Skip to main content

Top Trump-Poetin (002)

29 juni 2018

Hij gaat door, de top Trump-Poetin, en zoals gezegd betekent dit, naast dat er zaken zullen worden gedaan, dat er een 'nieuwe fase' is aangebroken in de buitenlandse politiek van Trump, nb. met Bolton, Matteo en natuurlijk vooral Mattis, de steun en toeverlaat van de president, de man met wie hij als enige zijn Korea-avontuur besprak. Een van de onderwerpen tijdens de beoogde top te Helsinki op 16 juli a.s. zal zijn: 'de huidige staat van de Amerikaans-Russische betrekkingen'. Die betrekkingen zijn zoals algemeen bekend sinds Obama/Clinton vooral niet. Een van de items waarmee Trump de verkiezingen van Clinton won, was juist het in het vooruitzicht stellen van betere betrekkingen met Rusland, want de Amerikaanse bevolking heeft (in tegenstelling tot die van West-Europa) helemaal niets tegen Rusland. Integendeel. De '2e Koude Oorlog' die hier zo'n daverend succes is, slaat in de States, waar ze sinds 1945 in de ban leefden van de angst voor het communisme, totaal niet aan. 'Wacht even, het communisme is verslagen toch?, zegt het Amerikaanse 'common sense', 'wat is dan nu het probleem?' 'Trump-Putin '16' was te lezen op t-shirts bij de Trump-verkiezingsbijeenkomsten, tot afgrijzen van Deep State. Die deed wat van hem/haar (onzijdig natuurlijk, net als Matrix) verwacht werd: die betere betrekkingen kwamen er niet. Sancties en het 7e jaar oorlog in Syrië met vast al meer dan 500.000 doden.
'Ondanks de politieke beroering in de VS', zo snoerde veiligheidsadviseur Bolton die de deal sloot in Moskou critici bij voorbaat de mond, 'zijn directe ontmoetingen tussen Trump en Poetin in het beste belang van het land'. 'Allerhande zaken' zullen worden besproken, oftewel Syrië, Oekraïne en de Korea's. Nader gespecificeerd: 'Wapenbeperking', 'de hernieuwde toetreding van Rusland tot de G8' en, 'last but not least' ... 'de bemoeienis van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen van 2016'! Speciaal aanklager Mueller kan tevreden zijn, maarnietheus. Dit wordt lachen in de Amerikaanse binnenlandse verhoudingen. DC/Deep State wil dat de top mislukt. MSM (denk aan de commentaren in de NYT en de WP die zullen verschijnen) zullen er alles aan doen om ons te overtuigen dat er of 'niets is afgesproken en de top eigenlijk mislukt is' of dat Trump juist 'uitverkoop heeft gehouden aan de Russen'. Dat laatste: net als met de Korea's, waarbij 'Trump China er met de buit vandoor heeft laten gaan'. Meer smaken zijn er niet. Dat de top op zich al een groot succes is voor Trump na anderhalf jaar handboeien om, zal niemand kunnen ontkennen. De 'oude vetkuif' ontworstelt zich aan zijn Washingtonse ketenen en het grappige is dat hij zich, na een keur van artiesten die hem werden opgedrongen door Deep State, nu met verklaarde havikken als Bolton en Matteo de politiek probeert uit te voeren die hem de overwinning bracht in 2016. In aanmerking genomen dat hij meedoet in 2020 is dat strategisch een goed moment: tegen de tijd dat zijn nieuwe politiek ten aanzien van Rusland effectief kan worden is het weer tijd voor de verkiezingscampagne '20. Als hij dit avontuur overleeft.
Extra pikant zijn de aanstaande verkiezingen voor leden van het Congres. Gaat deze 'vrijage' een item worden in de verkiezingsstrijd die dwars door Republikeinen en Democraten loopt? Het zal interessant zijn om te zien of de neocons in verkiezingscampagne het zullen wagen openlijke oorlogsretoriek op te zetten tegen Trump's detente in jacht op de kiezersgunst. Want zo mogen we dit noemen na alles wat er gebeurd is met Russiagate. Als het opzeggen van het klimaatakkoord en het kernwapenverdrag met Iran inderdaad 'Iwan en Olga' waren die door 'Drs. P' uit de slee werden gegooid voor de wolven, kunnen we nog bijzondere dingen verwachten deze zomer.  
Uiteraard zijn er nog twee zaken die zullen worden besproken en dan in de eerste plaats Iran, tienduizenden kilometers verwijderd van Washington maar een buurland van Rusland. En de oplopende spanning aan de Oostgrens van de Navo, met ondermeer steeds meer Nederlandse militairen.

Wat dat betreft is de keuze van Helsinki meer dan symbolisch. Een ander Europees land was eigenlijk onmogelijk. Niet alleen de bakermat van de Helsinki-akkoorden, maar ook van het begrip 'Finlandisering', dat met de door de Navo gecreërde escalatie aan de grens met Rusland in de rest van Europa (van Noorwegen, de Baltischer Staten via Oekraïne tot Roemenië) aan een nieuwe betekenis toe is. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
29 juni 2018
Top Trump-Putin