Skip to main content

Tussen premies en piraten (125)

07 december 2015

Het klinkt bezopen. Maar soms zouden we willen dat we Peter R. de Vries heetten. Als die op de glazen tiet had geneuzeld, dat avontuurlijk ondernemer Kees Houtman samen met ASR-directeur Beumer een wasstraat runde en dat Kees binnen dat kader regelmatig met een paar gewapende makkers bij ASR zijn entree maakte voor een gezellig samenzijn dan was toute Den Haag eroverheen gevallen. Maar wij heten geen De Vries, dus doet iedereen net of we uit ons nekdons zitten te lullen. Wil niet zeggen dat we daarom de vlag strijken. Zo zijn we niet getrouwd.
Goed, gaan we weer. Houtman ging in november 2005 voorgoed gestrekt. Ruim een half jaar tevoren was Hestia hem al voor gegaan. Vandaar dat de aanwezigheid van topman Marcel van den Berg bij voornoemde gezellige gelegenheden ook niet meer nodig was. Maar... toch nog maar even bij hem hengelen naar details.“KM: Ging Beumer na de moord op Houtman door met zijn kwalijke activiteiten?
Van den Berg: Ja, Beumer bleef zijn spelletjes spelen. Hij riep altijd “300 miljoen zwart is 100 miljoen wit”. Asam [onderdeel van ASR,red.] had indertijd aan deelnemingen en financieringen voor bijna 1 miljard uitstaan. Beumer had maar één opdracht. Dat uitstaande obligo moest links- of rechtsom naar beneden. Aangezien hij naar eigen zeggen de schakel was tussen onder- en bovenwereld en rechtstreeks met Brussel en het Executive Committee van Fortis in contact stond, kan ik mij voorstellen dat er financiële routes opgetuigd zijn om de zwarte centen van Henk [Van de Meene, red.] en Kees cs te wassen.
Deze gesprekken vonden altijd na 19.00 uur plaats aan de ronde tafel van Beumer. Dikke sigaren en drank waren regel, geen uitzondering. Van Asam zat daar vaak alleen Willem Knoop bij. Die is ook van alles op de hoogte.
Als er gesproken werd over mannen die mogelijk moeilijk zouden doen, dan werden die even in het sop gezet. Ergo, een hoerenkast met jacuzzi, wat foto's en Beumer speelde vanaf dat moment zijn spel. En anders werd chapter 010 [afdeling Hell's Angels, red.] ingevlogen. Want die contacten had Beumer ook.
KM: Vraag blijft waarom Houtman werd omgelegd en waarom Beumer kogelgaten in zijn wagen had. Hadden ze soms poen weggemaakt? Of wilden een paar van Houtman's avontuurlijke partners eerder hun poen terug dan voorzien?
Van den Berg: Ik denk niet dat daar een verband in zit. Beumer en die kogelgaten was in in 2009. Vlak voor zijn vertrek. Ik ben ervan overtuigd dat die beschietingen zijn vertrek hebben ingeluid.
Ik kwam hem in 2012 nog tegen bij Van de Valk in Barendrecht. Hij zat daar toen ook weer met allerlei dubieuze en duistere figuren om de tafel. Hij was overigens alleraardigst en bood me koffie aan. Ik heb beleefd geweigerd. Op mijn vraag wat ie op dat moment deed zei hij “zaken jongen, je begrijpt het wel”. Ik had mij altijd voorgenomen dat ik hem op zijn bek zou rammen als ik hem tegenkwam. Maar ja, een volle Van de Valk, een goeie opvoeding, dus...
”.Helder niet waar? Maar bij ASR herinnert niemand zich ook maar iets van deze gebeurtenissen. Ook de in extremis verantwoordelijke CEO Jos Baeten zegt van niks te weten. Maar net als zijn voorganger Sjakie van Ek was Baeten wel degelijk verantwoordelijk voor de shit die zich bij zijn Bude voltrok. Uiteraard blijven er mede door die wijdverbreide amnesie nog de nodige vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld hoeveel zwarte poen bij ASR is witgewassen in de loop der jaren. Speelde die wasstraat een rol bij het afpersen van Houtman en zijn uiteindelijke démise? Waren er buiten Houtman nog meer lieden uit het milieu die van deze faciliteit gebruikmaakten? Zijn de recherchesmurfen met hun onderzoek naar de liquidaties in het Amsterdamse wereldje en met name die op Houtman ooit op deze link gestoten? En meer van dit soort legpuzzelstukjes. Kortom, we zijn nog niet klaar. Nog lang niet. Stay tuned. 


Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 december 2015
Tussen premies en piraten