Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (030)

20 maart 2021

Wat doe je als je een Chinees met heul veul poen en een tikje voor sport bent? Dan trek je de sportwereld in om nog meer poen te maken met je hobby. Wat houd je tegen! Inderdaad, wat houdt zo iemand tegen. En hoe probeert zo iemand zijn doel toch te bereiken.

Chien Lee is zo’n Chinees. Hij heeft tot nu toe een aantal honkbalclubs in het Verre Oosten en de VS, en een handvol voetbalclubs in Europa gekocht. Hij is begonnen in La douce France, bij Nice, en hij staat nu voor stadion De Vliert, in ons eigen Den Bosch.

Nice, Oostende bij de Zuiderburen, Esbjerg aan de Jutse kust, Barnsley in Engeland, Thun in Zwitserland… Ziedaar de clubs waar Chien inmiddels zijn hart aan heeft verpand. Wat opvalt: Nice is van die klupjes met afstand de meest gelauwerde, de rest is eigenlijk derde keus.

Dus kom je bij de onvermijdelijke vraag waarom Chien miljoenen van zijn miljarden in derde keus pompt. Waarom gaat ie niet voor de hoofdprijs? Derde keus trekt geen kijkers, niet in de stadions en ook niet op televisie, tegenwoordig voor een beetje sportorganisatie de goudmijn.

Matchfixing dan? Meer dan genoeg van Chiens collega’s uit waar de zon opkomt zijn wel es tegen de lamp gelopen of minstens in verband gebracht met het regelen van wedstrijduitslagen omdat ze onverkwikkelijke banden hebben met de gokmafia daaro.

Hebben we het in deze reeks wel es over gehad, in verband met de vorige suikeroom bij FC Den Bosch, de Georgische olieboerenzoon die niet kon uitleggen waar ie zijn geld vandaan had, en dus de verdenking op zich laadde dat ie banden had met… inderdaad.

Wij willen niet meteen op Chiens witte overhemdje kwakken. Laten we hem het voordeel van de twijfel gunnen en er van uitgaan dat ie echt iets heeft met voetjebal en gewoon zo krankjorum is dat ie een miljoen steekt in het Esbjerg van Brabant.

Maar waarom steekt ie dat geld nou niet in al die andere derde keus die onder de moker van de corona de komende weken niet in staat zal blijken de spelerssalarissen te betalen? Hoezo de FCDB? Waarom klopt ie niet aan bij Roda, of MVV, of desnoods Dordrecht of Helmond?

Misschien doet ie dat nog. Er gaat namelijk ook nog wel es wat niet door in het mooie leven van Chien. Soms springt een deal waar hij mee aankomt af. En niet omdat zo iemand als Jordania junior nog een miljoenenclaim op de failliete boedel heeft, zoals bij de FCDB.

Nee, soms springt er een regel of een wet of een belangenorganisarie tussen de spaken van het wiel waar mensen als Chien de godganse dag aan staan te draaien. Zoals de KNVB in het geval van jochie Jordania. Of de bond in Groot-Brittannie.

De Britse voetbalbond heeft een regel in het leven geroepen die moet voorkomen dat figuren als Chien niet alleen Barnsley kunnen opkopen maar ook nog de rest van de derde keus. Chien had een paar jaar geleden het oog laten vallen op Partick Thistle, voor eeuwig de derde club van het Schotse Glasgow.

Die deal ging dus niet door. En wat wij vrezen is dat de KNVB niet zo’n regel heeft. Dat Chien dus gewoon in Den Bosch wil beginnen aan zijn zijderoute en daarna in gezwind tempo alsnog Roda en MVV en de hele rest van de Keukenkampioenen opkoopt.

Dan heb je dus over pakembeet drie seizoenen niet alleen geen FCDB en Helmond Sport meer maar is je hele voetbalcompetitie in de handen van een Chinees gekomen. Speelt Chien tegen Chien, als het ware… Einde verhaal.

(JoopFinland)

Adriaan V.
Goed gezien Joop. Straks speelt de ene voetballer tegen de ander in dienst van de zelfde chinese eigenaar. Wiens brood men eet....
Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 maart 2021
Verlengen, met strafschoppen na