maandag 12 maart-2012
Hoera, Griekenland gered, euro gered, banken gered. Iedereen blij, behalve de gewone mensen in Griekenland die het komende decennium de lasten zullen dragen. Natuurlijk werd na de eerste euforie wel even medegedeeld dat wellicht Griekenland nog wat extra steun nodig zou hebben. Financiële steun, geen morele wel te verstaan.
Ondertussen lijken er wat gaatjes te vallen in het mooie verhaal, want er zijn wat schulden niet meegerekend tot nu toe. Dat gaat om een bedrag van zo'n kleine 100 miljard. Niet van de Griekse staat, maar gegarandeerd door de Griekse staat. Zoals bijvoorbeeld voor leningen van de Griekse spoorwegen (2,2 miljard), het openbaar vervoerbedrijf van Athene en nog wat klein grut, zoals het Economische Ontwikkelingsfonds en wat bankgaranties (83 miljard) . Allemaal afgesloten onder Engelse wetgeving. Tot op heden zijn deze bedragjes niet opgenomen in de Griekse schuldenlast. Dus wat Griekenland betreft laten we zeggen: wordt vervolgd.

  • Datum: .

vrijdag 9 maart-2012
Wat de overeenkomst tussen beide is? Griekenland.
Ja de acute crisis is afgewenteld voor het ogenblik, aldus mevr. Lagarde, de niet acute crisis nog niet. Want, het noodzakelijke minimumbedrag aan schuldeisers (107 miljard) is nog niet binnen, te weinig om alvast echt “hoera” te roeptoeteren. En eh die schulden die op buitenlands contract zijn afgesloten (onder regels van het Verenigd Koninkrijk) dan? Nou, die krijgen tot 23 maart de tijd om zich te herbezinnen of ze wel of niet onder die Euroregeling willen vallen. Als die daar niet voor kiezen, dan wordt Griekenland aangeklaagd wegens contractbreuk. Nou is die datum niet al te gelukkig gekozen, want de Griekse onafhankelijkheidsdag is 25 maart, daar valt dan niet veel te vieren.
Ondertussen houden de Eurocraten de hand op de knip, want er gaat maar een bedragje van 35,5 miljard naar Griekenland in plaats van de volle mep. En we wachten nog effe op de uitkomst van het overleg binnen het ISDA, met als inzet de vraag of er nu wel of niet sprake is van een situatie waarin de verzekering moet opdraaien voor de kosten. Daarvoor staan niet alle bankiers in de VS te trappelen, want zij draaien er grotendeels voor op. Maar, wees gerust de ISDA kan daar nog 2 weken op broeden.
Mocht dat gebeuren dan kunnen de Eurocraten altijd de schuld geven aan het “perfide Albion”, want “wij” hebben Griekenland gered, maar die financiers daar maakten het, dank zij hun contracten, onmogelijk.
Volgende halte: Portugal. Lastig dat daar geen enorm aardgasveld voor de kust is ontdekt.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch