Skip to main content

Trump en Deep State (036)

05 augustus 2020

President Trump heeft de ontploffing in Beirut na overleg met zijn generaals als een 'waarschijnlijke terreurdaad' bestempeld. Terwijl de 'usual suspects' Israël en Hezbollah (deel uitmakend van de regering van Libanon) betrokkenheid ontkennen.
Het gaat om 1000-den tonnen ammoniumoxide die sinds 2014 opgeslagen lagen in een pakhuis in de haven van Bierut en een in vredestijd ongekende verwoesting hebben aangericht. Een soort Enschede in kwadraat.
In eerste berichten was inderdaad sprake van een vuurwerkopslag.
Geen van de MSM nieuwsagentschappen hebben nog een vinger durven wijzen. De Libanese premier kondigt aan dat de verantwoordelijken (havenautoriteiten) ter verantwoording zullen worden geroepen.
Waar hebben we dat eerder gehoord.
Toch lijkt de de facto overheersing (in de lucht) van Libanon door Israël sinds de terugtrekking van het Syrische leger in  2005 een aanslag door Israël er niet onwaarschijnlijker op te maken. De vergelijkbare aanvallen en aanslagen in Iran en Syrië door Israël plaatsen deze ontploffing in perspectief.
Het door een ongekende economische ineenstorting geplaagde land wordt door deze ramp verder ontregeld.
Cui bono.
Libanon maakte voor het werd bezet door Frankrijk deel uit van de provincie Syrië tijdens het Ottomaanse rijk. Zij deelden de Levant op samen met Engeland.
De oorlog in Syrië heeft het land niet alleen opgezadeld met meer dan een miljoen vluchtelingen, maar ook is het land, westelijk van de frontlijn tussen VS-Israël en Rusland-Syrië, door deze 'proxi-war' van 'het Zwitserland van het Midden-Oosten', verworden tot een 'failed state '. Waar Israël het luchtruim beheerst. Incursies over land werden door Hezbollah met succes gepareerd. Dus móet het met aanslagen.
In veel opzichten is de tribale lappendeken Libanon een verkleinde copie van het grote buurland, met een door de grondwet gegarandeerde verdeling van de bestuursfuncties aan de religieuze gemeenschappen, om interne conflicten te voorkomen. Vergelijkbaar met Nederland tijdens de confessionele periode toen het bestuur net zo 'gepolderd' werd.
Een 'ongeluk' zou wel erg 'toevallig' zijn. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 augustus 2020
Trump en Deep State