Skip to main content

Gekef over de JSF (004)

08 april 2017

maandag 1 juli-2013
Kan er nog wel bij. Ene Frank Kendall, de huidige onderminister van Acquisitie, Technologie en Vervoer in de USSA, boerde een paar dagen geleden tegenover een senaatscommissie dat een stel hackers een greep hebben gedaan uit de datavoorraad van de Joint Strike Fighter. Hij noemde de nationaliteit van de onverlaten niet, maar iedereen kreeg de geur van tjaptjoi in zijn gaffel. Overigens niet voor het eerst. Die geur verspreidde zich in het recente verleden namelijk ook bij het opduiken van berichten in allerlei mainstreamvodden, dat het Chinese luchtruim een paar keer bezwangerd was geraakt van een paar JSF-achtige prototypes.
Nou weten we niet of we de luitjes uit Bejing en omgeving daarmee moeten feliciteren. Want zoals zelfs honneponnetje Hennis van ons Ministerie van Oorlog weet, mankeert er technisch nogal wat aan de nieuwe vliegende doodskist. En net als je denkt we zijn eruit, blijkt er een foutje in het ontwerp te zijn geslopen, waardoor het orgel bijvoorbeeld te zwaar is, niet kan vliegen als het onweert, niet geschikt is om alle soorten in omloop zijnde raketten af te vuren en de besturing van buitenaf kan worden overgenomen (1). Dus je kan als eenvoudige Chinese hacker wel juichen als je allerlei JSF-geheimen hebt opgedolven, niemand kan er velzekeld van zijn dat in dat materiaal geen lullige foutjes zitten. Aan de andere kant, stel dat je in 2030 eindelijk de JSF kan inzetten bij de poging om een no-fly zone boven Xinjiang in te stellen, dan lachen die Chinezen zich een rijsttafel en plukken die lorren waarvoor Hennisje zo driftig heeft gespaard met drie vingels in hun neus een voor een uit het zwerk.
Hoe moet dit gezeik nou weer rechtgeluld worden? Kan iemand Jack de Vries effe twitteren? Zit bij Hill en Knowlton. Dank u. Stay tuned.

(1) Vgl. de intrigerende bewering dat dezelfde techniek werd toegepast bij het optreden van het Flying Circus op Manhattan. Sorry voor deze sidekick.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 april 2017
Gekef over de JSF