Skip to main content

Wolken boven het paradijs (005)

11 november 2015

Over fado gesproken. Kommer en kwel in Portugal. Vrijdag was het de beurt aan Ricardo Salgado.
Voormalige baas van de Banco Espirito Santo, die vorig jaar met geweldig geraas omviel en daarbij een gaatje van 3,6 miljard euro achterliet. Ricardo werd 13 uur lang gegrilled door een filiaalhouder van de firma Justitia en werd daarna netjes thuisgebracht. Het lullige is wel, dat hij daar niet meer weg mag zonder toestemming van die filiaalhouder. Hij heeft geen enkelband gekregen, maar 24 uur smurfen voor de deur maakt van je leven ook geen feesttent. 
Nou was het niet voor de eerste keer, dat ie op de grill ging. Er lopen vijf onderzoeken. Niet alleen tegen vriend Ricardo. Ook de vijf andere voormalige directieleden, onder wie een paar leden van de Heilige Geestfamilie, zijn de sjaak. Grosso modo gaat het om corruptie in de private sector en het runnen van een wasserette. What's new? In coƶperatie met een hele bunder schorem uit de BP-sfeer. Banksters, politici, zakenpieven, bobo's uit de sportwereld. Dat spul. Of daar Nederlanders bij zijn? 
Nog niks over vernomen. Maar gezien het voorafgaande houden we de optie nog even open.
Goed. Daar zit Ricardo dus. Thuis. Bij moeders op de bank. Een beetje kale bedoening geworden de laatste tijd. Wat had slimpie namelijk gedaan? Hij had een herschikking aangebracht onder zijn kunstbezit. Een flinke hap schilderijen en andere kunstjes had ie bij welwillende familie en kennissen ondergebracht. Uit vrees dat daar ook beslag op werd gelegd. Net als op zijn andere bullen. Leuk bedacht. Maar het werkte niet. Het OM hield namelijk al maanden een transportbedrijf in de kieren. En laat datzelfde bedrijf nou gezorgd hebben voor de verhuizing van bovenstaande artistieke verworvenheden. Bem. Fado dus. Alleen maar fado. In een tijd waarin de junta in Brussel bezig is een regeling in elkaar te hangen waarbij zwakke lidstaten zoals Portugal zonder al teveel gedoe en financieel geharrewar uit het Vierde Rijk kunnen stappen. Terug naar de escudo. Naar Uma Casa Portuguesa. Dat we dit nog allemaal mogen meemaken. Nu Gerrit Zalm nog op de DSB-grill en onze dag kan niet meer stuk. Stay tuned. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 november 2015
Wolken boven het paradijs