Skip to main content

Banken en bullshit (001)

08 april 2017

zondag 6 januari-2013
880 meloen dollar. Dat zou de ooit door Britse opiumhandelaren in het leven geduwde HSBC zo’n beetje in vijf jaar hebben witgewassen voor Colombiaanse en Mexicaanse kartelgangers, voordat Amerikaanse speurneuzen het vette spaarvarken een schop voor zijn krulstaart gaven. Bovendien had de wandelende speklap nog een paar honderd meloen overgemaakt naar tot vijand verklaarde landen als Cuba, Sudan en Iran en hen aan methodes geholpen om de Trading With The Enemy Act te omzeilen. En dat was volgens de betrokken neuzen ook niet netjes. Dus kreeg de bank vorige maand een boete opgelegd van 1,9 miljard dollar en iedereen zei “oei”.
Maar het was helemaal niet “oei”. Volgens spoorzoekersmurfen van de Amerikaanse Senaat was er tussen 2006 en 2009 alleen al door de betrokken Mexicaanse onverlaten 670 miljard dollar witgewassen via de HSBC-gleuf en 9,4 miljard aan Amerikaanse yankeedollarvodjes onder de speklaag gedeponeerd. Dat is even andere ketellapper en die straf van 1,9 miljard is dus in wezen een lachertje.
Waarom de kadi zo mild was? Nou, HSBC is een Grossbank en als je die zou aanpakken zoals het hoort zou het vertrouwen van het grote publiek wegebben en de bank in zwaar weer terechtkomen cq. omvallen. En dat moeten “we” met zijn allen zien te voorkomen. Want u weet wat de gevolgen kunnen zijn. Recessie, crisis, broekriem. Dat is namelijk het gekke: als die boordengangsters de boel zwaar vernaggelen worden figuren als Rutte en Samsom naar voren geschoven om uit te leggen, dat wij met zijn allen daarvoor op moeten draaien en alles wat wij aan zekerheden hebben opgebouwd langzamerhand moeten opgeven. Mocht je daardoor zo in het nauw komen dat je je genoodzaakt ziet om bij je grootgrutter proletarisch te winkelen en je wordt gesnapt, dan krijg je van de kadi wegens diefstal een boete opgelegd. Stort je je daarna in de recidive, dan word je een tijdje uit de roulatie gehaald.
Hoe is het in dit verband gegaan met de hoeders van het naar coke stinkende HSBC-varken? Zijn die ook uit de roulatie gehaald? Nee, nee, die hebben sorry gezegd en dat moet genoeg wezen. Zeg nou niet van “goh”, want wat is er nou helemaal gebeurd met die liberale uitvreters bij het varkentje van Dirruk Scheringa? Juist. Geen reet. Als we u dus een goeie raad mogen geven: laat uw koter bankier worden. Altijd prijs.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Banken en bullshit