Skip to main content

zondag 6 januari-2013
880 meloen dollar. Dat zou de ooit door Britse opiumhandelaren in het leven geduwde HSBC zo’n beetje in vijf jaar hebben witgewassen voor Colombiaanse en Mexicaanse kartelgangers, voordat Amerikaanse speurneuzen het vette spaarvarken een schop voor zijn krulstaart gaven. Bovendien had de wandelende speklap nog een paar honderd meloen overgemaakt naar tot vijand verklaarde landen als Cuba, Sudan en Iran en hen aan methodes geholpen om de Trading With The Enemy Act te omzeilen. En dat was volgens de betrokken neuzen ook niet netjes. Dus kreeg de bank vorige maand een boete opgelegd van 1,9 miljard dollar en iedereen zei “oei”.
Maar het was helemaal niet “oei”. Volgens spoorzoekersmurfen van de Amerikaanse Senaat was er tussen 2006 en 2009 alleen al door de betrokken Mexicaanse onverlaten 670 miljard dollar witgewassen via de HSBC-gleuf en 9,4 miljard aan Amerikaanse yankeedollarvodjes onder de speklaag gedeponeerd. Dat is even andere ketellapper en die straf van 1,9 miljard is dus in wezen een lachertje.
Waarom de kadi zo mild was? Nou, HSBC is een Grossbank en als je die zou aanpakken zoals het hoort zou het vertrouwen van het grote publiek wegebben en de bank in zwaar weer terechtkomen cq. omvallen. En dat moeten “we” met zijn allen zien te voorkomen. Want u weet wat de gevolgen kunnen zijn. Recessie, crisis, broekriem. Dat is namelijk het gekke: als die boordengangsters de boel zwaar vernaggelen worden figuren als Rutte en Samsom naar voren geschoven om uit te leggen, dat wij met zijn allen daarvoor op moeten draaien en alles wat wij aan zekerheden hebben opgebouwd langzamerhand moeten opgeven. Mocht je daardoor zo in het nauw komen dat je je genoodzaakt ziet om bij je grootgrutter proletarisch te winkelen en je wordt gesnapt, dan krijg je van de kadi wegens diefstal een boete opgelegd. Stort je je daarna in de recidive, dan word je een tijdje uit de roulatie gehaald.
Hoe is het in dit verband gegaan met de hoeders van het naar coke stinkende HSBC-varken? Zijn die ook uit de roulatie gehaald? Nee, nee, die hebben sorry gezegd en dat moet genoeg wezen. Zeg nou niet van “goh”, want wat is er nou helemaal gebeurd met die liberale uitvreters bij het varkentje van Dirruk Scheringa? Juist. Geen reet. Als we u dus een goeie raad mogen geven: laat uw koter bankier worden. Altijd prijs.

  • Datum: .

vrijdag 8 maart-2013
Er wordt wat afgeheared in de USSA. Nu laat een senaatscommissie weer een collectie bonzen uit de financiële wereld in een zweethokje plaatsnemen om iets meer aan de weet te komen over witwassen en andere jolige praktijken. Zo stookte Senator Warren deze week de vlammetjes wat op onder de dure zolen van ene David Cohen. Een bons bij het Ministerie van Financiën. Onderwerp: de coulante houding van de Amerikaanse overheid tegenover de internationaal opererende Grossbank HSBC.
In het eerste decennium van deze eeuw zou deze bank zo'n 880 meloen dollar van Mexicaanse en Colombiaanse avontuurlijke ondernemers een sopje hebben gegeven (1). En verder zou ze zakelijk in de weer zijn geweest met landen die door de USSA in de ban waren gedaan. Kwam haar te staan op een boete van 1,9 miljard. Een lachertje in relatie tot het enorme bedrag waarover het in werkelijkheid ging.
Vorige week bulkte Eric Holder, de grote smurf van het Amerikaanse justitiële apparaat, dat je de hoeders van de grootste spaarvarkens in de wereld moeilijk voor de kadi kon trekken en hun varkens naar de slagerij brengen. Dat zou namelijk (te) grote invloed hebben op de Amerikaanse en mogelijk zelfs de wereldeconomie. Die visie werd gedeeld door David Cohen, die vond dat de boete van 1,9 miljard al pittig genoeg was. Mevrouw Warren werd daar knap pissig van.
Warren: “Meneer Cohen, hoeveel miljard dollar moet je in uw opinie voor druglords hebben witgewassen en hoeveel economische sancties moet je aan je laars hebben gelapt voordat er iemand komt die bereid is een dergelijk financieel instituut te sluiten?”
Cohen wil daar geen speculatieve boom over opzetten.
Warren: “Ik wil alleen maar even zeggen, dat je een goeie kans loopt naar de gevangenis te gaan als je gepakt wordt met een ons cocaïne. Als je het nog eens doet kan je voor je hele leven worden opgesloten. Maar als je bijna een miljard dollar witwast voor drugkartels en je negeert onze internationale sancties, dan betaalt je onderneming een boete, je gaat naar huis en je slaapt 'snachts in je eigen bed. Iedereen die hierbij betrokken is. Ik denk, dat dat fundamenteel onjuist is.”

Hear, hear! Het zal alleen niets veranderen aan de realiteit. De wereldeconomie kan niet zonder de opbrengsten uit de drugshandel.

(1) Dat was een fractie van de meer dan 670 miljard dollar waarover het in werkelijkheid ging. Zie aflevering 1 van deze bescheiden serie dd. 6 januari 2013.

  • Datum: .