Skip to main content

Freedom House (011)

31 maart 2017

vrijdag 26 augustus-2011
Gisteren zeiden we het nog. Dat er in Rusland "zomaar" een lente uit de grond kon worden gestampt met hulp van Al Schijthuis (1). Wat zegt supervisor John MacCain van Freedom House gisteren? Dat landen als Rusland en China democratie nodig hebben. Net als Libië heeft.
Nou is dat laatste een nummertje nat dromen. Want zelfs al zou het door de NATO te land, ter zee en in de lucht gesteunde zootje ongeregeld de shop van de firma Khadaffi & Sons sluiten, dan is er nog niet meteen een democratisch gekozen regering aan het bewind. En gezien de frivole gebeurtenissen in de buurlanden zal dat nog wel effies duren ook. Heel wijselijk heeft het verzet in Syrië voor een dergelijke ontwikkeling gepast. Geen westerse hulp, geen NGO's als Freedom House over de vloer. Jammer, want ook Assad heeft een alleraardigste olie- en gaswinkel.
Voormalig presidentskandidaat Mac Cain heeft trouwens niet alleen oog voor de bodemschatten van al die armzalige landen. Kwootje:
"de leefomstandigheden van de mensen daar zijn zo belabberd, dat ze eigenlijk onmiddellijk in opstand moeten komen".
Als ie serieus is, dan zouden we hem graag ook die boodschap willen horen boeren in de slums van zijn eigen Amerikaanse steden. Net als zijn Britse echoput Cameron, die kennelijk niet wist dat maar 1 op de 10 gezinnen in de Londense achterbuurten over een beetje fatsoenlijke wc beschikt.
Maar pragmatisme troef bij dit soort gasten. Zo was Mac Cain samen met andere gretige Amerikaanse volksvertegenwoordigers in augustus 2009 nog op bezoek in Libië. Hij braakte bij die gelegenheid dat Khadaffi het nodige Amerikaanse wapentuig mocht verwachten, inclusief helicopters. Omdat ie zo netjes in de ganzenpas liep bij het bestrijden van Caveman's Al Schijthuis. Enige voorwaarde was wel dat de tentbewoner zijn voorraadje hoog verrijkt uranium ter verdere behandeling naar Rusland zou sturen.
Dat laatste duurde wat langer dan voorzien, omdat Khadaffi een zeperd kreeg van de ook als een echte democracy-lover bekend staande Donald Trump. Maar na weken diplomatiek touwtrekken werd het stralende pakketje geheel volgens afspraak bij Putin in zijn binnenzak gestoken. Ondanks het open doel gaf de democrazy Mac Cain toen geen kik over het dictatoriale Libische bewind. Dat kwam pas toen de kolonel begon te mekkeren over het invoeren van een door goudstaven gedekte Afrikaanse munt en het afschaffen van de dollar als betaalmiddel in de olie- en gasnering. Eerst de winst dan de moraal.
Moeten de Ruskies en Chinezen uitkijken? Zou het maar doen. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Freedom House