Skip to main content

St. Michel en de draak (002)

09 april 2017

maandag 15 november-2004
Als je in Amerika tot de klasse van rijke stinkers behoort hoef je maar aan een paar touwtjes te trekken en het voetvolk gaat in draf om je wensen te vervullen. Zelfs als het om illegale wensen gaat. Zo wist James E(ars) Ferrell, een grote gasboer en heler van gestolen kunst, onlangs een beftekkel in Ohio te bewegen tot het uitvaardigen van een bevel tot eliminatie van Michel van Rijn’s website. Aldus geschiedde. Maar het was wel fucking illegaal. Dat mogen we opmaken uit artikelen over het schandaal in het Nederlandse internetmagazine Netkwesties* en haar Britse tegenvoeter The Register**.

Onze kunstmusketier lag even uitgeteld in het struweel, edoch vermande zich gezwind. Hij liet zijn site overhevelen naar Nederland en bedient zich nu van deze website (www.michelvanrijn.nl) die onder de hoede staat van XS4ALL.

Niet gespeend van de irritante arrogantie die Amerikaanse rijke stinkers eigen is nam Ferrell het gerenommeerde Nederlandse advocatenkantoor Houthoff Buruma in de arm om XS4ALL tot de orde te roepen. Een terechte keus. Vorig jaar october behoorde Houthoff Buruma namelijk tot het uitgelezen gezelschap van advocatenkantoren die de zogenaamde Big Brother Award kregen uitgereikt wegens het regelmatig “helen” van gestolen informatie door Mariënwijk. Een in handelsgegevens gespecialiseerd snuffelbureau dat onder valse voorwendselen informatie over mensen verzamelde bij ministeries, banken, verzekeringsmaatschappijen etcetera.

De term “helen” was afkomstig van de bekende publiciste Karin Spaink die deel uitmaakte van de jury. Spaink heeft in het recente verleden ook de nodige juridische heisa gehad toen zij gegevens van de Scientology-club op het internet deponeerde. Die gegevens waren afkomstig van een rechtzaak in de VS. Dus in principe openbaar. Niettemin eisten de mindbenders via de rechter dat Spaink de bewuste gegevens van de site af moest halen op grond van het auteursrecht. Spaink claimde vrijheid van meningsuiting en kreeg gelijk.

Het door Spaink in de hoek gezette Houthoff Buruma heeft inmiddels contact opgenomen met XS4ALL. Naar verluidt ondanks het feit dat bij het advocatenkantoor grote twijfel heerst over de haalbaarheid van Ferrell’s eis om de kunstmusketier ten tweede male het zwijgen op te leggen. Wij houden de vinger aan het oor. Stay tuned.

* Zie het artikel "Amerikaanse magnaat snoert Michel van Rijn de mond" van Peter Olsthoorn, Netkwesties dd. 5 november 2004.
** Zie het artikel "The case of the incredible, disappearing website" van Lucy Sherriff, The Register dd. 12 november 2004.

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
St. Michel en de draak