Skip to main content

Terra Vulgaris (013)

31 maart 2017

dinsdag 21 april-2009
Toen PBMG (People Buy More Green aka Pleuris Bak Met Geld), de afdeling Lorelei van Terra Vitalis, bijna de top van de bietenberg had bereikt werd er binnen het knollenlandbedrijf koortsachtig vergaderd. Om de boel overeind te houden en als het onverhoopt toch mis mocht gaan de schuld zoveel mogelijk af te schuiven in elkaars maatje 44. Daarbij kwamen interessante dieptebommen boven drijven. Wat lezen wij bijvoorbeeld in een dagboek van een van de deelnemers aan de interne discussie?

"23 juli 2008.
'sMiddags wordt tesamen met JB een gesprek gevoerd met Pieters van Ernst & Young (1).
Bij mijn vraag over de betrokkenheid van E & Y bij de vaststelling van de opbrengst van de eerste commerciele tussenkap in Costa Rica komt niet direct een bevestigend antwoord. Maar bij enigszins doorvragen blijkt Pieters ineens wel kennis te hebben van de vraagstelling over de houtprijs en zegt zelfs dat als die houtprijs d.m.v. oneigenlijke beloftes of toezeggingen of transacties aan respectievelijk met het plantagebedrijf is verhoogd boven de normale prijs er sprake kan zijn van een 'piramidespel'.
"

Nou zijn wij sinds dat gedreutel rond Bernie Madoff en Lowie van Gaal extra kien geworden op het woord 'piramidespel' aka Ponzi-scheme. Dus wij snorren of we in ons Terrarium nog meer over deze materie konden vinden. En jawel, ook een andere voortreffelijke toezichthouder blijkt op de hoogte te zijn. Professor Harrie van Mens. Citaatje:

"Volgens mij gaat het om kleine bedragen. Om dertigduizend euro of zo. Dat is een pierewiets. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat als er een keertje een tussenkap is dat je zegt tegen Huizinga (plantage-eigenaar Expomaduras) van joh betaal wat meer, dan kunnen we er mooie sier mee maken. Het gaat maar over 40.000. Waar praat je over? Esthetisch is het niet, maar het heeft niks met een piramidespel te maken."

Ponzi of pierewiets, 30.000 of 40.000, er is dus wel met poen van investeerders (hoger) rendement betaald aan andere investeerders. En als je daaraan begint kan je van een tropische drup in een tropische regen terechtkomen. Appeltje eitje. Daar hoef je niet voor door te studeren in de belastingkunde. Stay tuned.

(1) Het accountantsvehikel dat ook al zo excellent de boel in de gaten heeft gehouden bij Terra Vitalis.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Terra Vulgaris