Skip to main content

Top Trump-Putin (004)

17 juli 2018

De reikwijdte van de Helsinki-top tussen Trump en Poetin is nu al groter dan de laatste clip van Beyonce. Tot afgrijzen van Links en Rechts in dit kleine land is het vredesappel van de leiders van de twee staten die 90 procent van alle kernwapens ter wereld controleren doorgegaan. De Democratische Partij probeerde het nog juridisch te verhinderen, maar nee het vrij ontmoetingen aangaan met andere staatshoofden is een privilege dat ze de president niet konden ontzeggen, nadat ze hem hadden gemuikorfd meteen in 2017 met Mueller, de 4 generaals in het Witte Huis als 'watchdogs' en 'Russiagate'.
Er waren al eerder aanwijzingen dat Trump bezig was zich van deze 'Spiderman-situatie' te ontdoen. De spectaculaire ontwikkelingen op het Koreaans schiereiland (alleen overlegd met minister van Defensie Mattis; DC stond perplex en de Democratische Partij probeert nu de Korea-overeenkomst te torpederen) gaf al een aanwijzing dat Trump (nooit vertoond) voornemens was te doen wat hij had beloofd: einde aan 'regime change' en betere relaties met Rusland. Denk aan de campagne-T-shirts 'Trump-Putin '16. Ze zullen nu worden uitgebreid (van 'breien') met 'Trump-Putin '18'. Deze geweldige vertoning (1) heeft geen explicateurs nodig.
Welke wending het met Trump in de VS nu vervolgens ook neemt, het valt niet aan te nemen dat Deep State deze move zonder consequenties zal laten. Alles waar DC voor staat is in Helsinki uitgedaagd. Er is voor het oog van de wereld getoond dat de leiders van de twee echte kernmogendheden (ook in ons land liggen ze, maar zijn we een kernmogendheid?) een grote bereidheid tonen om de geest van 'Kennedy en Chroestjow' uit 1960 te laten terugkeren. Toen het Bolsjoi Ballet choreografie├źn van het NY Ballet en de NY Philharmonic de verdoemde 'staatscomponst' Sjostakowitsj uitvoerde onder Leonard Bernstein met hem zelf aan de vleugel. Ik zie die tijden zomaar terugkomen, na 'twee jaar dat de betrekkingen nog nooit zo slecht waren geweest', zoals Trump het noemde, 'In 4 uur is dat veranderd' liet hij erop volgen, alsof hij een meute op campagne toesprak in plaats van de wereld in een paleis dat erg Russisch aandeed (niet vreemd; Finland wisselde als de Elzas tussen Zweden en Rusland). De Finse EU-regering ('Finlandisering') verklaarde zich 300 procent 'van het vrije woord' en iedereen die ooit een Fin heeft ontmoet weet dat dat alleen onder invloed geldt. Daarbuiten zijn Finnen zeer cooperatief en terughoudend met woorden.
Terug naar Trump. Het 'incredible' (Trump) is dat in de persconferentie echt alles aan de orde is gekomen dat maar te bedenken valt. Van de Golan tot de Nordstream pipeline. Van de 12 Russische officieren die 'Probe' Mueller heeft aangeklaagd tot de server die de (niet bewezen) hack van de DNC mogelijk maakte. Dit verhangt de term 'achterkamertjespolitiek'. Dit is 'full contact'. 'De wereld wil dat we goed met elkaar omgaan', zei de gehate Donald. Ik zie Rutte op zijn lip bijten en met hem alle oorlogshitsers van helaas ook links (z.g.). De geopolitici en de grote theorieen waarin de werkelijkheid geen plaats heeft als hen dat niet uitkomt.
Van Kennedy en Chroestjow (zij ontmoetten elkaar in Wenen; Oostenrijk maakt net als Finland geen deel uit van de NAVO) is het lot bekend: in 1963 werd Kennedy vermoord. Daarmee was ook het lot van Chroestjow (die eerder al tegen sterke oppostie in de CPSU die hem van 'capitulatie' beschuldigde had moeten vechten tijdens de dooi) bezegeld. Een half jaar later werd hij afgezet en eindigde zijn dagen op een keutelboerderijtje. De 'Stagnatsia' onder Breznjev brak aan. 
Natuurlijk zullen we nog terugkomen op Helsinki. Als de rook is neergedaald. Maar de woorden van de twee tot elkaar veroordeelden spreken voor zichzelf. De lichaamstaal. De gezamenlijke organisatie; het na afloop samen een kant oplopen inclusief familie. Bij de ontmoeting die vooraf ging aan het prive-samenzijn van 90 minuten alleen met tolken, sprak Melania (ik had het al voorspeld) vrij lang met Poetin. In het Russisch ongetwijfeld. Al had ze het ook in het Sloweens kunnen doen. Voordat ik in Joegoslavie de plaatselijk slavische variant leerde onderscheiden sprak ik overal altijd russisch zonder enig probleem. Historische tijden. Wat u zegt. (WK)

(1) Kijk eventueel naar de hele persconferentie

JoopFinland
Alleen maar verliezers in Helsinki. Putin die weliswaar voor open doel scoorde maar die op termijn met de zwakzinnige Trump opgescheept zit. Trump, die niet begreep dat hij misbruikt werd. Finland, dat door Putin net als door diens voorgangers als achtertuin werd gebruikt. De EU die een lidstaat de top tussen twee usurpators zag organiseren. Wij van Fins, Europees en Amerikaans links, die van ons belastinggeld -de show heeft bijna 150 miljoen euro gekost- twee warmongers en dictators de straten en de media zagen beheersen. Enige troost boden de goedgeorgansiseerde en felle betogingen op zondag en maandag, ook goed in beeld gebracht door de in dit geval eens niet gelijkgeschakelde Finse televisie.

Nog twee dingen: Melania Trump is een anorectica die een goede therapie en ons aller medelijden verdient in plaats van dedain. En Finland is geen Elzas maar al sinds 1808 onafgebroken de achtertuin van Rusland|Sovjet Unie| RF...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 juli 2018
Top Trump-Putin