Skip to main content

Studio Sport (007)

26 maart 2017

vrijdag 23 maart-2012
Half november 2005. In de buurt van Haditha, in de Far West van Irak wordt een Amerikaans konvooi getrakteerd op een huistuinenkeukenbom en een korporaal van de mariniers wordt daarbij verenigd met zijn schepper.
Op 19 november worden 24 ongewapende burgers onder wie vrouwen en kinderen over de kling gejaagd door een Amerikaans team van acht mariniers. In het officiële verslag van de eenzijdige match zou er sprake zijn geweest van gevechtshandelingen waarbij de sporthelden hadden gereageerd op vijandelijk vuur. De van vlakbij neergeschoten burgers hadden in die versie gewoon pech gehad.
Nadat journalisten hadden uitgevogeld, dat de zaak wel even anders lag werden de acht boys voor de kadi gesleurd. De procesgang duurde een paar jaar. De moorden werden langzamerhand van wat scherpe kantjes ontdaan. Dood door schuld en andere juridische spitsvondigheden kwamen voorbij. De boys waren nog zwaar in de war geweest door de dood van hun kameraad. Etcetera, enzovoort. Aan het eind van de rit werd een sergeant bedacht met een treetje lager in de pikorde en wat minder poen per maand. De rest ging vrijuit.
Begin maart 2012. In de buurt van Mohhoyan in de Far South van Afbaardistan wordt een Amerikaans konvooi getrakteerd op een huistuinenkeukenbom en een tankboer raakte daarbij ernstig ontregeld. Direct daarna worden de dorpelingen door een aantal leden van de Third Stryker Brigade op een rij gezet en krijgen te horen dat ze een prijsje zullen moeten betalen voor de aanslag.
Op 11 maart worden zeventien ongewapende burgers onder wie vrouwen en kinderen over de kling gejaagd door een Amerikaans team van 15 tot 20 Strykers. Om tonelen à la Haditha te voorkomen wordt sergeant Bales opgescheept met de titel "Sjaak". Hij wordt stilletjes via Kuweit naar Kansas versast en beschuldigd van 17 gevalletjes moord. Inmiddels wordt hij nu al fanatiek witgewassen. Hij was niet lekker. Hij was bezopen. Hij was een goeie vader. Hij was een toffe peer. Hij had nooit uitgezonden moeten worden. Etcetera, enzovoort. Vrijspraak. Vredespaleis? Voel je je wel goed?
Stay tuned

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017