Skip to main content

vrijdag 25 maart-2011
Net nu zes F-16 toestellen op vakantie naar Sicilië zijn gestuurd, komt de Rekenkamer met een zuur rapport over de geplande opvolger, de Joint Strike Fighter.
De cijfernerds hijsen de stormbal, omdat Nederland steeds meer betrokken raakt bij de ontwikkeling van de nieuwe vliegende doodkist, zonder dat ook maar iemand weet wat uiteindelijk op het prijskaartje komt te staan. En zonder dat het definitieve besluit over de aankoop in de Tweede Kamer is gevallen. Dat besluit wordt pas verwacht na het reguliere vertrek van het kabinet Rukke 1. Maar mochten de polletieke verhoudingen blijven zoals ze zijn dan landt de JSF met veel lawaai bij Leeuwarden als de F-16 de motteballen induikt.
Komt met name door de geweldige draai die Bibi Wilders' neo-nalipartij na de verkiezingen ondernam. Aanvankelijk waren ze mordicus tegen vanwege de sky high oplopende kosten cq. aankoopprijs. Na de verkiezingen namen ze een U-bocht, waar zelfs een F-16 moeite mee zou hebben. Je vraagt je af wie op Bibi heeft ingepraat. Sure, de Amerikanski's. Maar wie weet is ie tijdens zijn legendarische geen-moskee-trip naar Ground Zero wel tegen Peter Berlijn aangeblunderd. De broer van Dick, die in de States is gestationeerd om namens Nederland de vinger aan de pols te houden bij het JSF-project. Of tijdens andere tripjes waar wij niks over mogen weten. Want het is natuurlijk wel effe lekker Nederlands te kunnen poekelen over de ins and outs van zo'n miljardenproject.
En waar Peter uit beeld verdween kwam broer Dick tevoorschijn. De voormalige chef staf van de Nederlandse krijgsmacht en ouwe straaljagersmurf. En als er één heeft gelobbied voor de JSF is het Dickie wel. Onder de vleugels van het Haagse trek- en duwclubje Vimac. Eerst uit pure liefhebberij. Althans, laten we dat aannemen. Tegenswoordig tegen een aangename vergoeding van Vimac. Waar Vimac die poen dan weer vandaan haalt moge duidelijk zijn.
Oftewel, de broertjes Berlijn zitten wel heel dicht bij het vuur van de JSF-motoren. Hoe gezond dat is? Tsja.

  • Datum: .

vrijdag 2 december-2011
Wij mogen al kramp in de lendenen krijgen over de hemelhoge kosten van de JSF, in Italië is dat nog erger. De bonga bonga-gap van Clarence Seedorf heeft altijd achter de fokking dure ontwikkeling van de nieuwe doodkist gestaan. En het ziet er niet naar uit dat zijn opvolger Monti van plan is om een streep door het Italiaanse deel van het project te halen.
En dat deel is fors. Zo is de assemblage van de potentiële schroothoop gepland in de Noorditaliaanse stad Novara en heeft het onder toezicht van Bilderberg, Trilaterale en Goldman Sachs geplaatste land zich gecommiteerd voor de aankoop van 131 van die lorren. Een postje van 13 miljard euro. En ach, of je nou voor 2000 miljard in het krijt staat of voor 2013 miljard, dat maakt ook geen kloten meer uit. Bovendien is het volgens de Italiaanse sprookjesliefhebbers goed voor de werkgelegenheid.
Een paar weken geleden demonstreerden duizenden mensen in Novara voor het dumpen van de JSF. Die geloven niet meer in sprookjes. Gelijk hebben ze.

  • Datum: .

woensdag 18 januari-2012
Vorige week kwam minister van Oorlog Hans "Hik" Hillen weer eens helemaal voldaan terug uit de USSA. Daar had ie met collega Leon Panetta gebabbeld over de laatste Cito-toets van de Joint Strike Fighter. Tot nog toe wisten we niet beter of het zag er allemaal zwaar vagina uit. Maar volgens Hansepans was het fundament onder de opvolger van de inmiddels met een baard rondvliegende F-16 sterker geworden en zijn de problemen oplosbaar.
Nou mag het rollen van een joint geen probleem zijn, maar dat striken en fighten zien wij nog niet zo snel gebeuren. Van ons hoeft dat trouwens helemaal niet, maar daar gaat het hier niet over. Kort en goed, Hansje helemaal blij als blik. Het mag een paar centen kosten, maar dan krijgen we ook wat.
Denkt ie. Maar wat zag ons lodderig oog vanochtend? Dat er in de winkel van Leon een rapport is gelekt. Daarin staat, dat de haak die bij een landing op een carrier wordt gebruikt om de doodskist tot stilstand te brengen te dicht op de wielen zit. Schijnen ze die methode toch acht keer geprobeerd te hebben. Gelukkig met een simulator, want anders waren er acht prototypes de zee ingehobbeld en was de leveringsdatum verschoven naar 2030. Een oplosbaar probleem? Zal wel. En bovendien kunnen de nieuwe lorren ook rechtstandig landen (toch?). Maar wat "Hik" Hillen bedoelde met dat sterker geworden fundament mag Jack Daniels weten.
Overigens blijken ze aan de overkant van het plasje nog een ander fucking problem te hebben. Het lijkt erop dat de JSF niet in staat is om de uit de Britse meccanodoos gefrummelde Asraam air-to-air missiles af te schieten. En dat allemaal net nu we bezig zijn om in het Midden-Oosten onze positie te consolideren, Afrika te heroveren en een cordon sanitaire aan te leggen rond China en Rusland. Da's effe lekker. Je zou je bijna in de drank storten. Of een Joint fabriceren. Stay tuned.

