Skip to main content

Vadim en Victor (004)

25 maart 2017

donderdag 15 september-2011
Of we na onze revelaties over de al geruime tijd in Nederland verblijvende Russische lifestylist en clutchliefhebber Nikolai Victor Stolnikov nog iets gehoord hebben? Nitsjevo. Noch van Victor, noch van zijn liefhebber (een hoge mieter uit het Amsterdamse justitiƫle pretpark). Maar wel iets over Vadim Rozenbaoum. De uit angst voor de Moskouse Solntsevo broederschap naar het Brabantse Oirschot gevluchte Russische zakenpief, die op 28 juni 1997 in zijn eigen stulp naar het goddelijke dakterras werd geholpen. Na vooraf vergeefs om hulp te hebben verzocht aan staatssecretaresse Schmitz en haar Tom Poesje Joris Demmink.
Gaven wij Vadim in onze eerdere bijdrages nog the benefit of the doubt waar het zijn zakelijke handel en wandel betreft, nieuwe onthullingen uit Kalinkaland duiden erop dat zijn internationale business aktiviteiten al in een vroeg stadium een avontuurlijk tintje droegen.
Zo was hij blijkbaar niet alleen het baasje van de onderneming Tirol (1), maar ook van de transportonderneming Fund. Voor opdrachtgevers spullen van de ene naar de andere plek zeulen is misschien voor heel wat luitjes een prettige tijdbesteding, voor Vadim was het niet genoeg. Hij begon voor eigen rekening deals te sluiten met westerse technische firma's en sleurde allerlei hebbedingen de Russische grens over met vehikels uit zijn eigen wagenpark. Dankzij gezellige contacten bij de Russische douane betaalde hij voor maar 1 op de tien ladingen invoerrechten. Dat liep aardig op, vooral als het om luxe goederen ging als bijvoorbeeld Franse televisietoestellen. En nog aardiger, toen normaliter onrendabele ruimtes in die toestellen werden opgevuld met zakjes Zuidamerikaanse lekkernijen.
Vadim werd in ijltempo rijk en dat wekte de belangstelling van kort aangebonden lowlives. Zo kort, dat Vadim protectie behoefde. Die kreeg hij van Sergei Mikhailov. Het baasje van de steeds machtiger wordende Solntsevo broederschap. Maar daarmee haalde Rozenbaoum wel het Paard van Moskou binnen. Hij had in no time geen reetkaya meer te vertellen binnen zijn eigen ondernemingen en in arren moede liep hij naar justitie. Sergei en zijn gang verdwenen voor een korte periode in een kruipruimte. Daarna werd het bij Fund en Tirol van hetzelfde laken een pakski. Vadim nam uiteindelijk samen met zijn gezin de wijk naar Nederland, waar hij met name in de bier- en de vrachtwagenbranche over uitstekende contacten beschikte (2).
Zoals u ondertussen weet settelde hij zich in Oirschot en boerde daar flink verder tot hij bezoek kreeg van een paar figuren uit zijn vaderland. Een van hen was Nikolai Victor Stolnikov, die hem tot een terugkeer naar Moskou probeerde over te halen.
En diezelfde Stolnikov verblijft nu in de Amsterdamse scene en heeft iets knussigs met een hoge justitiƫle pretletter. Het kan soms vreemd gaan in dit wereldje vol snuif, snitch en style. Stay tuned.

1. Zie aflevering 1.
2. Zie opnieuw aflevering 1.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2017
Vadim en Victor