Skip to main content

Acute crisis en niet acute crisis (001)

08 april 2017

vrijdag 9 maart-2012
Wat de overeenkomst tussen beide is? Griekenland.
Ja de acute crisis is afgewenteld voor het ogenblik, aldus mevr. Lagarde, de niet acute crisis nog niet. Want, het noodzakelijke minimumbedrag aan schuldeisers (107 miljard) is nog niet binnen, te weinig om alvast echt “hoera” te roeptoeteren. En eh die schulden die op buitenlands contract zijn afgesloten (onder regels van het Verenigd Koninkrijk) dan? Nou, die krijgen tot 23 maart de tijd om zich te herbezinnen of ze wel of niet onder die Euroregeling willen vallen. Als die daar niet voor kiezen, dan wordt Griekenland aangeklaagd wegens contractbreuk. Nou is die datum niet al te gelukkig gekozen, want de Griekse onafhankelijkheidsdag is 25 maart, daar valt dan niet veel te vieren.
Ondertussen houden de Eurocraten de hand op de knip, want er gaat maar een bedragje van 35,5 miljard naar Griekenland in plaats van de volle mep. En we wachten nog effe op de uitkomst van het overleg binnen het ISDA, met als inzet de vraag of er nu wel of niet sprake is van een situatie waarin de verzekering moet opdraaien voor de kosten. Daarvoor staan niet alle bankiers in de VS te trappelen, want zij draaien er grotendeels voor op. Maar, wees gerust de ISDA kan daar nog 2 weken op broeden.
Mocht dat gebeuren dan kunnen de Eurocraten altijd de schuld geven aan het “perfide Albion”, want “wij” hebben Griekenland gered, maar die financiers daar maakten het, dank zij hun contracten, onmogelijk.
Volgende halte: Portugal. Lastig dat daar geen enorm aardgasveld voor de kust is ontdekt.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017