  • Datum: .

maandag 1 juli-2013
Kan er nog wel bij. Ene Frank Kendall, de huidige onderminister van Acquisitie, Technologie en Vervoer in de USSA, boerde een paar dagen geleden tegenover een senaatscommissie dat een stel hackers een greep hebben gedaan uit de datavoorraad van de Joint Strike Fighter. Hij noemde de nationaliteit van de onverlaten niet, maar iedereen kreeg de geur van tjaptjoi in zijn gaffel. Overigens niet voor het eerst. Die geur verspreidde zich in het recente verleden namelijk ook bij het opduiken van berichten in allerlei mainstreamvodden, dat het Chinese luchtruim een paar keer bezwangerd was geraakt van een paar JSF-achtige prototypes.
Nou weten we niet of we de luitjes uit Bejing en omgeving daarmee moeten feliciteren. Want zoals zelfs honneponnetje Hennis van ons Ministerie van Oorlog weet, mankeert er technisch nogal wat aan de nieuwe vliegende doodskist. En net als je denkt we zijn eruit, blijkt er een foutje in het ontwerp te zijn geslopen, waardoor het orgel bijvoorbeeld te zwaar is, niet kan vliegen als het onweert, niet geschikt is om alle soorten in omloop zijnde raketten af te vuren en de besturing van buitenaf kan worden overgenomen (1). Dus je kan als eenvoudige Chinese hacker wel juichen als je allerlei JSF-geheimen hebt opgedolven, niemand kan er velzekeld van zijn dat in dat materiaal geen lullige foutjes zitten. Aan de andere kant, stel dat je in 2030 eindelijk de JSF kan inzetten bij de poging om een no-fly zone boven Xinjiang in te stellen, dan lachen die Chinezen zich een rijsttafel en plukken die lorren waarvoor Hennisje zo driftig heeft gespaard met drie vingels in hun neus een voor een uit het zwerk.
Hoe moet dit gezeik nou weer rechtgeluld worden? Kan iemand Jack de Vries effe twitteren? Zit bij Hill en Knowlton. Dank u. Stay tuned.

(1) Vgl. de intrigerende bewering dat dezelfde techniek werd toegepast bij het optreden van het Flying Circus op Manhattan. Sorry voor deze sidekick.

  • Datum: .

woensdag 18 september-2013
Over de dooien niks dan goeds. En zeker in deze context. We hadden vanmorgen nog niet onze ogen los of we werden door een trouwe lezer geattendeerd op een historisch mootje interview. Uit het Parool nog wel, maar soms moet je over de makreel heen stappen. We gaan terug naar 6 januari 2003. Willem Oltmans zaliger in gesprek met een nieuwsjager over de manier waarop de toen al ruim en breed aan de andere zijde verblijvende Pim Fortuyn op andere gedachten was gebracht over de aanschaf van de JSF. Komt ie:

Oltmans: “Volgens De Booij [Tom?] had de ambassadeur Pim al een heel eind omgeturnd. Pim zei tegen mij iets heel anders, maar goed, die is er niet meer. Waar het om gaat is dat Sobel in een interview met NRC Handelsblad ontkent dat hij met Pim over dat vliegtuig heeft gesproken. Toen ik dat las, dacht ik: de vent liegt. De vraag is: waarom liegt de Amerikaanse ambassadeur?”

Nieuwsjager: “Ja, waarom?”

Oltmans: “Om daar achter te komen heb ik een fax gestuurd naar meneer Sobel. Waarom liegt u? Why do you lie?”

Nieuwsjager: “En wat zei meneer Sobel?”

Oltmans: “Nadat ik die fax had gestuurd, werd ik gebeld door een man uit Huizen. Die noemde zijn naam en telefoonnummer. “U kunt bij de politie navragen wie ik ben, want ik ben zeer bekend. Ik wil u wel waarschuwen dat als u doorgaat de Amerikaanse ambassadeur te bestoken met faxen”- nou had ik één fax gestuurd - “en u zou naar Amerika gaan, dan komt u in een psychiatrische kliniek”. Letterlijk zei hij dat. “En als u hier blijft, dan zou ik maar uitkijken, want dan krijgt u een kogel”. Nou, daar ben ik wel van geschrokken. Het is de eerste keer dat ik die beurt krijg, hè”.

Een interessant stukje moderne geschiedenis, dat de vraag oproept of dit soort grappen ook een rol heeft gespeeld bij het definitieve besluit van eergisteren om de doodskisten van JSF aan te schaffen.
Hebben dwarsliggers bij met name de Partij van de Arbeid misschien ook een telefoontje uit Huizen gekregen of erger nog, een gun tegen hun blindedarm. Dat laatste zou in ieder geval niet de eerste keer zijn dat een Kamerlid dat overkomt. Wie die Gooise meneer was? We hebben een sterk vermoeden. En als u ons regelmatig leest weet u wie we bedoelen. Leuk land hebben wij hè? Net Chicago. Stay tuned.

  • Datum: .