Skip to main content

Banken en bullshit (002)

08 april 2017

vrijdag 8 maart-2013
Er wordt wat afgeheared in de USSA. Nu laat een senaatscommissie weer een collectie bonzen uit de financiële wereld in een zweethokje plaatsnemen om iets meer aan de weet te komen over witwassen en andere jolige praktijken. Zo stookte Senator Warren deze week de vlammetjes wat op onder de dure zolen van ene David Cohen. Een bons bij het Ministerie van Financiën. Onderwerp: de coulante houding van de Amerikaanse overheid tegenover de internationaal opererende Grossbank HSBC.
In het eerste decennium van deze eeuw zou deze bank zo'n 880 meloen dollar van Mexicaanse en Colombiaanse avontuurlijke ondernemers een sopje hebben gegeven (1). En verder zou ze zakelijk in de weer zijn geweest met landen die door de USSA in de ban waren gedaan. Kwam haar te staan op een boete van 1,9 miljard. Een lachertje in relatie tot het enorme bedrag waarover het in werkelijkheid ging.
Vorige week bulkte Eric Holder, de grote smurf van het Amerikaanse justitiële apparaat, dat je de hoeders van de grootste spaarvarkens in de wereld moeilijk voor de kadi kon trekken en hun varkens naar de slagerij brengen. Dat zou namelijk (te) grote invloed hebben op de Amerikaanse en mogelijk zelfs de wereldeconomie. Die visie werd gedeeld door David Cohen, die vond dat de boete van 1,9 miljard al pittig genoeg was. Mevrouw Warren werd daar knap pissig van.
Warren: “Meneer Cohen, hoeveel miljard dollar moet je in uw opinie voor druglords hebben witgewassen en hoeveel economische sancties moet je aan je laars hebben gelapt voordat er iemand komt die bereid is een dergelijk financieel instituut te sluiten?”
Cohen wil daar geen speculatieve boom over opzetten.
Warren: “Ik wil alleen maar even zeggen, dat je een goeie kans loopt naar de gevangenis te gaan als je gepakt wordt met een ons cocaïne. Als je het nog eens doet kan je voor je hele leven worden opgesloten. Maar als je bijna een miljard dollar witwast voor drugkartels en je negeert onze internationale sancties, dan betaalt je onderneming een boete, je gaat naar huis en je slaapt 'snachts in je eigen bed. Iedereen die hierbij betrokken is. Ik denk, dat dat fundamenteel onjuist is.”

Hear, hear! Het zal alleen niets veranderen aan de realiteit. De wereldeconomie kan niet zonder de opbrengsten uit de drugshandel.

(1) Dat was een fractie van de meer dan 670 miljard dollar waarover het in werkelijkheid ging. Zie aflevering 1 van deze bescheiden serie dd. 6 januari 2013.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Banken en bullshit