Skip to main content

Basr en Baarn (002)

31 januari 2016

De aanhouder wint. Dit gouden adagio was in de voorbije weken zeker op ons van het Kleintje van toepassing. Het was ouderwets afzien. De wereld sprak foei en bah over de vluchtelingen die in de waan verkeerden dat het op de Reeperbahn en voor Keulen Centraal gratis is en diezelfde wereld omarmde na diens dood David Bowie alsof die het Gristuskind zelve was geweest. Maar wij zaten in het schamele licht van een enkele kaars ons door de Baarnsche Courant te worstelen, in de hoop dat het enige bericht dat dit periodiek interessant maakt voor wie niet geïnteresseerd is in schuttingbranden of de kerstbraderie een follow-up zou krijgen.
Pas op achttien januari kwam het er dan uiteindelijk van, in het rubriekje op pagina vier met de naam Schrijvershoek. Nee hoor, U ben niet de enige die zich in eerste instantie afvraagt of het hier gaat om het podium voor potentiële opvolgers van Astrid Roemer danwel voor die Baarnezen die een mening over een schuttingbrand of de kerstbraderie hebben. Waarschijnlijk toch om het laatste want onder het kopje Strijd tegen IS leest het:"Aan het front met IS vechten in Rojava (Noord-Syrië) veel professionele soldaten uit de VS, Canada en Australië met de Koerden mee, ook een enkele Nederlander die bij terugkeer door het OM wordt aangeklaagd wegens het doden van IS-moordenaars en -verkrachters omdat hij van de Nederlandse overheid voor zijn geweten niet als individu mag doden (alleen collectief in Nederlands uniform is de onuitgesproken boodschap van overheidswege).
Achter het front in het binnenland patrouilleren jonge Zweedse en Poolse meisjes in het uniform van de YPJ (het vrouwenvolksleger van Rojava), Kalasjnikov over de schouder, zij beschermen mensen die op het land werken en schoolkinderen tegen onverhoopte aanslagen van IS-strijders. Als Nederlandse vrijwilligsters willen weten waarom deze buitenlandse meisjes gelukkig zijn in het vreedzame Rojava met directe democratie en gender equality, wordt aan hen
Waarop de schrijver aan het slot van zijn relaas nog een zelfgeschreven boekje aanbeveelt en ondertekent met Jan Best, Syriëganger uit Baarn. Dat er in het Baarnse nog meer van die gangers zouden zijn is net zo waarschijnlijk als Angela Merkel die op het ZDF uit haar kleren stapt. Kijk daarvoor bijvoorbeeld maar es naar het stemgedrag van de Baarnezen bij de laatste gemeenteraadverkiezingen. Is dat aartsconservatief of is dat aartsconservatief?
En ook Jan Best lijkt ons nou niet echt de Syriëganger waarvan de jongens en meisjes van de AIVD nat worden. De zoveulste Gutmensch die in Rojava nog eens de jaren zestig gaat overdoen, u zult ze ook niet de kost willen geven, toch? Daarbij komt: volgens de info in Wikipedo en zijn eigen website is Best al van 1941 en was hij zijn werkzame leven lang actief als archeoloog en ontcijferaar van schriften die niemand anders leest. Kan het nog meer bezijden de hoofdweg van het maatschappelijk engagement?
Blijven wij zitten met de levensgrote vraag waarom dan die Boer uit Zeist? En vooral: door wie wordt die advokaat aangedreven? We moeten dus tegen heug en meug nog maar eventjes blijven spitten in de berg van die archeoloog. Eerst maar es nieuwe kaarsen kopen...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 januari 2016
Basr en Baarn