Skip to main content

Terra Vulgaris (021)

31 maart 2017

dinsdag 13 oktober-2009
Voordat avontuurlijk bestuurder Hans Noomen het roer van Terra Vitalis en aanhang in handen nam was ie hotemetoot bij het Zwitserse Moneynet. Volgens luitjes die het weten kunnen een begraafplaats voor lek geprikte ondernemingen, waar ene Daniel Schwab voor de bloemen zorgde en onze goeie bekende Hisko Baas af en toe voor de gezelligheid voorbij kwam (1). Een expert dus, die Hans. Een echte manager, die bij zijn aantreden in 2004 riep dat ie bij Terra schoon schip zou maken. Mag zo'n man wat verdienen of niet? Hoeveel? Nou, Hans vond dat 32 roodjes per maand wel moest kunnen. Plus nog 9 roodjes per maand voor de Bob (Hans zijn broer) en 3500 euri per maand voor het benzinemonster. Kom je op een bedragje van pakembeet 45 roodjes. Denk je als lullige leek toch dat daarover een stevige teakboom is opgezet. Is ook zo volgens Hans. Op algemene aandeelhoudersvergaderingen van Terra Vitalis International BV op 15 maart 2004 en na wat correcties op 15 april 2005 zouden die bedragjes zijn afgesproken. En vastgelegd in een geurige managementsovereenkomst. Ondertekend door werkgever Hans Noomen namens Terra Vitalis en door werknemer Hans Noomen namens zijn Keiko BV (2).
Bij de eerste samenkomst van 15 maart 2004 zou gebruik zijn gemaakt van een volmacht van medeaandeelhouder Maximiliaan Beheer BV. Ja, da's leuk zegt Maxi later, maar die volmacht was niet bedoeld om besluiten te nemen, maar alleen voor waarneming van zijn belangen. Overigens is die volmacht zelf ergens in het circuit zoek geraakt. Maar shit happens. Komt nog bij dat Keiko toen nog niet in beeld was, dus die volmacht kon nooit door Hansepans gebruikt worden om zijn eigen inkomen goed te keuren.
Bij het samenzijn van 15 april 2005 lag de kaart iets anders. Twee van de drie aandeelhouders waren aanwezig: Terra Vitalis International en Keiko. Berg aan Zee was er niet. Er zou wel een uitnodiging zijn gestuurd, maar die zou nooit bij Berg aan Zee zijn gearriveerd. Zoals gezegd, shit happens. En jammer nou, er zijn van die bewuste vergaderingen geen notulen opgemaakt.
Nog een leuke. Volgens Hansepans zou de managementsovereenkomst zijn berekend en opgemaakt door cijfernerds van Ernst & Young. Ja, mag zo wezen, zeggen de betrokken nerds naar aanleiding van het onderzoek van de al eerder door ons genoemde blauwe brieven bomber, maar we hebben de bedragen opengelaten. Die heeft meneer Noomen zelf ingevuld.
Conclusie: Hansje heeft zonder overleg met de andere aandeelhouders zijn eigen salaris vastgesteld. En wees eerlijk, zou je het zelf zijn. Maar de blauwe bomber was er niet van gecharmeerd. Ook niet van de opgevoerde kosten van het benzinemonster. Volgens hem zwaar uit de CO2 geplukt. Dus .. U begrijpt het.
Een ding vraagt de bomber zich blijkbaar niet af: Wat deden de toezichthouders eigenlijk? Verwikkeld in een interessant fluitspel? Stay tuned.

(1) zie voor Hisko ons digitaalarchief
(2) voorheen Rica Teaka BV. What's in a name?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Terra Vulgaris