Skip to main content

Rotzooi (003)

06 april 2017

dinsdag 5 februari-2013
Karzai? Fijne gozer. Zei vandeweek dat het in de provincie Helmand heel wat onveiliger is geworden sinds de Britten een paar jaar geleden de baardbestrijding ter hand hebben genomen. Ze knokken volgens hem op de verkeerde plekken en zouden eigenlijk beter op kunnen zouten. De Britten totaal over hun piss. Zou je het zelf wezen. Maar voor de nabije toekomst ziet het er een stuk zonniger uit. Ze maken namelijk sinds kort gebruik van “zwarte horzels”. Dat zijn helidroontjes van een centimeter of tien van de Noorse firma Prox Dynamics.
Stel je voor, je zit in een straatje van een of ander Afbaards durrep en je wil graag weten of er om de hoek een Talibanjer op je zit te wachten. Stuur je zo’n horzel op pad om effies te kijken of er om de hoek inderdaad onraad dreigt. Die horzel heeft namelijk een cameraatje aan boord en jij kan in realtime de beelden opvangen met een ontvangertje ter grootte van je hand. Wordt wel een heul klein banjertje als er inderdaad eentje in het portiek van de lokale apotheek zijn AK-47 zit bij te vullen, maar jij weet inmiddels genoeg.
Leuk ding, die horzel. Kan zowel geprogrammeerde als rechtstreeks bestuurde vluchtjes maken. Moet het niet harder waaien dan 20 kilometer per uur, anders raakt ie uit de koers en vliegt bij de apotheek naar binnen. Verder maakt ie weinig geluid, maar mocht ie toch door die baard met zijn AK-47 ontdekt worden en aan gruzels worden geschoten, niet erg: hij kost verhoudingsgewijs een scheetje en een knikkertje.
Dat belooft wat voor de nabije toekomst, want die Noren gaan hun vliegende hebbedingetje natuurlijk ook op de gewone markt smakken. Dus als je binnenkort op tien hoog ineens een bovenmaatse horzel voor je raam ziet hangen weet je dat het mis is. Kan je het gordijn dicht doen, maar dat is vrij zinloos als je net moderne teevee- en vingerapparatuur hebt aangeschaft. Want daarmee wordt ook al driftig in je privéleven gesnuffeld door allerlei nieuwsgierige boterletters. God, wat gaan we vooruit.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 april 2017