Skip to main content

Spaanse steekjes (010)

02 maart 2017

donderdag 15 augustus-2013
Stond ze nou te liegen of leek het maar zo? Gisteren stond Maria Dolores de Cospedal voor de kadi in Madrid. Niet zomaar een juf, die Maria Dolores. Ze is de huidige secretaris-generaal van premier Rajoy's regeringspartij Partido Popular (PP), dus ze heeft wat in de leche te brokkelen. Waarom ze achter het hekje stond? Zij behoorde volgens Luis Barcenas, de voormalige pesoneuker van de PP, tot het exclusieve bonzenclubje dat jarenlang een extra douceurtje ontving via een rijkgevulde ruif in Zwitserland. Dat was terug te vinden in Luis' zwarte gecodeerde boekhouding die op 31 januari van dit jaar door het dagvod El Pais op de keien werd gemieterd.
Maria Dolores ontkende gisteren ten stelligste dat zij ooit extraatjes van Luis had gekregen. En zij had in 2010 het contact met hem verbroken, nadat ie vroegtijdig de partijdeur achter zich had dichtgeslagen als reactie op ernstige corruptiebeschuldigingen in een tit-for-tat-affaire (1). Volgens Barcenas had ie een maand voor zijn afscheid in april van dat jaar een babbel gehad met de top van de partij, onder wie partijleider Rajoy. Daarbij zou zijn afgesproken dat ie stiekem adviseur zou blijven met volledige doorbetaling van zijn salaris. Was voor Maria Dolores nieuw. Wist ze niks van. Ze was niet bij die babbel geweest en van boekhouden had ze geen queso gegeten. Kortom, Maria Dolores hat es allemaal nicht gewusst.
Is het waarschijnlijk dat Barcenas stiekem kreeg doorbetaald? Die man moet ook eten en bovendien droeg hij kennis van de nodige shit uit het donkere kamertje van de PP. Toen hij in de jaren daarna steeds verder in de hoek werd gedreven waar de klappen vielen, kreeg ie ook niet voor niks mailtjes van de inmiddels premier geworden Rajoy om de moed erin te houden. Lekker makkelijk lullen, maar als je voor tien tellen dreigt neer te gaan wil je desnoods nog wel een kopstoot uitdelen. Zoals gezegd, op 31 januari van dit jaar kwam de boel op straat te liggen. Op diezelfde dag kreeg Barcenas geen poen meer van de PP en brak de pleuris uit. Maar Maria Dolores? Die weet van niks. Stay tuned.

(1) Zie onze eerdere fleurige berichtgeving in deze serie

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017
Spaanse steekjes