Skip to main content

zaterdag 11 juni-2005
We hebben indertijd een bolderkar plezier beleefd aan de affaire rond NAVO big-shot Willem Matser. De Brusselse Oost-Europa expert die zich roerde bij de Roemeense uitverkoop van olie- en gasmaatschappijen met collaterals die de penetrante geur droegen van Colombiaans snuifmeel en het stempel van de met de Italiaanse mafia gelieerde meestervervalser Bali Menon (1).
Inmiddels is er rond de Roemeense olievelden een nieuw schandaal onderweg. En opnieuw is er een Nederlandse link.
Al twee keer heeft het Roemeense Openbaar Ministerie recentelijk geprobeerd Dinu Patriciu, een van de hoogste baasjes van Rompetrol Group NV, achter het gaas te krijgen. Even zoveel keren stond de kadi dat in de weg.
De druk van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zal daar niet vreemd aan zijn geweest. Zo “verzocht” de schiettent van Condy Rice president Traian Basescu en zijn volgelingen eergisteren nog om voorzichtig en transparant om te springen met het onderzoek naar het duistere reilen en zeilen binnen de op één na grootste oliemaatschappij van het van corruptie vergeven Donauland, dat op de drempel van de EU staat.
Voor Basescu zit bij dat laatste het pijnpunt. Hij moet de corruptie te lijf omdat anders het lidmaatschap van de EU dreigt te worden opgeschort. En bij Rompetrol lijkt er wel degelijk sprake te zijn van bekende nummertjes als witwassen en belastingontduiking (naar schatting meer dan 10 miljoen dollar).
Dat de Amerikaanse junta, die zelf internationale rechtsregels regelmatig als harde keutels door het toilet spoelt, zich zo druk maakt om de juridische precisie in deze affaire heeft een goede reden. Er wordt door de Roemeense speurneuzen namelijk ook gesnuffeld aan twee Amerikanen: John Works, de vroegere baas van Rompetrol, en Phil Stephenson, de huidige
nummer twee. Works was ooit topmedewerker van banken als J.P. Morgan en de ABN/AMRO en de Texaan Stephenson maakte ondermeer deel uit van de junta van pappa Bush. Geen klein grut dus en zoals de vlag er tegenwoordig bij hangt in de wereld zullen beide heren never nooit voor de Roemeense wolven worden gegooid. Kan dus nog heel leuk worden.
Oh ja, de Nederlandse link? Rompetrol Group NV is gevestigd op het adres Schouwburgplein 30 – 34 in Rotterdam. En de ervaring heeft ons geleerd dat dan ook een Nederlandse Grossbank niet ver weg is (2).

(1). Zie de serie over de onlangs uit de dienst ontslagen Matser op de Followup-site.
(2). Zie bijvoorbeeld de rol van de ABN/AMRO in het schandaal rond het Kuwait Investment Office in het artikel “De bank (1)” in Kleintje Muurkrant 332 (en op De Morgenster).

  • Datum: .

maandag 13 juni-2005
In onze onschuld herinnerden wij in ons eerste deel van deze serie nog even aan de geschiedenis rond Willem Matser. De Oost-Europa expert van de NAVO die megalomane plannen had om 3 miljard dollar in het Roemeense bedrijfsleven te pompen. In een plot waarin de Italiaanse mafia, Colombiaanse goochelaars, Nederlandse oetlullen, een “prins” uit Goa, de Roemeense zakenlieden Ovidiu Tender en Frank Timis en niet te vergeten de eminence grise van de Roemeense cloak-and-dagger-wereld Ioan Talpes een rol speelden. Hoofddoel was de overname van de Roemeense oliemaatschappij Petrom.
We weten hoe het met Matser is afgelopen. Klein strafje. Ontslagen. Dat was het. Maar wat dacht je wat? De Roemeense karavaan is vrolijk verder getrokken. En Matser’s medespelers blijken zich nu ook te hebben gemanifesteerd in de andere tragedie tussen de Roemeense ja-knikkers waaraan wij op 11 juni jongstleden voor het eerst aandacht besteedden.
Tender en Timis (met op de achtergrond puppetmaster Talpes) zijn de baasjes van Central Europe Petroleum, tot voor kort Regal Petroleum Services. Deze olieonderneming van het inmiddels beruchte duo nam voor vijftig procent deel in de Rafo-raffinaderij. Daar ging het niet echt goed mee. Elke druppel kostte geld. Vonden de drie T’s niet prettig.
Talpes ging eens wat zitten neuzen in zijn ouwe files en vond een aantal minnetjes in het dossier van Dimitru Patriciu, de baas van de in Rotterdam gevestigde TRG (The Rompetrol Group) NV. Naar eigen zeggen werd Patriciu vervolgens onder druk gezet om de zware verliezen lijdende Rafo-raffinaderij bij de Rompetrol-assets te voegen. Zo niet dan kwam er een zootje vulles naar buiten en kon Rompetrol binnen drie maanden sluiten. Slikken of stikken. Dus wat doe je? Slikken.
Het tij leek te keren in 2004 toen een nieuwe regering aantrad. Patriciu ging geholpen door een paar twijfelachtige Roemeense zakenlieden in de tegenaanval en beschuldigde met name Tender, de ouwe makker van Matser, van belastingontduiking en witwassen. Dezelfde wandaden dus waaraan Patriciu zich zou hebben schuldig gemaakt.
Tender verschijnt deze week voor de kadi. Als ie niet ziek of onderweg is. Veel kan hem niet gebeuren. Daar zal meneer Talpes wel voor zorgen. Leuk land om erbij te hebben in de EU. Stay happily tuned.

  • Datum: .

woensdag 15 juni-2005
Even grasduinen in de krochten van de Kamer van Koophandel. Om uit te vogelen wie er achter TRG (The Rompetrol Group) zat op het Schouwburgplein 30 – 34 in Rotjeknor. Kwam nogal wat ongerief naar boven. Maar één ding werd wel duidelijk, er was een leidinggevende rol weggelegd voor Equity Trust. En dan mag je best wat onrustig worden. Want we hebben nogal eens geschreven over die trust.
Bijvoorbeeld in het artikel “Neerland’s stille kracht” (1). Vanwege de rol die Equity heeft gespeeld in het drama rond BCCI (de Bank of Criminals and Crooks Incorporated) die momenteel aan de overkant van het plasje opnieuw volop in de belangstelling staat in verband met het falende toezicht van de Bank of England indertijd.
Daarnaast hield Equity voor de bank Insinger De Beaufort de administratie bij voor een hele reut ondernemingen van de familie Suharto en dat was ook geen frisse bedoening (2).
Een van de baasjes van Equity is Florus van der Rhee. Florus maakte ooit furore bij Holland Intertrust op Museumplein 11, dat onder andere zorgde voor het wegsluizen van spaargelden van Steffi en pappa Graf naar de Antillen en ook ooit de Britse mediatycoon en Mossad-asset Robert Maxwell onder zijn cliëntèle telde. In Equity we trust? Wij in ieder geval niet.
Oh, by the way. Het kind van Florus heeft een paar jaar geleden een warm plekje gevonden onder de vleugels van de ABN/AMRO. En daar hebben wij... nou ja, laten we maar ophouden. Rompetrol is in goede handen. U hoort nog van ons. Stay tuned.

1. zie de site van De Morgenster
2. Insinger de Beaufort kwam ook voorbij in onze saga over Melchemie op de Followup-site

  • Datum: .