Skip to main content

Chipshol en de Bakkertjes (001)

09 april 2017

maandag 25 april-2011
Eitje voor onze getalenteerde Paaslezer: de Utrechtse mevrouw J.M. Eelkema figureert bij ons in twee verhalen. Respectievelijk als wisselkadi in de affaire rond El Boeffi en als hypotheeknemer in "De kadi en de RABO". Dat laatste samen met haar vlam: mr. F.A.M. Bakker. En naar verluidt brandt die vlam al zo'n tien jaar.
Druk baasje die Fam. Hotemetoot bij het Pieter Baan Centrum in Utrecht, bij "Het Schouw" in Amsterdam, bij de sector Strafrecht Alkmaar, bij de Raad Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming en momenteel senior raadsheer bij het gerechtshof in Den Haag. Niet mis. En bovendien zit hij tegenwoordig ook nog in de selectiecommissie rechterlijke macht. Een club die luitjes verheft in de kadistand. Daarnaast perst hij er ook af en toe ook nog een boekje uit op zijn vakgebied. Dus die Fam mag er wezen.
Dan is de carrière van zijn wederhelft heel wat bescheidener, maar sinds zij is benoemd tot rechter-commissaris in de Chipsol-affaire is ook zij opgeschoten in de vaart der volken. Met name toen zij onlangs groen licht gaf voor een onderzoek naar de listige tikkietakkies die zich volgens een tipgeefster al in een vroeg stadium hadden afgespeeld ten faveure van Harrie van Andel. De tegenstander van vader en zoon Poot en een dikke gap van aspergevreter en hondenliefhebber Eddie de Kroes. (1) Bij die kunstzinnigheden waren twee Haagse topjurken betrokken, Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg. Allebei nu in zwaar weer. Pietertje heeft zich als baasje van het NMa even teruggetrokken met een potje Calvé en Hansepans staat uitgerangeerd naast loc 7.
Maar er zitten meer topjurken binnen deze context op kwetsbare eieren. Neem bijvoorbeeld F.C. Bakker. Toen FC nog filiaalmanager was in Haarlem had ie al eens een imposante aanvaring met voornoemde Chipsolboys door drie stevig in de materie thuis zijnde rechters uit het veld te halen en te vervangen door een stel wisselkadi's die noch van toet noch van blaas gehoord hadden (2).
Hoe dit ook zij, FC verhuisde in 2008 naar Den Haag en nam daar het presidentstokje van de rechtbank over van Han Hofhuis. De Chipsolzaak ging ook op reis. Naar Utrecht, waar hij op perron 11 werd afgehaald door vrouwtje Eelkema. Een paar jaar na zijn afscheid maakte Hofhuis tijdens een informele ontmoeting met FC melding van de tip, die nu zo veel rumor in casa Kalbfleisch veroorzaakt. Niet alleen de tip zelf was curieus, maar ook het feit dat de betrokken tipgeefster te rade ging bij Hofhuis in plaats van bij FC. Vertrouwde zij de huidige president niet helemaal gezien zijn Haarlemse wisseltruc? Of had zij andere moverende redenen? In ieder geval wenste zij op dat moment nog niet haar identiteit te onthullen. Laat staan de arena binnen te stappen. FC vond dat een goeie reden om haar tip mee te geven aan een justitiële begrafenisondernemer.
Maar daarmee was de zaak niet gebakken en inmiddels zitten we midden in een menu met malse Kalbfleischlapjes en onwelriekende Kroeskarbonaatjes. Hoe die maaltijd valt ligt voor een deel in handen van kokkie Eelkema. Zij moet namelijk zorgen dat het recht zijn loop krijgt zonder al teveel te snijden in het vlees van haar vakgroep. Moeilijk, ook al omdat er een connectie lijkt te bestaan tussen F.A.M. Bakker en F.C. Bakker. Uit officiële gegevens blijkt namelijk dat een gelijknamig duo in 1989 domicilie had gekozen op hetzelfde adres in Groningen. Oudeweg 26. Zijn het neven, zijn het nichten, zijn het broers? Anyone? Stay tuned.

(1) Met Eddie hebben we al veel gelachen. Ook even aan de lachzak trekken? Ga dan bijvoorbeeld naar de series "Schimmen achter Pim", "Octopussy" en "Doggies". Geheid brullen.
(2) Vgl. voor dit fenomeen de deus ex machina verschijning van mevrouw Eelkema in de zaak rond El Boeffi.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Chipshol en de Bakkertjes