Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (031)

20 april 2021

Het is afkomstig uit het ijshockey, die hele superliga. Die ouwe Zweed, die Lennart Johansson, die nu ook al weer dood is maar die tig jaren geleden de baas werd van de UEFA, die heeft zijn kwade koude zaad laten vermengen met dat van zakenjongens uit de USA, en nu zitten we met de gebakken peren.

Ga maar na: allemaal ooit begonnen met het gezeik over zuivere speeltijd. Komt uit het ijshockey. In die ´sport´ mag je niet lekker tijdrekken door een blessure te veinzen. IJshockeyers spelen met een stopwatch en willen nogal es gaan bakkelijen over of die wel of niet op tijd is ingedrukt.

Meer en dikker gezeik: de VAR. Hebben we dus ook aan de Scandinaviërs, de Noord-Amerikanen en het ijshockey te danken. De video-scheidsrechter. Omdat we het mooie drama van een ´scheidsrechterlijke dwaling´ als een weeffout in de schepping, niet meer willen accepteren.

En dan dat fenomeen van het reizende circus. In de USA kan iedere gek met een zak geld een club oprichten of kopen, of die club nou gaat ijshockeyen, honkballen, basketballen, noem maar op. En die club mag die gek overal thuiswedstrijden laten spelen.

Zo worden in het land van de onbegrensde mogelijkheden ik noem maar wat de Minneapolis Devils een seizoen later de Houston Devils of omgekeerd. Of de New York Hell´s Angels en dat is dan een nieuwe naam. De Angels zijn dan niet gepromoveerd maar opgericht, als het ware.

Hadden we dus een paar jaar geleden in ons voetjebal. En toen hadden we al moeten zien aankomen welke kant het nu uit gaat. Juventus of Real Madrid wilde tegen een andere ploeg die me ook ontschoten is, de Europese bekerfinale spelen in een van de Amerika´s.

Van hetzelfde laken een pak met die gesloten competitie. Houdt verband met dat reizende circus, komt dus uit de USA en is in Europa alleen gangbaar als competitiemodel in -weer- ijshockey en nog wat andere takken van sport die nauwelijks die naam mogen hebben.

(Nou ja, wij hier in de polder hebben als enige in Europa met onze ´dichte´ -of eigenlijk halfdichte want je kunt er wel uit promoveren maar niet degraderen- eerste divisie ook zoiets, maar wij noemden ook Willy van der Kuijlen een topspeler…)

Dus ik wil maar de mooie woorden uit een beroemde bestseller herhalen: de teerling is vroeg geworpen. Zweeds wittebrood en het Ikea-model… Het mechanisme is duidelijk: Juventus-Real Madrid trekt meer gokkers, en voor de vorm noemen we die tv-kijkers.

En over die teerling en hoe vroeg die erbij was… Het betaald voetbal in ons landje ontstond zeventig jaar geleden in precies dezelfde sfeer. Moord en brand van de KNVB toen Willy van der Kuijlen voor een appel, een ei en een worstebroodje ging spelen. Maar een paar seizoenen verder was het dus OK…

Die kant kan het nu ook op gaan. Of een andere. Herinneren we ons Sport 7. Zo heette geloof ik het ´sportkanaal´ dat het over zou nemen van Studio Sport. Commercieel station, dus opeens ging het spreekwoordelijke bord op schoot op zondagavond achter een betaaldrempel.

Leiden in last, opstand, bijna rellen… Dus Sport 7 sneefde. Zo kan het dus ook. Aan ons allemaal de keuze, zou ik zeggen. Vandaag was het veertig jaar geleden dat supporters van de Bunnikzijde het stadion in Utrecht sloopten. Dat moest toch gebeuren, maar zij besloten het zelf te doen.

Omdat ze vreesden dat hun ´FC Utreg` de bouw van de supermoderne Nieuwe Galgenwaard niet zou overleven.

Heeft die club het wel overleefd, zegt U? Ook daarover kun je dus van mening verschillen…

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 april 2021
Verlengen, met strafschoppen na