Skip to main content

De Russen geven gas (001)

09 april 2017

donderdag 25 augustus-2011
Wij in het beschaafde westen zijn niet zo gecharmeerd van de Ruskies. In de tijd dat czaar Peter in Zaandam met een hamer stond te hengsten leek het nog ergens op. Maar daarna was het knap kut en hebben we zelfs een paar keer geprobeerd om ze de ring uit te slaan. Dat lukte niet. Zelfs niet toen we in het laatste decennium van de vorige eeuw een bezopen malloot wisten te bewegen om in Moskou een totale uitverkoop te organiseren.
Sindsdien ging het onderling een pietsie beter. Maar omdat zij de beschikking bleken te hebben over leuke dingen voor de mensen zoals olie en gas zijn we nu weer bezig om de klok flink terug te draaien. En ergens in dat immense rijk van het kwaad een lente uit de grond te stampen. Desnoods met hulp van de tweede generatie van Captain Caveman's Al Schijthuis. Dat hielp in Afbaardistan, Bosniƫ en Libiƫ, dus waarom niet in de Kaukasus of in de Moskouse metro?
Door deze ellendige fixatie op ons eeuwige gelijk worden bijvoorbeeld heel wat economische karretjes uit het oosten met een gierende gang de poep ingereden. Neem nou de Summa Group. Een flinke Russische olie- en gasboer met een pittige bedoening aan de Zwarte Zee en in het verre oostelijke Primorsky. Die club wil een gezellige tender in mekaar draaien om een olienering op de Rotterdamse toendra van de grond te trekken. Gokkie wagen? Wordt niks.
En nu we het toch over het Verre Oosten hebben. Het Noordkoreaanse opperhoofd Kim Jong Il is vandeweek met zijn Zeemanpakkie in de trein naar het noorden gestapt om zijn Russische collega een hand te geven en een paar deals te sluiten. Een van die deals ging over de aanleg van een gaspijp van Primorsky en omstreken naar Zuid-Korea. Via Kim's grondgebied. Ziet er goed uit. Maar ze moeten er nog wel verder over lullen met Seoul. En Washington, dus dan weet je het wel. Daar willen ze altijd flink meevreten en zo niet dan kan je het schudden. Als ze al geen beer zien in hun geo-soep.
Misschien is dat laatste de reden geweest waarom we nooit meer iets hebben gehoord van de deal van Tonnie Hooijmaijers cs. Die wilden daar indertijd ook zo'n pijp aanleggen. Een krabbel gezet onder een memorandum of understanding, maar verder noppes (1). Wel iets over IJsland, Berkhout en andere gladde ijsvloeren, maar daar hebben we het nou niet over. Wij en de Ruskies? Het wordt nooit wat.

1. Zie aflevering 171 van de serie Octopussy

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
De Russen geven gas