Skip to main content

Graaien in Roemenië (002)

09 april 2017

maandag 13 juni-2005
In onze onschuld herinnerden wij in ons eerste deel van deze serie nog even aan de geschiedenis rond Willem Matser. De Oost-Europa expert van de NAVO die megalomane plannen had om 3 miljard dollar in het Roemeense bedrijfsleven te pompen. In een plot waarin de Italiaanse mafia, Colombiaanse goochelaars, Nederlandse oetlullen, een “prins” uit Goa, de Roemeense zakenlieden Ovidiu Tender en Frank Timis en niet te vergeten de eminence grise van de Roemeense cloak-and-dagger-wereld Ioan Talpes een rol speelden. Hoofddoel was de overname van de Roemeense oliemaatschappij Petrom.
We weten hoe het met Matser is afgelopen. Klein strafje. Ontslagen. Dat was het. Maar wat dacht je wat? De Roemeense karavaan is vrolijk verder getrokken. En Matser’s medespelers blijken zich nu ook te hebben gemanifesteerd in de andere tragedie tussen de Roemeense ja-knikkers waaraan wij op 11 juni jongstleden voor het eerst aandacht besteedden.
Tender en Timis (met op de achtergrond puppetmaster Talpes) zijn de baasjes van Central Europe Petroleum, tot voor kort Regal Petroleum Services. Deze olieonderneming van het inmiddels beruchte duo nam voor vijftig procent deel in de Rafo-raffinaderij. Daar ging het niet echt goed mee. Elke druppel kostte geld. Vonden de drie T’s niet prettig.
Talpes ging eens wat zitten neuzen in zijn ouwe files en vond een aantal minnetjes in het dossier van Dimitru Patriciu, de baas van de in Rotterdam gevestigde TRG (The Rompetrol Group) NV. Naar eigen zeggen werd Patriciu vervolgens onder druk gezet om de zware verliezen lijdende Rafo-raffinaderij bij de Rompetrol-assets te voegen. Zo niet dan kwam er een zootje vulles naar buiten en kon Rompetrol binnen drie maanden sluiten. Slikken of stikken. Dus wat doe je? Slikken.
Het tij leek te keren in 2004 toen een nieuwe regering aantrad. Patriciu ging geholpen door een paar twijfelachtige Roemeense zakenlieden in de tegenaanval en beschuldigde met name Tender, de ouwe makker van Matser, van belastingontduiking en witwassen. Dezelfde wandaden dus waaraan Patriciu zich zou hebben schuldig gemaakt.
Tender verschijnt deze week voor de kadi. Als ie niet ziek of onderweg is. Veel kan hem niet gebeuren. Daar zal meneer Talpes wel voor zorgen. Leuk land om erbij te hebben in de EU. Stay happily tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Graaien in Roemenië