Skip to main content

Tussen premies en piraten (139)

13 maart 2016

Soms heb je een attente lezer nodig. Om ineens een boom door het bos te zien. Neem nou eens de volgende strofe uit aflevering 20 van deze serie, waarin Marcel van den Berg (de voormalige wegkapitein van Hestia) even flink gas geeft over de criminele organisatie die jarenlang binnen ASR functioneerde. Komt ie:

... Wel maakte Beumer [oud-directielid van ASR, red.] vanuit zijn Rotterdamse netwerk gebruik van Hell's Angels, Chapter 010, om vorderingen kracht bij te zetten. Hij was er trots op deze contacten te hebben en ik weet van twee mediairs in het hoge noorden dat hij ze ingezet heeft in een fusie van deze twee bedrijven”.

Rijkelijk laat wakker geschud door voornoemde lezer gingen wij op snuf om de identiteit van die twee mediairs te achterhalen. De een zullen wij uit piëteit niet noemen, omdat die met de afgedwongen fusie voor ettelijke tonnen de pottenbak inging. De ander bleek Evers Assurantiegroep uit Heerenveen te zijn, die in 2008 alsnog kapseisde. Eigenaar Thijs Evers zag in 2008 zijn uitvaartverzekeringsvehikel Uvium eveneens 6 feet under verdwijnen. Maar toen had ie al ruim en breed de VVD-gedeputeerde van Noord-Holland Tonio Hooijmaijers gepraaid en hem voorgesteld aan een ouwe kennis bij ASR. U raadt het zonder na te denken: Robbie Beumer, de man van de Hell's Angels. En Tonio hevelde de financiële beslommeringen van zijn provincie van ING over naar Fortis, de moeder van ASR. Meestal gaat een dergelijke deal binnen deze contreien gepaard met cadeautjes. Zijn die bij het OM ter tafel gekomen? Is daarnaar gerechercheerd door de betrokken handhavers en blauwe brigadisten? Voor zover wij weten niet (1).
Volgende maand komt Tonio's cassatie aan de orde. Als ie in laatste instantie toch voor 2½ jaar een kerker inzeilt zal dit onderwerp wel terra incognito blijven. Wordt de affaire om de een of andere reden terugverwezen naar het Hof dan is er nog een klein kansje dat het bovengenoemde triootje boven water komt. Samen bidden. Amen. Stay tuned.

(1) Zie voor deze materie ook aflevering 91 dd. 19 november 2013.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 maart 2016
Tussen premies en piraten