Skip to main content

Toppie! (002)

31 januari 2016

Nog wat aandeeltjes gekocht op de beurs van Milaan de afgelopen week? Nee? Jammer, want plots zijn de aandelen van Italiaanse banken fors gestegen. Dat terwijl ze toch zo’n pakweg 200 miljard euries aan (oninbare) kredieten hebben uitstaan. Vreemd? Nee, want de uitspraak van Schäuble dat de Duitse spaartegoeden EU-wijd als onderpand kunnen gaan dienen geeft de speculant moed. Het gaat uiteraard niet alleen om de Duitse spaartegoeden, maar zoals gewoonlijk is het stil in den Haag. Enne mocht u wat euries veilig onder de matras hebben liggen, dan is de mededeling van Trond Bentesuen (opperhoofd van de Noorse bank DNB ASA) wellicht interessant. Trond wil contant geld helemaal afschaffen, volgens hem is 60% van alle geld in Noorwegen ongecontroleerd. Dat wil zeggen zwart of geld dat in de oude sok zit. En ja, daar hebben banken niks aan. Vandaar dat Noorwegen, maar ook Zweden en Denemarken zo’n voorstander zijn van digitaal geld.
Onder de voorstanders schaarde zich ook John Cryan, opperhoofd van de Deutsche Bank. De bank die van het ene schandaal naar het andere zwalkt en dringend kapitaal nodig heeft. John was bij zijn maten in Davos, daar werd opnieuw het aloude voorstel van het IMF besproken, dat de schuldencrisis kan worden opgelost als alle huishoudens in de EU 10% van hun "vermogen" afstaan. Geheel vrijwillig uiteraard. Geheel volgens het adagium dat de speculatieverliezen gesocialiseerd worden. Opvallender is dat de Duitse SPD, zeg maar hun versie van de PvdA, in het kader van de strijd tegen terrorisme en witwassen een stap wil zetten naar een verbod op papiergeld.
Zij pleiten voor een wettelijke bovengrens van cash betalingen van 5000 euries. De Zwitsers doen het wat anders, daar hebben pensioenfondsen hun cashgeld van de bank gehaald en in een oude sok gestopt, wegens de negatieve rente aldaar is dat niet alleen goedkoper, maar zo houden de pensioenfondsen ook de controle over hun geld. Zal vast worden vervolgd.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 januari 2016