Skip to main content

Van Estoril naar Zandvoort (144)

01 juni 2015

maandag 31 maart-2014
1982. Komt een man bij de douane in Dover. Ene Russell Tricker. Was in Amsterdam geweest voor zaken. Douanier Maganlal Solanki rommelt wat door Russell's bagage en wat duikt ie op? Een paar 8 mm-filmpjes met blote koters en een videocassette. Keurig in een verpakking. Russell wordt in een hokje op hold gezet en Solanki gaat samen met een paar collega's even de video bekijken. Drie keer raaien wat erop stond. Even uw kaart controleren. Ja, u heeft bingo.
Na twee uur zweten werd de slagboom voor Tricker omhooggezwaaid. Hij beweerde dat zijn Amsterdamse zakengap Peter Glencross (1) hem niet had verteld wat er in die pakjes zat. En daar kwam ie op dat moment mee weg. Later, in 1992, kreeg hij toch ruim twee jaar voor zijn reet wegens het verkrachten van een minderjarig jochie in Nederland. Het jochie werd later doodgeschoten. Om verdere narigheid te voorkomen.
Wat er met Russell's ranzige pakjes is gebeurd? Nou, hetzelfde als met de Zandvoortse opnames. Ze verhuisden naar de burelen van de binnenlandse veiligheidsdienst en werden verheven tot staatsgeheim (2). Niet totaal onbegrijpelijk, want volgens Solanki verscheen ook een toenmalig minister in videobeeld. En dan weet je wat er gebeurt. Overigens is diezelfde minister ook al eens eerder in deze serie voorbijgekomen als bezoeker van het beruchte Elm Guest House (3), waar ook ene Cliff Richard aka Kitty zijn opwachting maakte (4). Solanki heeft ooit de Official Secrets Act ondertekend en houdt dus stijf zijn wafel over de identiteit van de nog aan deze kant van de Styx verblijvende ex-minister. Wil niet zeggen dat ie daardoor buiten schot blijft. Vorig jaar stond ie al op de nominatie om naar binnen te worden getrokken. Maar ja, wat haal je aan? Was het nou maar een zwemleraar. Hoewel, er is nog hoop. Gisteren is er namelijk aan de overkant een parlementslid opgestapt. Ene Mark Menzies. Had anderhalf jaar geleden een Braziliaanse tiener betaald voor vleselijke geneugten en het aanschaffen van verwarrende middelen. Mark fungeerde als liaison tussen het parlement en Alan Duncan. De Britse minister van ontwikkelingssamenwerking en gewezen lid van de Cercle Pinay (5). Wordt het misschien toch nog gezellig. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 115 van deze serie.
(2) Momenteel wordt er op justitieel niveau flink aan de Demminkboom geschud en een heel stel voormalige koddebeiers en ander justititiepersoneel doen hun zegje. Zijn wij gepast huppelig over, maar opvallend is wel dat het uit de hoek van Binnenlandse Zaken uiterst stil blijft. Terwijl daar nou juist de diamantjes zijn opgeslagen. Maar hé, welke (ex-)speurneus wil het lot van de ook door ons door de wringer gehaalde Paul Herrie delen? Geen (speur)hond.
(3) Zie eerdere afleveringen van deze serie.
(4) Gisteravond kreeg Cliff van Ivo Niehil de gelegenheid om dat walgelijke internet een zetje te geven.
(5) Neem voor deze ongure cirkel onze zoekmachine ter hand. Verder is ook goegelen heel verheffend.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 juni 2015
Van Estoril naar Zandvoort