Het gaat uitstekend in het Vierde Rijk. Ach ja, wat probleempjes hier en daar, maar het Europese project staat stevig op de rails, op naar een nieuwe toekomst. Er is licht aan het einde van de tunnel, nou kan dat een tegemoetkomende trein zijn. In dit geval lijkt dat aan de orde. "Onze" Duitse minister van Financiën gaf een signaal hoe goed het gaat. Alle spaartegoeden in Duitsland (pakweg 2000 miljard euries) mogen in geval van nood gebruikt worden om de banken overeind te houden aldus de minister. Parbleu, en de spaarders dan? Tja, een offer voor de toekomst. Sinds 2008 is het nog steeds niet gelukt om de banken te splitsen in een spaarbank en een financiëel casino. Dus als de nood aan de man komt dan moet je wat.
Volgens William White, voormalig senior econoom bij de Bank voor Internationale Betalingen, is die nood aan de man want de Europese banken zitten met een kleine één billioen euries aan foute leningen. Wie zal daarvoor opdraaien? Juist, de rekeninghouders in de Eurozone. Nog iets over gelezen recentelijk?

  • Datum: .

Nog wat aandeeltjes gekocht op de beurs van Milaan de afgelopen week? Nee? Jammer, want plots zijn de aandelen van Italiaanse banken fors gestegen. Dat terwijl ze toch zo’n pakweg 200 miljard euries aan (oninbare) kredieten hebben uitstaan. Vreemd? Nee, want de uitspraak van Schäuble dat de Duitse spaartegoeden EU-wijd als onderpand kunnen gaan dienen geeft de speculant moed. Het gaat uiteraard niet alleen om de Duitse spaartegoeden, maar zoals gewoonlijk is het stil in den Haag. Enne mocht u wat euries veilig onder de matras hebben liggen, dan is de mededeling van Trond Bentesuen (opperhoofd van de Noorse bank DNB ASA) wellicht interessant. Trond wil contant geld helemaal afschaffen, volgens hem is 60% van alle geld in Noorwegen ongecontroleerd. Dat wil zeggen zwart of geld dat in de oude sok zit. En ja, daar hebben banken niks aan. Vandaar dat Noorwegen, maar ook Zweden en Denemarken zo’n voorstander zijn van digitaal geld.
Onder de voorstanders schaarde zich ook John Cryan, opperhoofd van de Deutsche Bank. De bank die van het ene schandaal naar het andere zwalkt en dringend kapitaal nodig heeft. John was bij zijn maten in Davos, daar werd opnieuw het aloude voorstel van het IMF besproken, dat de schuldencrisis kan worden opgelost als alle huishoudens in de EU 10% van hun "vermogen" afstaan. Geheel vrijwillig uiteraard. Geheel volgens het adagium dat de speculatieverliezen gesocialiseerd worden. Opvallender is dat de Duitse SPD, zeg maar hun versie van de PvdA, in het kader van de strijd tegen terrorisme en witwassen een stap wil zetten naar een verbod op papiergeld.
Zij pleiten voor een wettelijke bovengrens van cash betalingen van 5000 euries. De Zwitsers doen het wat anders, daar hebben pensioenfondsen hun cashgeld van de bank gehaald en in een oude sok gestopt, wegens de negatieve rente aldaar is dat niet alleen goedkoper, maar zo houden de pensioenfondsen ook de controle over hun geld. Zal vast worden vervolgd.

  • Datum: .

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch