Skip to main content

Octopussy (638)

25 september 2018

Nepper of niet, het FIOD-vod ter verdediging van ene Paul Stoelinga leverde wel degelijk reacties op (1). Een klein voorproefje willen wij u niet onthouden. Kwootje uit een mail van een van onze diepe strotten. Komt ie:

Al in zijn jonge jaren was Paul Stoelinga close met Koen Kolodziej. Beiden bezochten in de jaren zeventig een mavo in Utrecht. Daar waren geen glansrollen voor ze weggelegd. Het ging moeizaam. Na hun eindexamen volgden ze hun jongensdroom: ze gingen bij de politie. Met de bedoeling om rechercheur te worden. Serpicootje spelen. Toen ze lid werden van het Utrechtse Poppy Team dat deel uitmaakte van de landelijke drugsbestrijdingsorganisatie ging het goed fout. Met name bij Stoelinga en Kolodziej. Net als Serpico het ene moment undercover, het andere moment gewoon rechercheur. Ze lieten zich danig fêteren in de Moustache. 'Sochtends vroeg dan uitgeput een krantje lezen in La Cloche of Florence Hill (2). En interessante ontmoetingen met witte boorden bijwonen in de Gasterij op de Trans waar van tijd tot tijd de bij KM zo populaire notaris Johan van der Veen achter de tap stond (3). Zonder overigens hun chef volledig op de hoogte te houden van al hun activiteiten. Dankzij dat eigengereide gedrag beschikten Paul en Koen langzamerhand over een imposant eigen netwerk van informanten. Maar of dat geheel ten goede kwam aan hun werkgever moet sterk worden betwijfeld. Door alle risico's die ze namen kwam het duo na enige tijd onder druk te staan. Met name Koen kraakte. Mede onder invloed van de affaire die zijn echtgenote was begonnen met een collega. Die collega was John van Bruck. Ook al een mavoklant, die na zijn politiecarrière kortstondig uitweek naar het GAK, waar hij schipbreuk leed wegens het vermeende doorspelen aan derden van info die van oud-collega's afkomstig was. Daarna belandde Von Bruck in de beveiligingsbranche en trad hij als privé detective op (4). Ook Stoelinga en Kolodziej namen hun congé bij de politie en zochten hun heil bij het ministerie van VROM. Daar raakte het duo al snel bekend als Spic & Span, mogelijk in navolging van een crimineel duo dat onder dezelfde naam Amsterdam en omstreken onveilig maakte (5). Wordt vervolgd.”

Wij zijn zo vrij geweest om alvast even de moderne kijkdoos te raadplegen. Om te zien hoe de carrières van onze Paul en Koen verder verliepen. Paulus is momenteel acquisiteur bij de FIOD. Na eerst zijn foto te hebben verwijderd is ie zeer recentelijk ertoe overgegaan om zijn hele LinkedIn-account van de buis te halen. En wij maar raden waarom. Koen is nog niet zo ver. Maar misschien is ie als hotemetoot van de afdeling Ontwikkeling en Inlichtingen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit IOD wat minder kwetsbaar dan zijn oude gabber. Ondanks dat aan die autoriteit de laatste jaren herhaaldelijk fors werd geknaagd. Gek, maar we hebben het gevoel dat we op een rijke info-ader over een cluppie geheimschrijvers zijn gestoten, dat er niet voor terugschrok een collusie aan te gaan met een stel illustere lieden uit de zogenaamde onderwereld. En u weet, daar kunnen wij intens van genieten. Dus stay tuned (JP).

(1) Zie vorige aflevering.
(2) Uitgebaat door Ronnie Galiart, een van de luitenants van Johan Verhoek aka de Hakkelaar. Vgl. ook de bezoeken die Arthur Docters van Leeuwen aflegde in het deftige glijhuis Boccaccio in Laren.
(3) Zie hiervoor ook aflevering 8 van de serie “Tussen beffen en piraten” en aflevering 1 van de serie “Schilderachtig”.
(4) John werkte toen voor detectivebureau Kuras in Nieuwegein dat op de wereld was gezet door ex-collega's. Op Johnnyboy en dat bureau komen we in de nabije toekomst nog terug.
(5) Sam Klepper en John Mieremet. Beiden rip.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 september 2018