Skip to main content

Verlengen, met strafschoppen na (012)

23 december 2018

'Kakhi is een Bossche naam', scandeert de M-Side in stadion De Vliert tijdens Den Bosch-Roda. Er staat dus geen rem meer op de geestdrift van de fans van de FC. Sportief gezien is er ook geen reden tot een voorbehoud. Roda JC -vorig seizoen nog eredivisionist- is in geen enkel opzicht opgewassen tegen de thuisploeg en na een loodzwaar programma zijn de manschappen van coach Boessen alweer dertien wedstrijden op rij ongeslagen. Blauw en wit is winterkampioen en kan in januari bij de hervatting van de competitie de tweede periodetitel in de wacht slepen. Daarmee zou de voornaamste doelstelling van de club -en van de Georgische geldschieter- dan al zijn bereikt. En dat is de eerste prijs na zeven droge jaren.
De goede resultaten en het vertoonde spel trekken aan de massa. Het begint op de tribune achter het doel lekker vol te worden om mij heen en ook de eerste toeristen hebben De Vliert gevonden. Ik noem ze altijd toeristen: de  bezoekers van een voetbalwedstrijd die eigenlijk niet weten waarnaar ze zitten te kijken en met het programmaboekje in hun knuisten de wedstrijd proberen te 'lezen'. Met een schuin oog houden ze de harde kern in de gaten, rechts van ons. Maar gelukkig kan ik hun commentaar op de gebeurtenissen daar niet horen. Ook de logegasten op de 'ere'tribune links van ons houden zich gedeisd, met slechts een maning om het vuurwerk in de zak te houden. Ook de samenzang en de lichtshow in 'het tunneltje' voorafgaand aan het duel voegt slechts toe aan de algemene vreugde.
Kakhi, wie kent em niet? Niemand dus. Hij wordt wel es gekiekt naast de andere bonzen van de club maar verder kun je als fan er alleen maar naar raden hoe een multimiljonair van vierentwintig uit de Kaukasus eruit ziet. Wat zo iemand denkt? Geen idee of ie ueberhaupt wat onder de hersenpan heeft. Wat dat aangaat is er meer te halen bij Paul van der Kraan, de man onder wiens voorzitterschap de 'transitie' van de FC plaatsgrijpt. Terwijl iedereen een maand geleden vierde dat de FC een van de voornaamste concurrenten, de FC Twente, afserveerde dronk Van der Kraan een goed glas met het bestuur van de tegenstander en bezorgde zichzelf een baantje in Enschede. Zo'n man is us Paultje. Waarbij de nekharen van de beschouwer pas goed overeind gaan staan zodra die tot zich door laat dringen dat alles wat Van der Kraan over de club heeft gebracht nog steeds wacht op een krabbel van de voetbalbond.
Ruikt Van der Kraan -de enige van ons die wel es naast Kakhi staat of loopt of zit- onraad en regelde hij daarom alvast zijn eigen transfer? Zo'n voor de hand liggende vraag kun je wel aan het journaille van het Braboblad overlaten. De hoofdredacteur had onlangs tijdens een discussie-avond over lokale media de mond vol over onderzoeksjournalistiek en dan denk je als eenvoudige krantenlezer van nou daar ligt toch met de komst van Kakhi naar De Vliert een mooie kluif voor zo'n onderzoeker, maar Van der Kraan mocht het nieuws een week of wat onder de klep houden en kreeg zijn mantra zonder verder commentaar afgedrukt: nee hoor, nog twee maandjes wachten en dan is daar de goedkeuring van de KNVB voor de rol die Kakhi in de financiering van de club speelt en verdient Paultje een standbeeld waar gisteravond het grootste draaiorgel van de wereld furore maakte.
Nou ja, laten we het voorlopig samen met die duizenden anderen gewoon geleuven. Dan mag Den Bosch de competitie afmaken en met de Georgische centen komende augustus de eredivisie in. Het zou de eerste keer zijn in veertig jaar dat een zogenaamd 'gekochte' ploeg dat flikt. AZ'67 deed dat destijds, het speeltje van de gebroeders Molenaar. Klaas en Kees, die fortuin hadden gemaakt met de verkoop van wasmachines, zouden zelfs landskampioen worden met de club uit Alkmaar. Er ligt dus voor de optimisten onder ons nog van alles in het verschiet in deze stad... (JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
23 december 2018
Verlengen, met strafschoppen na