitten met de levensgrote vraag waarom dan die Boer uit Zeist? En vooral: door wie wordt die advokaat aangedreven? We moeten dus tegen heug en meug nog maar eventjes blijven spitten in de berg van die archeoloog. Eerst maar es nieuwe kaarsen kopen...

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch