Skip to main content

Tussen premies en piraten (042)

28 februari 2017

maandag 10 oktober-2011
PSL Capelle, het laatste residu van de eens zo bloeiende Eindhovense verzekeringsperelaar, is in voorafgaande afleveringen al een paar keer voorbijgekomen. Ook dat bedrijf balanceert momenteel op een grote teen. Na een jarenlange strijd met ASR. De verzekeringslorelei, die tegenwoordig met een deuntje van Krezip luitjes als Bas en Judith, Noor en Willem, Hugo en Els en wie weet ook nog Henk en Ingrid op de Utrechtse rotsen lokt met flinke sigaren uit eigen doos.
PSL Capelle dateerde uit 1992 en was een volle dochter van de Eindhovense moeder. Onder druk van de omstandigheden tekenden de boys van de afdeling Capelle en PSL-hoofdman Jos Lindhout eind 2002 een intentieverklaring om de betrokken dochter te verzelfstandigen. Capelle zou daarbij 560.000 euro inleveren voor 3/4 van de aandelen. De rest bleef bij Lindhout, die in die periode ondanks een uiterst succesvolle saneringsactie steeds meer beren op zijn weg tegenkwam (1).
Naast "Amsterdam Thuiszorg"-beer en de ATP-beer (2) hadden namelijk nog twee soortgenoten hun natte neus tegen het raam gedrukt: voormalig Hakkelaaradviseur Henk van de Meene en diens dansgappie Hendrik van den Hombergh. Beiden uit hun hok gelaten door Rob Beumer, een stalmeester uit het onder de ASR-pretproducent ressorterende ASAM-circus. Henkiebear en Hendrikbear waren van plan hun zogenaamde hypoteak-plan bij de niets vermoedende Lindhout naar binnen te schuiven. Een beetje vitale Terra, een beetje PSL en simsalabim een nieuw product. Zoals u weet ging het plan om niet nader omschreven reden van het ene op het andere moment het ronde archief in. Beumer achterlatend met een rood postje van 1,3 meloen euro, die hij in the blind in het hypoteak-plan had gestoken. Waren de hogere goden in de ASR-hemel volledig geïnformeerd over het echec van hun stalmeester. Donar mag het weten, maar Robbedoes trok daarna wel meteen het ASAM-zwaard om Lindhout van zijn PSL-erf te jagen.
Begin april 2003 viel in Capelle een missive in de gleuf. De Hestia Group had de tent van PSL overgenomen en aasde op de 580.000 euro die PSL Capelle aan Lindhout zou betalen in verband met de overname. Stante pede stuurde Capelle tegenbericht dat ze een overeenkomst met Lindhout had gesloten en niet met Hestia. Oeps. Probleempje. Dan maar om de tafel met zijn allen voor overleg. Daar rolde een franchise-overeenkomst uit. Capelle zou zelf zorgen voor de helft van de financiering, de andere helft zou ze lenen van Hestia. Ieder 2,5 ton en hop aan de slag. Een harde slag. De eerste drie maanden was het transpiratief sappelen om een financiële buffer te creeëren.
De zomer ging voorbij en in september van dat jaar kwamen de eerste gesprekken op gang om de afgesproken leenovereenkomst in de takels te hangen. Hestia verzocht Capelle om een conceptovereenkomst te sculpturen. Dat werden vier eenvoudige A-4tjes en bij PSL-Capelle ging men ervan uit dat miss Piggy snel gewassen zou zijn. Niet dus. Er arriveerde een Kerstsurprise van 36 kantjes op AMEV-papier. En dat was niet de eerste keer dat vanuit Hestia werd geprobeerd om onder de geheime regie van ASAM-stalmeester Beumer het hoogpolig onder PSL Capelle vandaan te trekken.
Maar dat is voor de volgende episode. Stay tuned.

1. In september 2002 leek de zon voor Lindhout nog te gaan schijnen toen hij op het punt stond een overbruggingskrediet los te weken bij WUH en ASAM voor ieder 750.000 euro. ASAM-stalmeester Beumer die toen al kunstjes instudeerde met het berenduo Van de Meene/Van den Hombergh liet het op het laatst afweten. De deal ging niet door.
2. Voor de Amsterdam Thuiszorg- en ATP-problematiek zie eerdere afleveringen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
28 februari 2017
Tussen premies en piraten